Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Tre kristna frontfrågor som väcker förakt

Gästledare · Publicerad 00:00, 6 feb 2021

När man följer med i debatten på många fronter kan man inte låta bli att förvånas över den hätskhet – ja, närmast förakt – som ofta möter den kristna positionen. Eller snarare den judisk-kristna positionen.

Låt mig lyfta fram tre fronter.

• Abortfrågan. Det är i det närmaste omöjligt att föra ett nyktert samtal om de ofödda barnets skyddsvärde i dag utan att direkt mötas av massiva, reflexmässiga reaktioner av anklagelser om kvinnofientlighet och mörk fundamentalism.

Vi talar om mänskligt liv. Vi talar om ytterst försvarslösa individer. Det är inte oväsentliga ting det handlar om. Vi talar också om kvinnor och flickor som ofta är satta under stor press. Ytterst få av dem det berör tar en abort lättvindigt.

I en abortsituation kolliderar kvinnans vilja att själv få bestämma över sin egen kropp – vilket är en fullt förståelig vilja – med en liten människas rätt att få leva – vilket är en ytterst rimlig åsikt. Men barnet har ingen röst. Vi vill ge det ofödda barnet en röst.

Vi måste orka samtala nyktert om detta. Men varför väcker denna önskan att ens samtala om detta sådana våldsamma reaktioner?

Varje enskild abort är en stor tragedi för alla parter. En mor lämnas med ett gnagande samvete, ett samhälle förlorade en medborgare och ett barn fick inte chansen att leva. Om detta måste vi få tala.

”Varför tänker folken tomma tankar?” (Ps 2:1). 

• Äktenskapet. Ett annat område, en front, där det på relativt kort tid blivit ”landet upp och ner” är synen på sexualitet, äktenskap och familj. Det närmast svartnar för ögonen på de ideologiskt präglade debattörerna när orden ”mor” och ”far” och ”barn” hamnar i samma mening. Begreppet kärnfamilj tycks vara lika laddat som kärnvapen. ”Död åt familjen”, ropar ideologerna.

Vi som grundläggande tror att det heterosexuella äktenskapet mellan en man och en kvinna är det bästa för både barn och samhälle utmålas som bakåtsträvande mörkermän. I dag är det kontroversiellt att stå upp för kärnfamiljen. Hur har det kunna blivit så här?

Det pågår en elitistisk debatt, och en medveten ideologisk indoktrinering, långt över huvudet på oss vanliga medborgare. Hbtq-ideologin är inte längre en fråga om några få gruppers önskan om ökad förståelse och respekt; ambitionsnivån är så mycket större än så och genomslaget häpnadsväckande. Vi är mitt i en revolution.

Från riksdag till förskola går en regnbågsfärgad våg av nytt tänkande. Ja, från Vita huset till kommunhuset ekar ett nytt budskap: Upp med den färgglada flaggan och hala den gamla. En ny skön värld väntar. Nya lagar och nya förordningar. Gamla paradigm ska bort. ”Vi sliter sönder deras band och kastar av oss deras rep!” (Ps 2:3).

Ve den som vågar störa detta uppror. Och ve den som inte böjer sig för detta nya paradigm, denna nya kejsare.

Det är svårt att överhuvdtaget samtala om dessa frågor utan att få epitetet homofob och ännu värre saker kastat tillbaka. Intoleransen mot oliktänkande på detta område är stor hos dem som ofta och högt talar om – just det, ”tolerans” (sic). Fruktan tystar många. Vem ska vi frukta? ”Tjäna Herren med fruktan” (Ps 2:11).

• Israel. Vad är det egentligen med Israel som väcker så starka reaktioner? Varför detta ständiga förakt för Israel och det judiska? Efter Förintelsen borde vi vara väldigt ödmjuka. Men icke!

Statistik från FN visar att Israel är jordens mest kritiserade land. Det kostar att stå upp för Israel. ”Jordens kungar reser sig och furstarna gaddar ihop sig mot Herren och hans Smorde” (Ps 2:2).

På alla dessa fronter finns en fråga om varför. Varför så starka reaktioner? Den som vidgar sin världsbild, och inte fördomsfullt stänger dörren för ett öppet universum, anar en djupare orsak.

”Han som tronar i himlen ler, Herren gör narr av dem” (Ps 2:4).

Ja, från Vita huset till kommunhuset ekar ett nytt budskap: Upp med den färgglada flaggan och hala den gamla. En ny skön värld väntar.

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier