Vår själ väntar på Herren, han är vår hjälp och vår sköld. I honom gläder sig vårt hjärta, vi förtröstar på hans heliga namn.
Psaltaren 33:20-21

Världen idag

Opalkyrkan delar Jesus till människorna i utsatt stadsdel

I det utsatta området Opaltorget i västra Göteborg har Opalkyrkan tagit ett stort steg och byggt en dubbelt så stor kyrka mot tidigare. Här vill de nå människor genom öppna dörrar och genom att vara en trygg mötesplats.

– Vi vill vara en plats där man kan få närma sig Jesus, säger Caroline Löfgren, pastor i församlingen.

Församlingsliv · Publicerad 07:00, 14 sep 2023

Opaltorget i stadsdelen Tynnered är ett område i förändring. Byggkranarna är många och de nya bostadsprojekten likaså, som på ett omfattande sätt förvandlar torget och närliggande områden.

Mitt på torget ligger Opalkyrkan; en kyrka inom Svenska Alliansmissionen som funnits här sedan tidigt 60-tal.

För några år sedan utsågs Opaltorget till den knappast så smickrande titeln ”Göteborgs fulaste torg”. För att råda bot på både de bristande underhållen sedan det byggdes på 60-talet, och på kriminalitet och den hotfulla miljön som förknippades med platsen, annonserade Göteborgs stad för ett gäng år sedan att torget skulle byggas om. Men för Opalkyrkan var det till en början osäkert vad som skulle hända när staden tog ett helhetsgrepp över området.

– Till en början skulle kyrkan inte vara med i planerna, berättar Erik Wickstrand, föreståndare i församlingen.

Efter flera års förberedande arbete fick församlingen till slut 27 miljoner av Göteborg för att kunna bygga nya lokaler, på exakt samma plats som tidigare. Men inte nog med det – i skrivelserna för det nya Opaltorget framhölls kyrkans viktiga roll i området: ”Opalkyrkan är en viktig aktör. Det finns ett stort värde för oss i Tynnered att vi har kvar kyrkan på torget.”

På påskdagen 2016 höll församlingen sin sista gudstjänst i de gamla lokalerna, innan kyrkan skulle rivas. De närmaste åren kom de i stället att tillbringa i en källarlokal – men antalet gudstjänstfirande växte trots det med ett 20-tal nya personer.

Hösten 2019 kunde de, med god hjälp av miljonerna från staden men också genom en stor egen del av arbete och andra insatser, till slut inviga den nya kyrkan, som Världen idag tidigare rapporterat om.

– Nu har vi byggt i tro. Det här är en mer än dubbelt så stor kyrka mot tidigare. Vi hoppas och tror att det ska växa, vi är och vill fortsätta vara en växande gemenskap, säger Erik Wickstrand.

Som liten församling som bygger en stor kyrka har de längs byggprocessen fått se många ekonomiska under och dörrar som har öppnats, konstaterar Caroline Löfgren.

– Det är för att Gud har bestämt att det ska vara en kyrka här. Han är redan här. Vi får bara kliva in i den planen.

Av andra varnades kyrkan för att risken vid en nyöppning var att de skulle växa för fort. Tajmingen för öppningen visade sig dock vara till synes olycklig – för bara en och en halv månad senare slog pandemin till.

– Vi upplevde att vi blev lite vilsna. Vi hade spurtat för att bygga och satsa och jobbat hårt och så hinner vi inte mer än att inviga, så behöver vi stänga, säger Caroline.

Men mitt i det lyckades Opalkyrkan nå fler än tidigare, tack vare att de startade digitala sändningar som fick god respons. Samtidigt kunde trötta församlingsmedlemmar, efter en lång byggprocess, få lite andrum.

– När man byggt en kyrka så är många trötta. Men Gud samverkar allt till det bästa. Vi litar på att han har satt oss här, och han har tagit oss igenom byggtiden och då litar vi på att han också leder i den tid som är nu, säger Erik.

När Världen idag besöker kyrkan är sorlet högt från serveringsvåningen i markplan. Här samlas människor varje onsdag, året om, för att samtala, fika och umgås. Något som blivit en populär och omtyckt mötesplats för många människor.

– För många är elva-kaffet kanske det enda som händer i veckan. Då förstår man att det är väldigt viktigt att det finns en sådan samling där man får vara i ett sammanhang, säger Caroline.

En annan uppskattad träffpunkt i kyrkan är deras Jesuskurs, som fungerar som en sorts fortsättning på en Alphakurs.

– Både elva-kaffet och Jesuskursen är som en slags ”subförsamling”. De som kommer dit kommer kanske inte hit på söndagarna, de är inte med i församlingen och det ingår inte i deras värld att de ska bli medlemmar i en frikyrka, men de kommer hit till det här. För dem är det otroligt viktigt, säger Erik.

Båda dessa gruppers syften är att vara tillgängliga för de boende i området. Samma sak gäller när församlingen på tisdagar har öppen kyrka.

– Vi vill att kyrkan ska vara öppen. Man ska mötas av en stängd port så sällan som möjligt. Och så fort vi skriver ut något så är vi noga att skriva att alla är välkomna. Det är inte en intern klubb, hit är alla välkomna, säger Erik.

De möter även människor ute på torget genom ett fikabord under några timmar varje torsdag, och är genomgående väldigt lokala i det de gör.

– Tanken är att vi vill vara en kyrka på Opaltorget, för Opaltorget.

Torget och dess omgivningar i Tynnered har speciella förhållanden, som ett av polisens 61 områden i Sverige som klassats som ”Utsatta områden” – platser som karaktäriseras av låg socioekonomisk status och där kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

– Absolut, så är det ju. Det har blivit lite mindre kriminalitet, men utsattheten är en utmaning, summerar Erik.

Caroline lyfter dock även fram ljuspunkter i området.

– Det sker många bra saker i Tynnered. Nätverksträffarna till exempel, där kyrkor, stora företag, socialtjänst och så vidare arbetar tillsammans, framhåller hon.

Där ser Opalkyrkan sig själva som en viktig aktör.

– Vi vill vara en trygg plats, en kärleksfull gemenskap och en plats där man kan få närma sig Jesus, säger Caroline.

Den socioekonomiska utsattheten märks här på olika sätt. Bland annat visar nya siffror att bara 23 procent av de elever som i våras gick ut årskurs nio på en skola i området hade gymnasiebehörighet.

– Där vill vi vara med, så vi startade läxhjälp för att det behövs på högstadiet. Det är precis där man behöver satsa, berättar Erik.

Men Opalkyrkan har ett speciellt läge på fler sätt. Precis intill kyrkan invigdes i våras nämligen ett studentboende för 300 studenter. Något kyrkan uppmärksammade genom att ge en goodiebag till varje boende.

– Det är jättespännande att det blivit ett helt studenthus här på vårt torg, säger Caroline.

Även om församlingen växer och utvecklas, så är utmaningarna fortfarande många. Så som att nå ut till ännu fler människor.

– Det finns massor av folk här som inte har en aning om oss. Det finns otroligt mycket kvar att göra, men vi har bara börjat, säger Erik och beskriver hur de jobbar akut, långsiktigt och evigt.

– Det akuta kommer variera beroende på om det är skjutningar, bilbränder eller människor som går hungriga, och vi kommer fortsätta jobba långsiktigt att hjälpa skolorna eller vad det nu kan vara. Och så har vi evigheten: Jesus är ju drivkraften för allt.

Passionen för Jesus och för att nå människor har även fått Opalkyrkan att initiera ett projekt på Frölunda torg, en annan utsatt stadsdel i västra Göteborg. Tillsammans med fem andra kyrkor har de gått ihop för att starta verksamhet i en lokal vid torget.

– Det är stora församlingar bakom, med mer muskler än oss. Det är inte Opalkyrkan bara som ska göra det, säger Caroline.

Dessutom har de fått statliga medel på 500 000 kronor för att hjälpa ofrivilligt ensamma.

– Det är precis den grejen man kan göra, att möta människor som är ensamma på olika sätt. Det är väldigt tacksamt att få en skjuts i det arbetet.

... Gud har bestämt att det ska vara en kyrka här. Han är redan här. Vi får bara kliva in i den planen.
Det finns otroligt mycket kvar att göra, men vi har bara börjat.

Opalkyrkan

Medlemmar: Cirka 220, varav runt 170 aktiva.

Antal anställda: Tre.

Grundades: 1963.

Verksamhet: Jesuskurs (fortsättning på Alpha), öppen kyrka, scoutverksamhet, barn- och ungdomsträffar, gudstjänster och mycket mer.

Samfund: Svenska Alliansmissionen.

Styrräntan höjs på nytt – så mycket dyrare blir ditt bolån

Ekonomi. Torsdagens nya räntehöjning gräver ännu djupare hål i hushållens plånböcker. Ökade bolånekostnader... fredag 22/9 22:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10

Kristersson: Vi är mitt i extrem våldsvåg

Kriminaliteten. Flera utomstående tros ha blivit offer när två personer sköts ihjäl på en pub i Sandviken. – Det är... fredag 22/9 18:17

Viktigt att hedra pionjärerna när frikyrkligheten firar 175 år

Ledare I dag firar Sveriges frikyrklighet 175 år. Åtminstone om man betraktar dopen vid Vallersvik som... torsdag 21/9 00:40