Låt dig inte besegras av det onda, utan besegra det onda med det goda.
Romarbrevet 12:21

Världen idag

En ensam man springer i en närmast övergiven park i Tel Aviv. Sedan den 17 mars uppmanar Israel sin befolkning att enbart lämna sina bostäder om man behöver köpa mat eller medicin. Alla andra butiker, samt kaféer, restauranger, biografer och liknande, är stängda. Foto: Oded Balilty/AP/TT

Bekämpar corona med digital massövervakning och isolering

Israelkommentar · Publicerad 00:00, 19 mar 2020

För bara någon vecka sedan var nästan allt som vanligt i Israel, bortsett från de mycket påtagliga signalerna om en nära förestående katastrof – vilket inte heller är särskilt ovanligt i det heliga landet.

Visserligen hade man varit först ut i hela världen när man den 26 februari uppmanade sina medborgare att undvika alla utlandsresor som inte var livsnödvändiga. Man hade också varit mycket tidigt ute med att försätta alla i karantän som anlände från länder och regioner där coronaviruset hade fått fotfäste. Men vardagen i Israel var sig ändå i stort sett lik. Verksamheten i skolor och dagis var oförändrad, folk gick till jobbet och affärerna var öppna.

Detta förändrades den 11 mars, när Israels tillförordnade regering beslutade att begränsa alla sociala sammankomster till max 100 personer.

Därefter skärptes restriktionerna successivt: den 12 mars beslutade man att stänga alla skolor i minst en månad från och med nästkommande dag; den 14 mars utvidgades detta till att även omfatta dagis, restauranger, kaféer, biografer, teatrar och affärer – med undantag för livsmedelsbutiker, apotek och bensinmackar; och den 17 mars uppmanades slutligen befolkningen att enbart lämna sina bostäder om man behöver köpa mat eller medicin.

Den tillförordnade regeringen har dessutom godkänt användningen av ett digitalt övervakningsprogram, utvecklat för terrorbekämpning, för att spåra bärare av coronaviruset och identifiera människor som dessa har varit i kontakt med.

På bara en vecka har Israel alltså gått från spänd och ängslig normalitet till total nedstängning av hela samhället och digital mass­övervakning av samtliga medborgare, på obestämd tid.

I skrivande stund har polisen inte fått instruktioner om att ingripa mot människor som lämnar sina bostäder, men mot bakgrund av den senaste veckans snabba skärpning av restriktioner är det förmodligen bara en tidsfråga innan Israel inför ett allmänt utegångsförbud.

Beslutet om total nedstängning av hela landet togs när ”bara” 300 människor hade testats positivt för coronaviruset i Israel, som har en befolkning på omkring 8,7 miljoner. Sverige, med omkring 1,4 miljoner fler invånare, hade då över tusen smittade och åtta dödsfall.

De svenska siffrorna är emellertid i underkant, eftersom man redan den 12 mars beslutade att sluta testa personer som inte är inlagda på sjukhus och som inte tillhör en riskgrupp.

Situationen i Sverige är alltså förmodligen många gånger värre än den för stunden är i Israel, men den svenska regeringen har som bekant varit ytterst motvillig att vidta liknande åtgärder. Som medborgare i både Israel och Sverige är det svårt för mig att säga vilket som är mest omtumlande och oroväckande: Israels kraftfulla agerande eller Sveriges nästan totala handfallenhet.

Åtgärderna i Israel har dock en enkel orsak: den tillförordnade regeringen är väl medveten om att sjukvårdssystemet i landet var nära bristningsgränsen redan innan coronaviruset gjorde entré, med en beläggning på sjukhusen på över 93 procent.

Social isolation av hela befolkningen för att i möjligaste mån sakta ner spridningen är det enda sättet att undvika att systemet kollapsar, kosta vad det kosta vill. Prislappen beräknas hamna på motsvarande 116 miljarder kronor, enligt Israels finansministerium, förutsatt att man får kontroll på spridningen.

Men detta anses alltså vara att komma billigt undan, jämfört med alternativet som man inte ens vill föreställa sig.

Det är svårare – för att inte säga omöjligt – att förstå hur den svenska regeringen resonerar.

På bara en vecka har Israel gått från spänd och ängslig normalitet till total nedstängning av hela samhället och digital massövervakning av samtliga medborgare, på obestämd tid.

Professor: ”Många patienter kommer att väljas bort”

Coronapandemin. Vården kan behöva välja bort patienter som har goda utsikter att klara sig. Det säger Lars Sandman,... fredag 3/4 15:16

Aftonbladetkrönikör: Jag knäppte mina händer

Coronapandemin. I tider av kris söker sig människor mot Gud. Britta Svensson, krönikör på Aftonbladet, berättar om... fredag 3/4 10:55

Mediaprofil misstror Skolverket

PJ Anders Linder, chefredaktör för samhällsmagasinet Axess, var en av dem som reagerade när... lördag 4/4 13:50