Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Nyhem likt pingstdagen ska vara plats för omvändelse och andeutgjutelse

Nyhemsveckan har länge haft stort inflytande på pingstväckelsen, och det är förståeligt att inbjudan att låta Antje Jackélen medverka har orsakat diskussion. I många avseenden haltar ärkebiskopen på båda sidor i sin offentliga kommunikation. Men om Nyhemsveckan fortsätter att präglas av omvändelse och andeutgjutelse kan årets vecka bli historisk, skriver Mattias Bäckman.

Debatt · Publicerad 00:00, 18 jun 2022
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Nyhemsveckan har funnits i över hundra år. Lewi Pethrus beskriver de första samlingarna såsom ”där jublet från bibelstudierna steg på kvällarna och bönemötena som hördes till långt in på nätterna”. Han beskriver vidare: ”Det skedde märkliga ting i samband med dessa möten. Flera omvändelser inträffade i de offentliga mötena. Många blev döpta i den helige Ande, och märkliga helbrägdagörelser inträffade.” (Pethrus, Hänryckningens tid, sid 114)

Nyhemsveckan vann en inflytelserik position i pingstväckelsen, vilket Pethrus förtydligar med påståendet: ”Vad som där säges och vinner allmän sanktion blir dock i hög grad vägledande för väckelsens folk” (Ibid, sid 115).

I år medverkar ärkebiskopen Antje Jackelén, som kanske är den mest inflytelserika kristna personen i landet just nu. Att bjuda in henne kan tyckas lovvärt eftersom flertalet frikyrkor i Sverige mer eller mindre är sprungna ur Svenska kyrkan. Och inte bara det, Sverige hade inte varit den nation den är i dag med dess utbildningsväsende, sjukvård, social omsorg och rättsväsende utan vår historiska folkkyrka.

Jag tror att vi inte förstår hur mycket vi har att tacka Svenska kyrkan för.

Samtidigt höjer jag ett varningens tecken för att Jackélen i sin kommunikation stapplar på bägge sidor, något som Bibelns profeter varnar för, när hon kommunicerar via bland annat Twitter och poddar.

I ärkebiskopens första podd var Jonas Gardell inbjuden, och där fnissade de glatt tillsammans när Jonas berättade om en man som var besatt av att ha sex med en dammsugare. Det sexuellt abnorma verkar i övrigt vara något som Antje inte räds för att samtala om, såsom i Morgonpasset i P3 förra året, då hon fick se Lil Nas X:s video där man kan se pooldance i helvetet och satan ha sex. Den videon tyckte Jackelén hade intressanta kopplingar till den kristna tron.

Vidare försvarar ärkebiskopen queer, sex med bägge könen, och en vegan hållning premieras trots att Paulus varnar för läror där man förbjuder viss sorts mat (1 Tim 4:1–4).

Jonas make, Mark Levengood, har också varit en inbjuden gäst i Jackélens podd ”Prata till punkt”, och man anar att paret står högt i kurs i Svenska kyrkan. Levengood fick sköta utfrågningen av den nästkommande ärkebiskopen. Sedan att utfrågarens make, Jonas Gardell, titulerar sig som ”the Queen of F***ing everything” och vill att vi alla ska kalla oss liknande, är inget som ärkebiskopen anmärker på – inte heller att Gardell far fram med gnostiska och marcionitiska villoläror i sin bok Om Gud

Ärkebiskopens kommunikation blir ju problematiskt då den stapplar på bägge sidor.

Men om Nyhemsveckan likt i dess början får präglas av omvändelse och andeutgjutelse i de offentliga mötena, så kan veckan bli historisk för såväl pingströrelsen som kristenheten och hela landet. Som Petrus utropade på pingstdagen: ”Omvänd er … så att era synder blir förlåtna. Då får ni den helige Ande som gåva” (Apg 2:38).

Ärkebiskopens kommunikation blir ju problematiskt då den stapplar på bägge sidor.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Regeringen ska växla upp i kampen mot våld mot kvinnor

Kvinnovåld. Regeringen vill växla upp arbetet med mäns våld mot kvinnor. Utökat kontaktförbud och... lördag 26/11 10:14