Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Vad tyckte du om festkvällen för ukrainare i Centrumkyrkan?

Församlingsliv · Publicerad 06:50, 30 mar 2023

Yaroslav Pashtalin, 14, Denys Lelsieiev, 17:

– Det bästa var musiken, att få vara tillsammans och tävlingarna mot de svenska ungdomarna var kul. Det var konstiga, men väldigt roliga svenska partylekar. Det var kul att både träffa våra ukrainska och svenska vänner på samma plats. Och känna att vi inte är ensamma.

Violetta Eiev med dottern Vinessiia, 7:

– Det här festen betyder mycket om jag ska vara ärlig. Vi bor i Ludvika där det inte finns så många ukrainare. Min dotter dansade och fick vänner som hon kunde prata med. Det berörde mig mycket att får höra sånger på ukrainska. Vi kommer nästa gång även om vi bor i Ludvika.

Iryna Iraluhina:

– Det har varit en underbar kväll med fantastisk musik. Jag var här för en månad sedan på den förra festen och jag ville komma hit igen! När man lever under stress och när vardagen slås sönder förlorar man sig själv. Vi behöver kvällar som denna för kultur är mat för själen.

Serhii Varava:

– Jag var här på den första Ukrainafesten i februari och har börjat gå här på söndagarna. Det är fantastiskt vad kyrkorna gör för oss ukrainare! Sådana här kvällar får oss att känna oss som hemma. Det hjälper oss att för en stund kunna slappna av och glömma bort det onda som sker i vårt land.

Pavlo Yakubenko:

– Vi ukrainare är alla gäster här i Sverige, ett nytt land, en ny kultur. Att kunna träffas så här betyder väldigt mycket för oss. Bara att samlas och få sjunga de sånger vi alla kan, känna gemenskapen, det är som en del av Ukraina har varit här i dag. Jag är imponerad av initiativet. Allt arbete som kyrkorna gjort för att få till den här kvällen, bjuda in, öva låtar, laga mat. Och allt bara för att vi ukrainare ska kunna samlas så här!

Iryna Bilousova:

– En kväll som detta ger hopp för oss ukrainare. Ett fint sätt för svenskar att ge ett moraliskt stöd för folket. Det betyder mycket att öppna en plats till att mötas och sjunga tillsammans för kriget har förstört den möjligheten. Jag undervisar ukrainare i engelska och är involverad i olika projekt för Frälsningsarmén och Svenska kyrkan där de hjälper ukrainare. Jag är glad att jag kan vara en del i detta.

Viktoria Eloudaer:

– Jag kom till Sverige för första gången 2014 och är tillbaka nu på grund av kriget och arbetar som fritidsledare. Jag hjälper ukrainska flyktingar i deras kontakt med kommunen. En festkväll som detta är ett fint sätt att stödja ukrainare som är här på flykt och hjälpa dem att kanske hitta svenska vänner. För mig var det fantastiskt att höra ukrainsk musik när jag klev innanför dörren!

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00