När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Bilbränderna i Skåne är ett exempel på problem som regeringen inte verkar kunna lösa, skriver Mats Tunehag. Foto: Andreas Hillergren/TT

Dags för ledarskap i stället för plakatpolitik

Gästledare · Publicerad 00:00, 8 aug 2019

Sverige har en regering som tror sig kunna rädda planeten om trettio år, men som inte kan stoppa bilbränderna i Skåne i dag. Listan över verkliga problem i dagens Sverige är lång och växer. 

Volvos vd förklarar att det är svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft till Sverige på grund av det ökade våldet. Företag kan inte expandera, och därmed skapa nya jobb, för det saknas el-kapacitet. Fler våldtäkter av barn anmäls, och bara i Stockholm ökade antalet anmälda våldtäkter med 13 procent första halvåret 2019, enligt Brå. Det exploderar bomber var och varannan vecka i Sverige.

Uppdrag granskning avslöjade att 335 falska läkare och sjuksköterskor jobbar i Sverige. Judar vågar inte bära kippa offentligt. Tennisens David Cup kan inte spelas i Båstad för att Sverige inte kan garantera säkerheten för Israels spelare.

Löfven lovade 2013 att Sverige skulle ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020. Det är bara några månader dit. Facit är att Sverige har halkat ned från 12:e till 19:e plats (enligt Eurostat) och går kanske mot sistaplatsen (enligt Barometern). 

Vad gör då regering, opposition och media? Jo, man tävlar i att ta avstånd från så kallad högerpopulism, samt bekämpa koldioxidutsläpp. Bristen på ledarskap är tragiskt tydlig. Även om hela Sveriges befolkning skulle sluta flyga i dag så har det ingen som helst påverkan i ett globalt perspektiv.

Riktiga ledare måste kunna påverka vardagen för dem som riskerar att få sina bilar uppbrända, och de måste kunna hjälpa utsatta kvinnor i våra islaminfluerade förorter. I dag – 2019!

Men då måste man gå från plakatpolitik till realpolitik. Lär av historiska ledare som vågat gå mot strömmen.

Under kalla kriget var kärnvapen och krig verkliga hot och problem. Sovjetunionen, som socialdemokraternas stödparti hyllade, var en ondskefull diktatur. Det sade president Reagan rent ut. Han utmanade Gorbatjov att riva Berlinmuren. Det förfärade svenskar i allmänhet och vänsterfolk i synnerhet.

Men Reagan talade med Gorbatjov, anti-kommunisten Nixon öppnade dörren till Kina och samtalade med Mao. Nelson Mandela talade med apartheidregimens företrädare i Sydafrika.

Varför? För att lösa verkliga problem i nutid.

Socialdemokraternas bruna etikettklistrande är inte ledarskap. De kastar inte sten i glashus, utan slungar hela berg i politiskt korrekta kristallkatedraler, ivrigt påhejade av andra riksdagspartier, public service (ironiskt namn), DN och allehanda upprop. Socialdemokraterna bedrev ett rasbiologiskt grundat tvångssteriliseringsprogram långt in på 1970-talet.

Sverige behöver inte en tävling i vem som har bäst eller sämst förflutet. Sverige behöver ledare som söker lösningar på dagens problem. Minskad koldioxid i all ära, men Sverige behöver färre bilbränder, färre bomber, färre hemlösa pensionärer, färre falska läkare och sjuksköterskor, färre balkongflickor, färre utanförskapsområden, färre våldtäkter, och färre hot mot judar.

Det är inte ledarskap att underdånigt vifta med flaggor under Prideveckan eller säga de rätta orden under Almedalsveckan. Riktiga ledare kan identifiera problem, de vågar uttala dem, och de söker realpolitiska lösningar. Här krävs mod och ledarskap. För Sveriges skull. 

Eller som Deng Xiaoping sade, Kinas ledare som införde marknadsekonomi vilket lyft över en halv miljard människor ur fattigdom: Det spelar ingen roll om katten är vit eller svart, bara den fångar möss.

Det spelar ingen roll om politiska förslag har S-, KD-, eller SD-märkning. Bara de är etiskt försvarbara och – inte minst – att de löser Sveriges problem i dag.

Mats Tunehag är ledare för den globala tankesmedjan Business as mission, och var även fast ledarskribent på Världen idag åren 2001–11.

Riktiga ledare kan identifiera problem, de vågar uttala dem, och de söker realpolitiska lösningar. Här krävs mod och ledarskap. För Sveriges skull.

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00

Israeliska framsteg i kampen mot svår cancer

Forskning. Israeliska forskare kan ha hittat en effektiv behandling mot bukspottkörtelcancer, som hittills varit en ökänt svårbehandlad cancerform. En studie... tisdag 10/12 18:00

Isbrytarna är redo för vintern

Vardag Den riktiga vintern nalkas, också för landets isbrytare. Sjöfartsverket har utfärdat isklassningsrestriktioner som gäller från och med idag, lördag,... måndag 9/12 07:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...