Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

I måndags samlades många hundra människorättsaktivister utanför FN-högkvarteret i Geneve för att protestera mot missbruket av FN-rådets mandat, samtidigt som rådet inne i själva FN-byggnaden ägnade hela dagen åt att kritisera Israel. Foto: Salvatore Di Nolfi/AP/TT

En skammens vecka i FN

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 21 mar 2019

Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i Geneve för att under en hel dag kritisera Mellanösterns enda demokrati, staten Israel, för påstådda människorättsbrott – utan att själva behöva stå till svars för sina egna synnerligen väldokumenterade övergrepp.

Organisationen, som erbjuder dessa diktaturer en årlig platt­form för att demonisera Israel, har det missvisande namnet ”FN:s råd för mänskliga rättigheter”. Vad som ger länder som Kina, Kuba och Venezuela rätten att över huvud taget uttala sig om mänskliga rättigheter, samtidigt som man gör sig skyldiga till de mest brutala övergrepp på sina egna medborgare, kan formellt förklaras med FN:s uppbyggnad, som ger regionala grupper rätten att själva bestämma vem som ska företräda deras intressen i olika FN-organ.

Inväljandet av totalitära stater i Rådet för mänskliga rättigheter blir därför en säker garanti för att de medlemsländer, som bryter mot mänskliga rättigheter, inte behöver oroa sig för att själva bli prickade av FN-organet. På detta sätt motverkar rådet effektivt sina egna syften att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen.

I måndags samlades många hundra människorättsaktivister utanför FN-högkvarteret i Geneve för att protestera mot detta missbruk av FN-mandatet, samtidigt som rådet inne i själva FN-byggnaden ägnade hela dagen åt att kritisera Israel genom att presentera sju olika rapporter som riktade hård kritik mot Israel.

Listan på länder som däremot skulle förtjäna rådets uppmärksamhet är lång. Enligt en ny rapport av organisationen Open Doors mördas varje månad hundra kristna runt om i världen på grund av sin tro. Den frågan intresserar däremot inte FN. I Kina har de senaste månaderna flera kyrkobyggnader bokstavligen raserats till marken i en koordinerad attack på de kristna församlingarna. Men det intresserar inte FN. I Venezuela trakasseras oppositionella av paramilitära styrkor för att de kräver mera demokrati. Det intresserar inte FN-rådet.

I stället är det staten Israel som får stå vid skampålen, landet som är den enda medlemsstaten som har en egen punkt på agendan där dess människorättsbrott diskuteras.

Dagen innan rådet bänkade sig i Geneve hade Hamas egna säkerhetsstyrkor öppnat eld mot palestinier som protesterade mot regimen i Gaza, samt brutalt misshandlat och fängslat journalister som vågade rapportera om saken. Frågan kunde dock inte behandlas under FN-debatten i Geneve, eftersom övergreppen inte kunde tillskrivas Israel.

Israeliska medborgare förtjänar samma mänskliga rättigheter som alla andra medborgare, att leva i trygghet och säkerhet. När den israeliska armén försvarar landets gränser mot intrång, kallas det däremot ”brott mot mänskligheten” av FN-rådet.

Den tidigare överbefälhavaren för de brittiska trupperna i Afganistan, Richard Kemp, förklarade i Geneve hur han med egna ögon hade sett hur den israeliska armén gjorde allt den kunde för att i krigssituationer förhindra civila offer. ”Vilken annan regering i världen varnar på förhand de civila innan den slår till mot terroristmål?”, frågade han. Rådets rapport om Israels påstådda människorättsbrott är inte värt mer än pappret det är skrivet på, sade han, och rev dokumentet i bitar inför en jublande publik på uppemot tusen personer.

Som enda kristna talare vid demonstrationen utanför, var det en stor ära för undertecknad att få representera miljoner kristna runt om i världen som stöder Israel i kampen mot terrorism och antisemitism.

Kristen solidaritet med Israel och det judiska folket har en lång historia, förklarade organisatören Hillel Neuer från UN Watch, som berättade hur en av de centrala gestalterna vid FN:s grundande, Eleanor Roosevelt, var en stor supporter av Israel och aktivt verkade för att USA skulle erkänna den judiska staten 1948.

Den första mottagaren av Nobels fredspris, Henry Dunant – som grundade Röda Korset med säte just i Geneve – var en av de första kristna sionisterna som på inbjudan av Theodor Herzl deltog vid den första Sionistkongressen i Basel 1897.

I måndags skulle jag gärna haft sällskap av flera kristna ledare och människorättsaktivister på estraden i Geneve. I stället noterade jag med stor sorg att ingen representant från Kyrkornas världsråd, som har sitt huvudkvarter runt hörnet från FN-byggnaden, fanns med. Den ekumeniska världsorganisationen, som föddes i askan av Förintelsen, har i stället dragits med i dagens anti-Israeliska tidsanda och driver, liksom FN:s råd för mänskliga rättigheter, en diplomatisk kampanj riktad mot Israel.

Tankarna går osökt till trettiotalets Tyskland, där kyrkan okritiskt lät sig svepas med i den tidens judehat. I dag gäller kampen synen på den enda judiska staten i världen.

Också i vår tid har kristna ett val: Antingen ställer man upp för Mellanösterns enda demokrati, eller så förenar man sig med demokratins motståndare, såsom Kina, Iran och Kuba, för att i stället rikta all kritik mot Israel. Vad väljer du?

Inväljandet av totalitära stater i Rådet för mänskliga rättigheter blir därför en säker garanti för att de medlemsländer, som bryter mot mänskliga rättigheter, inte behöver oroa sig för att själva bli prickade av FN-organet. På detta sätt motverkar rådet effektivt sina egna syften att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen.

Vården manas vara uppmärksam på barnhepatit

Vård. Folkhälsomyndigheten uppmanar vårdgivare att vara uppmärksamma på fall av inflammation i levern,... måndag 16/5 07:00

Ryska specialförband pekas ut som hot

Sverige. Ryska specialförband som genomför sabotage eller insatser med kryssningsrobotar. I den... söndag 15/5 18:00

Reaktionerna på Paludan illustrerar värderingsglapp

Nyhetskommentar När jag satt på en parkbänk i Stadsparken i Borås ett par timmar innan Rasmus Paludan skulle dyka... lördag 14/5 00:10

Ny metod väcker hopp om att läka hjärtskador

En ny typ av cellterapi har potential att läka skador på hjärtat efter en infarkt, enligt cell- och... söndag 15/5 15:00

Polisen varnade för våld – sju veckor före

Brott. Polisens underrättelseenhet varnade redan i februari för att det skulle kunna uppstå våldsamheter i... söndag 15/5 12:00

Degraderad Skånberg dåligt för KD

Ledare Än en gång inleder riksdagsledamoten Tuve Skånberg (KD) en personvalskampanj. I många tidigare... lördag 14/5 00:00

Lärjungaträning i Kambodja

Missionsglimten Skumpande på småvägar anländer vi till den lilla byn. Vi ska ha en workshop om lärjungaskap.... lördag 14/5 00:00

Svagt svenskt stöd för nya EU-vallagar

EU. Bara en av Sveriges 21 Europaparlamentariker ställer sig bakom en föreslagen reform av EU:s... söndag 15/5 07:00

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier