Från att ha räknats som en av EU:s mest inbitna Israelkritiker har Sverige blivit betydligt mer positivt inställt till den judiska staten. Det visar en ny EU-undersökning, som mäter hur de nationella partierna i Europaparlamentet har röstat i Israelrelaterade frågor under den senaste valperioden, som inleddes 2019.
Där sticker Sverige ut på flera sätt. Inte nog med att Sverige i dag är det mest Israelpositiva EU-landet i Norden, tittar man närmare på parlamentets största gruppering, EPP, så ligger de svenska medlemspartierna KD och Moderaterna klart i topp. Bland de över tvåhundra partier som undersökts ligger Sverigedemokraterna på åttonde plats, högst av alla svenska partier.
Detta är första gången som partiernas röstningsbeteende har kartlagts av ett oberoende forskningsinstitut. 71 röstningstillfällen med en klar betydelse för staten Israel har analyserats, och resultatet bekräftar den bild som israeliska diplomater och andra EU-experter har känt till redan en längre tid, nämligen att de mest Israelpositiva länderna finns bland de nya medlemsländerna – bland de tio mest Israelvänliga EU-länderna är hela åtta stycken nya medlemsländer, medan Italien överraskar med en andra plats.
Stödet för Israel är störst bland partierna på högerkanten, medan solidariteten med Israel är som svagast ju längre vänsterut man kommer på den politiska kartan. Det spanska yttervänsterpartiet Podemos, som i dag ingår i den spanska regeringen, återfinns således lägst ner på rankningen, med ett nollprocentigt stöd för Israel (!).
När undersökningen presenterades i Bryssel förra veckan möttes den av stort intresse. Röstningsförfarandet i ministerrådet där EU:s medlemsländer tagit ställning i frågor som rör Israel är hemligstämplat. Informationen från Europaparlamentets röstningar är däremot öppen för allmänheten.
Jämför man läckta rapporter från ministerrådet med resultatet i den första Israelrankningen så stämmer de dock bra överens. Nu när Sverige fallit bort från listan över de mest kritiska EU-länderna, toppas denna i stället av Irland, Spanien, Portugal, Cypern och Luxemburg.
Den största överraskningen är Polen. Trots att Polens relationer till Israel de senaste åren har präglats av misstroende och diplomatiska förvecklingar, toppar Polen listan som det mest Israelvänliga medlemslandet i hela EU.
Den gamla myten om att Tyskland är Israels bästa vän i EU får sig samtidigt en törn. Landet hör visserligen inte till Israels största kritiker, men placerar sig i dag på den sämre halvan av rankningen, bland annat klart distanserat från Sverige.
Så hur träffsäker är då rankningen? När det gäller specifika förhållanden till staten Israel kan rapporten anses vara tämligen tillförlitlig. Däremot mäter den inte inställningen till judiskt liv i de egna EU-länderna. Det är med andra ord fullt möjligt att vara positiv till staten Israel medan man samtidigt förhåller sig negativ till judars rätt att praktisera sin egen religion i det egna medlemslandet.
Detta gäller framför allt rätten till kosherslakt samt omskärelse av judiska gossebarn. Frågorna står dock utanför EU:s kompetensområde och tas därför inte med i rankningen.
Inställningen till judars religionsfrihet i EU:s medlemsländer placerar sig heller inte på en traditionell höger–vänster-skala. När kravet på förbud mot omskärelse presenterades i Island häromåret drevs förslaget av landets socialdemokratiska statsminister. Detsamma gäller lagförslaget att förbjuda kosher- och halalslakt i Finland, som presenterades av den vänster-gröna Marin-regeringen. Förbudet av kosherslakt är för övrigt någonting som förenar ytterhögern med den politiska vänstern.
Med bara ett år kvar till nästa EU-val kommer rankningen synnerligen lämpligt. Undersökningen är vetenskapligt utförd och ger därför väljarna ett viktigt redskap för att navigera rätt i den snåriga EU-djungeln.