Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

Att följa Jesus innebär att alla lojaliteter, intressen och identiteter som är betydelsefulla för mig som individ måste underställas Kristi kors och förnekas, påpekar gästledarskribenten. Foto: Ligthstock

Att följa Jesus Kristus innebär att förneka sig själv

Gästledare · Publicerad 00:10, 27 maj 2023

Paulus bekännelse i Galaterbrevets femte kapitel, vers 24, är en bekännelse för alla Jesu lärjungar: ”De som tillhör Kristus Jesus har korsfäst sitt kött med dess lidelser och begär.” Nya testamentets undervisning är mycket tydlig: att följa Jesus innebär att förneka sig själv.

Jesus sade själv i Matteusevangeliets sextonde kapitel, vers 24: ”Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig.” Det innebär att alla lojaliteter, intressen och identiteter som är betydelsefulla för mig som individ måste underställas Kristi kors och förnekas. Detta är nödvändigt för att jag ska kunna följa Jesus som hans lärjunge och för att hans liv ska kunna manifesteras i mitt liv.

Dopet är bekännelse av tron och en identifiering med Jesus död, begravning och uppståndelse och därför en kallelse till lärjungaskap. Vi dör med Kristus i dopet för att sedan leva hans liv genom en daglig omvändelse bort från våra själviska begär, inklusive sexuella begär och könsidentiteter som avviker från Guds skapelseordningen enligt 1 Mosebokens första kapitel.

Alla döpta är kallade till att dö bort från sig själv och att förneka syndiga vanor och begär. I den själviska njutningskultur som präglar Sverige är detta en sanning som få vågar predika, inte minst eftersom den innebär en konflikt med tidsandan. Tidsandan bygger på att jaget sätts i centrum, och dess könsidentitet och sexuella behov är något som aldrig får ifrågasättas.

Men tidsandans normer måste förnekas av alla som tillhör Jesus Kristus och som vill vara hans lärjunge. Ingen är Jesu lärjunge beroende på om vederbörande säger ”Herre, Herre”, förklarar sig tro på Gud eller sjunga lovsånger. Ingen människa blir frälst genom att tillhöra Svenska kyrkan, Filadelfiakyrkan, Evangeliska frikyrkan eller någon annan kyrka.

Frälst blir den som tillhör Jesus och följer honom.

Konferenser, dokument och predikningar som hävdar att människans köttsliga behov av inkludering, erkännande och tillhörighet går före Jesu befallning om att förneka sig själv, förleder människor in på en väg som leder till avgrunden. Att påstå att könsidentiteter och sexuella begär som ligger utanför den äktenskapliga kärleken mellan en man och en kvinna inte skulle behöva förnekas, är en heresi.

Alla döpta är kallade till att dö bort från sig själv och att förneka syndiga vanor och begär.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10