Pastor Anders Nordström hälsar välkommen en solig februaridag till den tidstypiska kyrkobyggnaden i mörkt tegel från 1960-talet. Han visar runt och berättar om de olika förändringar församlingen genomgått under åren.
– När jag började som pastor 1997 var vikväggen stängd och här var ett skräprum, berättar Anders och visar på en del av kyrksalen som i dag är fylld till brädden av stolar.
Det går in tvåhundra gudstjänstbesökare i dag, men ändå behöver de ha dubbla gudstjänster varannan söndag. Tillväxten har varit stor de senaste tjugo åren.
– Vid kyrkkaffet på söndag förmiddag, då är det kaos här, säger Anders och ler med hela ansiktet.
Anders Nordström tvekade, när han som 30-åring fick frågan om att bli pastor i EFK-församlingen Korskyrkan i Karlstad. Efter storhetstiden på 60-talet, då medlemsantalet uppgick till närmare tvåhundra, gick församlingen igenom en kris på 80- och 90-talet och tappade många medlemmar.
– Det fanns en söndagsskola, men inga barn, berättar Anders.
Efter att först tackat nej återkom frågan. Då landade han i att flytta till Karlstad. Ganska snabbt efter tillträdet 1997 etablerade han ett samarbete med den välkända dansrestaurangen Sandgrund och blev krogpräst där.
– Det var ett välbesökt dansbandspalats för både besökare och lokalbefolkningen. Där fick jag kontakt med människor, berättar Anders och fortsätter:
– På den tiden var det 40–50-åringar som inte söp sig redlöst fulla. Därför gick det att samtala med människor, säger Anders och berättar att människor började bli frälsta.
Några år innan Anders blev pastor i Korskyrkan hade han bott i London.
– Där hade jag mött på Alpha och tänkte att när jag blir församlingspastor igen ska jag använda mig av det.
Sagt och gjort. Den första Alphakursen startade i Korskyrkan redan våren 1998 och sedan dess har församlingen haft över 50 kurser.
– Alla vet att mig kan man inte boka en tisdagskväll, då är jag i kyrkan, säger Anders och syftar på kurserna.
Kursen är öppen för alla. Det bjuds på mat, samtal och grundläggande kunskap om kristen tro. Vittnesbörden om vad Alphakursen fått betyda för människor är många. Anders nämner personer vid namn, möten han minns, människor som snubblat in på ett bananskal och i dag är bevarade i sin tro och tar med sig nya till kurserna.
– Vi har satsat en del på reklam genom åren, bland annat vid busshållplatser. Jag minns särskilt en icke troende kvinna som kom till en kurs efter att ha sett en reklam med texten ”Har du frågor om Gud?”, säger Anders.
Hon berättade vid kurstillfället att hon inte var där för sin egen skull, utan för sin son som var sju och hade börjat ställa frågor om Gud. I dag är kvinnan frälst, bevarad i tron och ledare i församlingen.
Anders menar att långsiktighet och att hålla ut är en nyckel. En del år har det stått stilla och de har inte döpt så många och haft få på kurserna. Andra tider, som de senaste två åren, har de döpt femtio. Men det utåtriktade fanns redan i församlingens gener, hävdar Anders.
– Det fanns där från början redan när man startade församlingen 1938, att nå ut. De första pastorerna hade det där tror jag.
Men med utveckling kommer också utmaningar. Personalfrågor och rekrytering ser Karlstadspastorn att det ibland kan vara svårt att hitta fram i, dessutom är trångboddheten och lokalfrågan också – om än positiva – utmaningar.
– Det är också så att med en stor framdörr finns alltid risken att bakdörren blir stor, säger Anders och fortsätter:
– Därför lägger vi nu extra stort fokus på vår lärjungakurs som är steg två efter Alpha. Vi anställer nu i dagarna en person för att arbeta mer målmedvetet med lärjungaträning för att minska bakdörren.
Anders påpekar gång på gång att det som sker i församlingen inte är deras egen förtjänst, eller ett koncept de kommit på själva.
– Det är Guds verk, Korskyrkan är Guds församling. Det vi har gjort är att följa receptet han gett oss, säger han.