Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Tänk osteoporos i stället för att gipsa och skicka hem folk

Redan 2006 lade Alf Svensson fram en riksdagsmotion med förslag på en nationell handlingsplan för osteoporos. 14 år senare har fortfarande inte mycket hänt. Det skriver Alf Svensson själv tillsammans med Mai Bergström, ordförande i Osteoporosförbundet, i ett debattinlägg.

Debatt · Publicerad 00:00, 24 okt 2020
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Den enskilt största synbara förändringen sedan motionen skrevs är att de samhällsekonomiska kostnaderna relaterat till osteoporos och frakturer orsakade av sjukdomen har ökat från 18 miljarder till 20 miljarder årligen. Hiskeliga summor, men detta är en av de dyraste folksjukdomarna vi har.

I teorin finns mycket på plats, men fortfarande i praktiken så gipsas kvinnor över 45 år som fått en fraktur och skickas som regel hem, i stället för att läkaren som gipsar tänker ”osteoporos” och remitterar kvinnan till en bentäthetsmätning. Fortfarande finns det vare sig tillräckligt med bentäthetsmätare eller personal för att sköta dessa. Fortfarande saknas så kallade frakturkedjor på många håll.

Frakturkedjor innebär att personer med fraktur, det vill säga att man brutit sig, ska få en riskvärdering, utredning och behandling för att minska risken för ytterligare frakturer.

Majoriteten av de drabbade får inte heller läkemedelsbehandling eller information om hur fall och frakturer kan förebyggas. Detta trots att medicinen för osteoporos är en billig och effektiv behandling och det är enkelt att ställa diagnos. Att läkemedelsbehandla innebär en 50 procent minskad risk för en ny fraktur.

Varför tillåts detta slöseri med samhällsresurser – och för den drabbade, ett stort och onödigt lidande?

Osteoporos kommer drabba varannan kvinna och var fjärde man över 50 år. Nio av tio (86 procent) kommer inte att få någon behandling och därför få upprepade och smärtsamma frakturer i onödan.

Osteoporosvården måste bli prioriterad och jämlik. Socialstyrelsen har nya behandlingsriktlinjer ute på remiss. I dessa får frakturkedjor högsta prioritet och vi kommer noga följa att detta genomförs i varenda region med start 2021.

Kraven från 2006 gäller:

• en nationell handlingsplan tas fram för att begränsa effekterna av osteoporos.

• riksdagen, i likhet med WHO, gör osteoporos till ett prioriterat folkhälsoproblem.

• Sverige följer Storbritanniens exempel och lagstiftar om obligatorisk utredning av fallolyckor främst bland äldre.

• en bentäthetsmätning bör ingå i den allmänna hälso- och sjukvården.

Vi upprepar dessa krav, från 2006, om att den tysta epidemi som osteoporos faktiskt är tas på allvar och att vi tar hand om de drabbade, utreder, ställer diagnos och ger läkemedelsbehandling, som fungerar så fantastiskt bra.

Osteoporos- vården måste bli prioriterad och jämlik.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier