Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Bilbränderna i Skåne är ett exempel på problem som regeringen inte verkar kunna lösa, skriver Mats Tunehag. Foto: Andreas Hillergren/TT

Dags för ledarskap i stället för plakatpolitik

Gästledare · Publicerad 00:00, 8 aug 2019

Sverige har en regering som tror sig kunna rädda planeten om trettio år, men som inte kan stoppa bilbränderna i Skåne i dag. Listan över verkliga problem i dagens Sverige är lång och växer. 

Volvos vd förklarar att det är svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft till Sverige på grund av det ökade våldet. Företag kan inte expandera, och därmed skapa nya jobb, för det saknas el-kapacitet. Fler våldtäkter av barn anmäls, och bara i Stockholm ökade antalet anmälda våldtäkter med 13 procent första halvåret 2019, enligt Brå. Det exploderar bomber var och varannan vecka i Sverige.

Uppdrag granskning avslöjade att 335 falska läkare och sjuksköterskor jobbar i Sverige. Judar vågar inte bära kippa offentligt. Tennisens David Cup kan inte spelas i Båstad för att Sverige inte kan garantera säkerheten för Israels spelare.

Löfven lovade 2013 att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det är bara några månader dit. Facit är att Sverige har halkat ned från 12:e till 19:e plats (enligt Eurostat) och går kanske mot sistaplatsen (enligt Barometern). 

Vad gör då regering, opposition och media? Jo, man tävlar i att ta avstånd från så kallad högerpopulism, samt bekämpa koldioxidutsläpp. Bristen på ledarskap är tragiskt tydlig. Även om hela Sveriges befolkning skulle sluta flyga i dag så har det ingen som helst påverkan i ett globalt perspektiv.

Riktiga ledare måste kunna påverka vardagen för dem som riskerar att få sina bilar uppbrända, och de måste kunna hjälpa utsatta kvinnor i våra islaminfluerade förorter. I dag – 2019!

Men då måste man gå från plakatpolitik till realpolitik. Lär av historiska ledare som vågat gå mot strömmen.

Under kalla kriget var kärnvapen och krig verkliga hot och problem. Sovjetunionen, som socialdemokraternas stödparti hyllade, var en ondskefull diktatur. Det sade president Reagan rent ut. Han utmanade Gorbatjov att riva Berlinmuren. Det förfärade svenskar i allmänhet och vänsterfolk i synnerhet.

Men Reagan talade med Gorbatjov, anti-kommunisten Nixon öppnade dörren till Kina och samtalade med Mao. Nelson Mandela talade med apartheidregimens företrädare i Sydafrika.

Varför? För att lösa verkliga problem i nutid.

Socialdemokraternas bruna etikettklistrande är inte ledarskap. De kastar inte sten i glashus, utan slungar hela berg i politiskt korrekta kristallkatedraler, ivrigt påhejade av andra riksdagspartier, public service (ironiskt namn), DN och allehanda upprop. Socialdemokraterna bedrev ett rasbiologiskt grundat tvångssteriliseringsprogram långt in på 1970-talet.

Sverige behöver inte en tävling i vem som har bäst eller sämst förflutet. Sverige behöver ledare som söker lösningar på dagens problem. Minskad koldioxid i all ära, men Sverige behöver färre bilbränder, färre bomber, färre hemlösa pensionärer, färre falska läkare och sjuksköterskor, färre balkongflickor, färre utanförskapsområden, färre våldtäkter, och färre hot mot judar.

Det är inte ledarskap att underdånigt vifta med flaggor under Prideveckan eller säga de rätta orden under Almedalsveckan. Riktiga ledare kan identifiera problem, de vågar uttala dem, och de söker realpolitiska lösningar. Här krävs mod och ledarskap. För Sveriges skull. 

Eller som Deng Xiaoping sade, Kinas ledare som införde marknadsekonomi vilket lyft över en halv miljard människor ur fattigdom: Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den fångar möss.

Det spelar ingen roll om politiska förslag har S-, KD-, eller SD-märkning. Bara de är etiskt försvarbara och – inte minst – att de löser Sveriges problem i dag.

Mats Tunehag är ledare för den globala tankesmedjan Business as mission, och var även fast ledarskribent på Världen idag åren 2001–11.

Riktiga ledare kan identifiera problem, de vågar uttala dem, och de söker realpolitiska lösningar. Här krävs mod och ledarskap. För Sveriges skull.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda