Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

”När vi kom till församlingen fanns det inga andra barnfamiljer”

I kyrkan fanns det två tonåringar, men inga andra barn. Johan och Anna-Carin Ahxner fick välmenande råd att gå med i en annan församling än Rödåns friförsamling för att deras egna barn skulle få vänner.

– Men vi längtade ju till kyrkan i Rödån. Och Gud har sedan dess sänt många barn dit! säger Anna-Carin.

Församlingsliv · Publicerad 00:00, 13 apr 2023

En bit från Rödån, mellan Habo och Hjo, bor familjen Ahxner. Förutom Johan och Anna-Carin är det döttrarna Mathilda och Judith som samsas med familjens katter i det trivsamma hemmet.

Johan har vuxit upp i Nykvarn utanför Södertälje och Anna-Carin kommer från Fagerhult bara en liten bit från Baskarp, där de nu bor.

Paret träffades första gången år 1999 på bibel- och musikutbildningen ITM (Institutet för Tro och Musik, numera nedlagt) i Huskvarna.

– Jag tror att det har varit en fördel för oss att lära känna varandra på det sättet, att teama ihop, säger Johan.

Den kreativa familjen har stor användning för sina gåvor i Rödåns friförsamling. De tar hand om både sång, musik och predikan när det är ”deras tur”.

– Vi får väldigt fria händer, säger Anna-Carin.

Johan flikar med ett leende in att det dock kan vara lite svårt att jonglera mellan alla moment – att sköta ljud, predika, sjunga och spela instrument.

När Ahxners kom år 2009, fanns det ingen barnverksamhet. Därför startade de själva upp det som fattades.

– Sedan har Gud skickat barn både utifrån och från andra kyrkliga sammanhang, säger Anna-Carin.

Hon säger att man måste vara lyhörd mot varandra. Johan tillägger att det med tiden har byggts upp ett förtroende.

– Det har ju till exempel varit en träning när det gäller lovsången. Vi kunde inte deras 60-talssånger som de kan utantill. Och de kunde inte våra lovsånger som kommer från 80-talet, skojar han.

Något som Ahxners slogs av var att det var bön varje vecka, även om programbladet i övrigt inte var så fullt. Anna-Carin säger:

– Då kände vi: Okej, det här är en församling som ber – då finns det liv. Och är man kallad till en plats så ser Gud till att det blir bra för alla!

Det här är en församling som ber – då finns det liv.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00