”Herre, låt mig förstå att mitt liv har ett slut, att det finns en gräns för mina dagar, så att jag inser hur förgänglig jag är.
Psaltaren 39:5

Världen idag

Sverige är ett av de länder som skickar stora bidrag till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar, UNRWA. Foto: Adel Hana/AP/TT

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 8 apr 2021

Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland blir även vi förvånade. Jag tänkte dela med mig av en sådan händelse för ett par år sedan, då jag var ute och guidade en turistgrupp i Israel.

Under en av bussresorna hade jag ett längre samtal med chauffören. Vi åkte utmed den jordanska gränsen, på väg till Jerusalem, så det föll sig naturligt att tala om både Jordanien och Jerusalem.

Efter att ha berättat att jag kom från Sverige blev chauffören mycket mer talför än han dittills varit. Jag spelade sedan på tre av de fördomar jag som person besitter: blond, blåögd och av det kvinnliga könet! Det blonda (vanlig svensk råttfärg) håret yrde, de blå (diskvattensfärgade) ögonen spärrades upp i kvinnligt ovetande.

Jag förstår att en del av er skriker nu, men taktiken funkar utmärkt här i Mellanöstern, och informationen får liksom ett flöde som inte finns i mer officiella sammanhang.

Följande är en liten del av konversationen med busschauffören. Han inledde:

”Jag hoppas verkligen att UNRWA aldrig försvinner. Vet du hur mycket pengar det handlar om?”

”Nej, det har jag ingen aaaning om. Berätta!”

”Eftersom vi är klassade som flyktingar av UNRWA får vi finansiellt stöd av dem, och på grund av att vi bor i Jerusalem får vi även hjälp med att motverka Jerusalems stads beslut, när det till exempel handlar om bygglov.”

”Wow! På vilket sätt då?”

”Som du vet bor jag i närheten av Davids stad [den troligtvis viktigaste arkeologiska platsen i Israel, kanske i världen; min anm]. Där är det jättesvårt att få bygglov, stört omöjligt. Jag har ansökt om att få bygga ett garage, men får hela tiden avslag. Så jag byggde ett utan bygglov. Då skickade Jerusalems stad böter till mig och ett beslut att jag måste riva mitt garage. Irriterande – men eftersom jag är palestinier, och Davids stad är klassat som östra Jerusalem, som anses vara ockuperat av Israel, finns det massor med frivilligorganisationer som hjälper oss att bestrida det israeliska rättssystemet.”

”Nähä! Hur då?”

”De står för alla kostnader, även om vi förlorar i rätten. Därför kan vi palestinier överklaga nästan vad som helst och gå vidare till rättegång – det kostar ju aldrig någonting.”

”Men du jobbar ju med mig nu. Är inte du israelisk medborgare?”

”Nej, jag har permanent uppehållstillstånd i Israel. Jag är jordansk medborgare, och därför har jag köpt en stor villa i Jordanien. Vi har anställt en inneboende hushållerska som tar hand om huset. Det är mycket billigare med jordansk arbetskraft än med araber från Israel.”

”Men hur kan du då räknas som flykting av UNRWA?”

”Jag är ju palestinier och alla palestinier är flyktingar.”

”Men bryr sig inte UNRWA om att du jobbar i Israel och har israelisk lön, med tanke på att just Israel anses ockupera platsen du bor på?”

”Inte alls! Ju fler som räknas som flyktingar desto bättre för UNRWA. Sverige, till exempel, skickar massor med pengar till UNRWA just för att det finns så många palestinska flyktingar. Jag älskar Sverige!”

”Jaha. Så, som jordansk medborgare, boende i Israel med permanent uppehållstillstånd får du stöd av UNRWA och en massa frivilligorganisationer. Det låter rätt lönsamt, eller?”

”Mycket! Därför har jag även köpt mark i Israel och byggt en illegal syfabrik.”

”Illegal? Varför då?”

”Jag fick inte bygglov för en fabrik eftersom marken var avsatt för bostäder. Så min fabrik ser ut som en jättestor bostad, men jag har fullt av palestinska sömmerskor som jobbar där. Illegalt förstås.”

”Är du inte rädd för att åka fast?”

”Nej, varför skulle jag vara det? Som palestinier får vi ju alltid hjälp från Väst.”

”Aha. Otroligt!”

Det råttfärgade håret reser ragg, och de diskvattensfärgade ögonen får en stålgrå glans. Jag ryser!

'Så, som jordansk medborgare, boende i Israel med permanent uppehållstillstånd får du stöd av UNRWA och en massa frivilligorganisationer. Det låter rätt lönsamt, eller?' 'Mycket! Därför har jag även köpt mark i Israel och byggt en illegal syfabrik.'

När islamisering blir ett hot mot tron och friheten

I en metodistkyrka i sydöstra England knivmördades nyligen den brittiske parlamentsledamoten David... torsdag 21/10 00:10

Församlingen är en del i det samhälle där vi är satta att vara och verka.

Inför söndag I Jeremia 29:7 står:  ”Sök den stads bästa dit jag har fört er.” Detta skriver han till ett folk... torsdag 21/10 00:00

Kravet: En miljon dollar för varje kidnappad missionär

Haiti. Kidnapparna begär lösesummor för de missionärer som försvann i Haiti i helgen, rapporterarThe Wall... onsdag 20/10 17:00

Nu är det dags att vi drar i varg-bromsen

Ledare Ett av de mer udda sätten att destabilisera samhället är ambitionen att plantera in varg över hela... torsdag 21/10 00:00

Senaste nytt

    Bör Israel förse Jordanien med vatten?

    Israelkrönika Förra veckan ingick Israel ett avtal med Jordanien, där Israel förpliktar sig att leverera dubbelt...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier