Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

”Vi behöver tala framtidstro in i den unga generationen”

I mitten av maj kom beskedet att lägerverksamhet för barn och unga kan genomföras, om än med vissa begränsningar. Ett glädjande besked för många församlingar och samfund, vars barnaktiviteter har fått stå tillbaka under det gångna året.

Feature · Publicerad 07:00, 10 jun 2021

En helt vanlig lägersommar blir det dock inte. Lägren behöver genomföras lokalt och i mindre skala än normalt. Något som inte bara behöver vara negativt, menar Julia Wellstam, lägerpastor på Hjälmargården.

– Efter det här året tror jag det är bra för barnen att få mötas i mindre grupper, säger hon.

– Det är viktigt att de känner sig trygga efter att ha varit borta från sin barn- eller ungdomsgrupp under så lång tid.

Lägren som Evangeliska frikyrkan anordnar på Hjälmargården – Smajl, Chili och XL – drar vanligtvis uppemot 700 besökare per läger. I år blir upplägget detsamma som förra året och genomförs under vinjetten ”at home”.

– Vi har ett team som har arbetat fram både digitalt och fysiskt material för dem som anordnar läger lokalt, berättar Julia Wellstam.

– Det var väldigt uppskattat förra året, men vi kände att det blev lite bråttom att ställa om när pandemin kom. I år har vi haft ännu mer tid på oss att arbeta fram ett bra material.

Att genomföra lokala läger, med begränsat antal platser, är det fler som satsar på. Den årliga Hampeveckan blir inställd i år, men lokala pingstförsamlingar satsar i stället på egna läger.

Livets Ord planerar också att genomföra sina olika läger som vanligt, men med ett begränsat antal platser.

Svenska Alliansmissionens ungdom (SAU) har sedan i 1923 arrangerat ungdomsläger. När pandemin kom valde SAU att jobba mer lokalt. I år kommer det att finnas möjlighet att ordna läger med sin lokala grupp på bland annat Gullbrannagården, Bödagården och Långserumsgården.

SAU har arbetat fram en verktygslåda i syfte att underlätta för de mindre arrangörerna att genomföra läger.

SAU står också bakom alla de UV-scoutläger som ger barn och unga ett riktigt äventyr varje sommar. Även dessa kommer att kunna genomföras i år genom de lokala UV-scoutgrupper som finns runt om i landet.  

Julia Wellstam reflekterar över året som gått och vilka utmaningar det inneburit för henne och hennes medarbetare:

– Till en början följde jag varje presskonferens och vi hoppades förra våren in i det längsta att det skulle lätta och vara över, säger hon.

– I år var vi mer realistiska och hade redan i januari en ganska klar bild över att det inte skulle gå att ha läger som vanligt.

Julia Wellstam tycker sig märka att pandemin har slagit hårt mot tonårs- och ungdomsgrupper.

– Om det var en utmaning tidigare att fånga upp åldrarna som slutar nian och går upp i gymnasiet, så har det varit ännu svårare nu, menar hon.

Att inte få början ettan på gymnasiet ”på riktigt”, utan läsa på distans, inte fira sin student, inte mötas i ungdomsgruppen – det har grusat många förväntningar, tror hon.

– Vi behöver tala framtidstro och hopp in i den unga generationen.

Hon berättar att temat på deras lokala läger för ungdomar i år därför är ”Drömmen”, med syftning på Jesu dröm om Guds rike.

Hon ser fram emot hösten och är ivrig att få berätta om en satsning de planerar för.

– Vi behöver också uppmuntra dem som själva är lägerledare, säger hon, och förklarar att många som arbetar med ungdomar i de lokala församlingarna också har slitit hårt under pendemin och att de behöver få hopp och tro för framtiden och den insats de gör.

– Vi anordnar därför ett läger för ledare med både skoj och aktiviteter men också möjlighet att arbeta med kulturfrågor som rör ungdomar och lägerverksamheten.

Hon hoppas att de ska vara ”färdiga med att ställa in saker” och känner sig mycket redo att genomföra de satsningar de planerar för.

Det var väldigt uppskattat förra året, men vi kände att det blev lite bråttom att ställa om när pandemin kom. I år har vi haft ännu mer tid på oss att arbeta fram ett bra material.
I år var vi mer realistiska och hade redan i januari en ganska klar bild över att det inte skulle gå att ha läger som vanligt.
Vi behöver också uppmuntra dem som själva är lägerledare.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier