Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Kristna i Costa Rica förlitar sig på Herren i orostider

Även Costa Rica drabbas hårt ekonomiskt av coronakrisen. Där vill den lokala kyrkan erbjuda en hjälpande hand.

– Vi är kallade att vara Jesu händer och fötter och det gör vi genom att hjälpa människor som har det tufft, säger Juan Diego Rojas, pastor i Casa Vida när Världen idag kommer på besök.

Församlingsliv · Publicerad 11:30, 1 maj 2020

Vi befinner oss i Tamarindo, en liten stad på Costa Ricas västkust, med ungefär 7 000 invånare. Hit kommer det människor från hela världen som lockas av sol, bad, nattliv och god mat.

De sista surfarna lämnar stranden alltmedan solen går ner över Stilla havets horisont. Snart dyker havssköldpaddorna upp för att lägga sina ägg i skydd av mörkret.

Costa Rica är ett säkert resmål. Landet tillhör de mest välmående i Latinamerika. Att FN:s fredsuniversitet har sitt säte här är ingen tillfällighet. Sedan 1949 har landet varit utan en stående armé. Katolska kyrkan har länge varit den dominerande trosriktningen, men under de senaste åren har pingströrelsen och andra frikyrkor vunnit mark i landet.

I Tamarindo finns just en sådan kyrka som har fått betyda mycket för bygden.

Församlingen Casa Vida ligger vid en landsväg en bit utanför staden och är en mäktig syn för besökaren. Själva kyrkan saknar nämligen väggar. Det röda plåttaket vilar på pålar av trä. Denna enkla men ändamålsenliga konstruktion kallas palapa. Den skyddar mot regn och ger god cirkulation även när temperaturen rör sig över 30 grader.

På gården finns en skolbyggnad som används som kontor, samt en lekpark.

– Välkommen hit! Var kommer du ifrån?

Pastor Alex Bejarano spricker upp i ett leende och det går inte att ta miste på Texas-dialekten. Församlingens pastorer och flera av medlemmarna har bott i USA. Många av dem är unga vuxna med barn.

Just i dag är det Alex som leder församlingen i lovsång, där ”Stor är din trofasthet, min Gud och Fader” och ”Tusen skäl” ingår i repertoaren.

Vid ingången möts besökaren av en skylt där det står: ”Förtrösta på Herren av hela ditt hjärta, förlita dig inte på ditt förstånd” (Ords 3:5). Jag frågar pastor Juan Diego Rojas, även kallad Pano, vad bibelordet betyder för verksamheten.

– Vi måste ta på oss skriftens glas­ögon och se världen genom dem. Gud vet vad som är bäst för oss och vi måste lita på att han leder oss rätt. Därför uppmuntrar vi människor att växa i tro utifrån det som står i Bibeln, i stället för att lita på sina egna känslor.

Pano och hans tre vänner brukade tidigare samlas på ett litet kafé i staden för att spela instrument och dela med sig av Guds ord. Där och då upplevde de en kallelse att starta en församling.

Nu, tolv år senare, har Casa Vida vuxit ur sina gamla lokaler tre gånger. Församlingen har drygt hundra medlemmar och driver en bibelskola med ledarskapsutbildning, en flick­akademi och en barnverksamhet som omfattar ett femtiotal barn. Man bedriver även ett omfattande församlingsplanteringsarbete längs Costa Ricas Stillahavskust.

– Vårt uppdrag är att plantera friska församlingar i den här delen av Latinamerika och göra nya männi­skor till lärjungar. Som kyrka är vi först och främst kallade att samla in fåren och föda dem med Guds ord, säger Pano.

I kyrkan är lovsångsstunden slut och församlingen sätter sig ner för att lyssna på predikan. Pano återkommer ständigt till det som utgör själva grundfundamentet för den kristna tron, nämligen Jesu seger över döden på korset.

– Kristendomen handlar inte om religion – inte heller om rikedom, saker, livskvalitet eller en sorts må-bra-andlighet. Kristendomen handlar om att Kristus tar på sig vårt straff för att vi ska få förlåtelse för våra synder och upptas i himmelriket, säger han.

