Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Unga brottslingar behöver Jesus

Det räcker inte med nya fritidsgårdar och politiska inslag för att få bukt med ungdomsbrottsligheten. Kriminella behöver förvandlas inifrån, skriver Lennart Eriksson från 100 procent liv, med anledning av den brottsvåg som drabbade Sverige i augusti.

Debatt · Publicerad 00:00, 1 sep 2018

I mitten av augusti skakades Sverige av en, förmodligen organiserad, brottsvåg, då fler än hundra bilar sattes i brand och skadades. Händelsen skapade genast diskussioner om vad som bör göras, fastän bilbränder har varit en näst intill återkommande historia de senaste åren.

Utifrån vår erfarenhet med aktivt arbete på ett ungdomsfängelse i Mombasa, Kenya, vet vi att en kriminell – ung som gammal – behöver förvandlas inifrån. Det räcker inte med nya fritidsgårdar och politiska inslag.

2006 blev vi inbjudna att börja arbeta med fångar på det tidigare fruktade fängelset Shimo La Tewa i Mombasa, Kenya. Fängelset har totalt cirka 3 200 fångar och arbetet har lett till att många hundra fångar har upplevt frälsning. För ett par år sedan började vi aktivt arbeta på ungdomsavdelningen ”Borstal Institution”, som ligger i anslutning till huvudfängelset. Där finns uppemot 400 unga grabbar i åldern 14–18 år. Det har varit en mycket inspirerande upplevelse att följa det arbetet.

Så här går det till i Kenya när en ungdom ertappas för ett brott, något som borde kunna vara ett föredöme för Sverige.

I Kenya finns inte motsvarande ”häkte”. Det finns polisarrester, och i väntan på en dom, fällande eller friande, förs den till exempel gripne 14-åringen till ”fängelset”, Borstal. I fortsättningen kallar jag honom ”Samuel”. En socialutredning startar omedelbart gällande grabbens hemmiljö och orsak till brottet, vilket oftast handlar om stöld, våld, drogmissbruk och även våldtäkter.

Om det bedöms att Samuel utövat sitt brott som en engångsföreteelse och hemmasituationen bedöms som trygg får han återvända hem efter utredningen. Socialförvaltningen skapar ett nätverk med kontakter för att se till att Samuel får fortsatt uppväxt i trygg miljö.

I många fall finns en alkoholiserad och/eller frånskild pappa, eller en ensamstående mamma som inte har vare sig ork eller ekonomi att ta hand om sitt barn. 14-åringen döms då att vara på Borstal Institution (ett av två ungdomsfängelser i Kenya), under två och ett halvt år. Under tiden utvärderas han om det är moget att återvända till samhället eller om ytterligare insatser behövs.

På ”fängelset” får 14-åringen lära sig uppförande och ordning, respekt mot andra personer och respekt för överordnade, dessutom en fortsatt grundskoleutbildning. Efterföljande utbildningar är mycket praktiskt inriktade, till exempel inom snickeri, rörmokeri, textilarbete, måleri och liknande.

Efter utbildningen ges ett diplom, som är officiellt godkänt för att personen ska kunna söka sig ett bra arbete.

100 procent liv har de senaste två åren inbjudits att förmedla budskapet om Jesus till både Samuel och hans hundratal medfångar. I bibelskolan för dessa unga finns ett 50-tal deltagare som alla mött Jesus under tiden på anstalten. De sjunger, prisar Gud, tillber vår Herre med stor hängivelse och drömmer om att få gå ut och berätta om Jesus för sina gamla kompisar.

Detta till trots är inte det sociala problemet löst. Många föräldrar tar avstånd från Samuel eftersom han är en skam för släkten. Eller så har inte den ensamstående mamman möjlighet och ork att hjälpa honom vidare. Vid en frigivningsceremoni i januari 2017 skulle 42 unga grabbar friges, men bara en handfull av grabbarnas föräldrar kom och hämtade dem. De övriga fick stanna kvar på anstalten i väntan på en trygg miljö som de kunde återvända till.

Där bestämde vi oss att utifrån våra resurser ta hand om några av grabbarna, låta dem få bo i kristna familjer, aktiveras och arbeta utifrån deras nyvunna kunskaper. Av dem vi hjälpte var inte alla omvända till kristen tro; vi skiljer inte på kristen eller muslim utan måste ge alla en hjälpande hand.

I det politiskt korrekta Sverige lider inte minst det politiska etablissemanget av fobi mot allt vad frälsning och omvändelse heter. Här har svenska kristna familjer en stor möjlighet att öppna sina hem för en av dessa Jesu minsta som har hamnat snett i livet. Ett telefonsamtal till socialen i den kommun där du bor och ingen kommer att neka din vilja att hjälpa till.

Här har svenska kristna familjer en stor möjlighet att öppna sina hem för en av dessa Jesu minsta som har hamnat snett i livet.

Iran anklagas för mörkläggning av virusutbrott

Coronaviruset. Flera iranska högt uppsatta politiker uppges ha smittats av det nya coronaviruset Covid-19 och Iran har nu den högsta officiella virus-relaterade...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...

Israeliskt framsteg i jakten på coronavaccin

Forskning. Forskare i Israel tror sig vara nära ett genombrott i arbetet med att få fram ett vaccin mot coronaviruset. Enligt Jerusalem Post är förhoppningen...

Pengar att spara på rätt bredband

Vardag Bredbandspriserna sjönk marginellt förra året. Men det finns pengar att spara. Prisskillnaderna mellan operatörerna är fortfarande stora.

Med musik till alla folk

Missionsglimten På söndagkvällen klockan 23, efter läggdags för en trött småbarnsförälder, ringer telefonen. ”Vi kan spela in Paul Clement, en av Tanzanias största...

Om en man har flera fruar och blir frälst – hur gör man då?

Mot väggen Många personer i Gamla testamentet hade flera fruar, hur ska man se på det? Var det vanligt även på Nya testamentets tid? Och vad händer när en...