– Men det innebär inte att livet här på jorden blir lätt. Vi är kallade att dela Messias lidanden. Men det är i lidandet och tjänandet som vi finner meningen med livet och källan för vår eviga glädje. Detta är den kristna trons kärnbudskap och det är härifrån vi hämtar vår kraft.

Gudstjänsten är slut och besökarna tar sig en kopp kaffe. Många av dem som söker sig till Casa Vida är katoliker, som får möjlighet att ompröva sin gudsbild, säger Pano.

– Vi har ingen försäljningstaktik. Vi förmedlar Guds ord och skriften allena. Genom bön och bibelläsning kan vem som helst lära känna Gud och få en relation med honom, för det behövs ingen medlare. Vår förkunnelse är inte baserad på känslor eller pengar. Den är inte antropocentrisk. Den är på riktigt. Det tilltalar människor.

– Samtidigt är den väckelse som pågår i Latinamerika lika mycket en inomkyrklig rörelse. Inom de evangeliska kyrkorna, som tidigare har varit präglade av osund framgångsteologi, har en bibeltrogen guds- och kristuscentrerad kristendom återigen fått fäste. Vi är en del av den rörelsen, förklarar Pano.

Den ekonomiska kris som följer i covid-19:s spår har slagit hårt mot Tamarindo, som är en stad helt beroende av turism. Sedan vårt besök har nu gränserna stängts. Alla affärer, restauranger och hotell har tvingats bomma igen och människor har blivit av med sin försörjning. Allt skedde inom loppet av några dagar.

Även kyrkan har drabbats svårt ekonomiskt.

– Vi går igenom svåra tider nu och vi vet att det här bara är början, säger Pano via ett mejl.

– Människor är rädda. Men nu har vi samtidigt ett gyllene tillfälle att visa för världen att Guds kraft, nåd och omsorg verkar i oss.

Han berättar att kyrkan har startat en matbank, där många i församlingen hjälper till att samla in dagligvaror och skänka dem till familjer i nöd.

– Vi är kallade att vara Jesu händer och fötter och det gör vi genom att hjälpa människor som har det tufft och se efter deras behov.

På frågan om han har en hälsning till kristna i Sverige som drömmer om väckelse i en utmanande tid som denna, svarar Pano:

– Var ihärdiga i tron, tjäna Gud och fortsätt bygg på den klippa som är Jesus. Guds kraft verkar i oss genom den helige Ande när vi delar evange­liet och läser Guds ord.

– Vårt budskap har hållit i tvåtusen år och vi ska akta oss för att anpassa eller förändra det för att locka männi­skor. Det är vi nämligen inte kallade till att göra. Genom att bibehålla rätt fokus kommer det väckas en längtan efter evangeliet hos människor, så att hjärtan kan förvandlas.

Pano tror att den pågående epidemin har blivit en väckarklocka i en postmodern och sekulariserad värld, där människors tro har satts till vetenskap, filosofi och humanism.

– Det är bara Kristus som kommer att bestå provet. Därför måste vi bygga vidare på honom och vara ett ljus i världen genom att förkunna evangeliet, den skatt som har anförtrotts oss, säger han.

Inom de evangeliska kyrkorna, som tidigare har varit präglade av framgångsteologi, har en bibeltrogen guds- och kristuscentrerad kristendom återigen fått fäste. Vi är en del av den rörelsen.
Vårt budskap har hållit i tvåtusen år och vi ska akta oss för att anpassa eller förändra det för att locka människor.

Costa Rica

Yta: 51 100 kvadratkilometer (som Jämtlands län).

Folkmängd: 5 miljoner invånare.

Befolkning: Vita och mestiser (83,6 procent), mulatter (6,7 procent), övriga (9,7 procent).

Religion: Katoliker (71,8 procent), protestanter (14,9 procent), övriga (13,3 procent).

Språk: Spanska.

Huvudstad: San José.

Källa: CIA World Factbook

Storbank avslutar konton för kristna organisationer

Hbtq. Barclays avslutar två kristna brittiska organisationers konton efter att banken utsatts för... onsdag 12/8 07:00

Prisfall på bostäder återtaget

Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholms-området som... onsdag 12/8 07:00
E-tidning
Senaste magasinen