När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

"Kristna värdepartiet tar avstånd från KD:s abortsyn"

Frånvaron av logik blir kanske allra störst när Emma Henriksson (KD) säger att partistyrelsen tar ställning för den liberala abortlagstiftningen eftersom det ”är rätt i sak”, samtidigt som hon säger att ”varje abort är en individ”. Det skriver Mats Selander, ordförande i Kristna Värdepartiet.

Debatt · Publicerad 00:00, 27 sep 2017

Som så många gånger förut haltar KD på båda sidor när det gäller abort. På KD:s hemsida står det: ”Både kvinnan och fostret är skyddsvärda individer”. Men i beslut efter beslut vägrar KD konsekvent att verka för att ofödda barn ska få just skyddsvärde. Nu senast (ViD 22/9) meddelar partistyrelsen att de vill behålla svensk abortlag som den är.

Men om nu både kvinna och foster är skyddsvärda, och detta innebär att foster fram till vecka 18 får dödas enkom för att föräldrarna så önskar, varför inte tillåta en lagstiftning där kvinnor tillåts dödas om deras föräldrar, eller kanske hela släkten så önskar? I vissa kulturer ses detta som ”en rättighet”. Om de nu båda är ”skyddsvärda”? Ett sådant övergrepp på kvinnans ”skyddsvärde”skulle KD självfallet motverka. Uppenbarligen innebär detta att ”skyddsvärde” betyder helt olika saker beroende på om det tillämpas på kvinnan eller det ofödda barnet. Vissa skyddsvärda människor får dödas, andra inte – men de är båda lika skyddsvärda! Logiken är totalt frånvarande, minst sagt.  

I och med att neonatalvården och abortverksamheten börjar överlappa varandra, har en möjlighet uppstått att faktiskt ge fler av dessa ofödda barn ett skyddsvärde. Men då säger KD än en gång nej. Man vill inte att en kvinnas abortbeslut ska stressas fram. Man föreställer sig att vi får fler aborter om man sänker gränsen till vecka tolv, för då skulle många fler skynda sig att göra abort.

Men detta är fel tänkt av flera skäl. Genom att jag jobbar med att aktivt stötta oplanerat gravida kvinnor, vet jag att många utsätts för en enorm press att göra abort. Och ju längre den pressen pågår, desto större är risken att hon – många gånger mot sin innersta vilja – väljer abort. Ingen vet hur många kvinnor som känt att deras abortbeslut var frampressat av omgivningen. Men jag är övertygad om att här finns ett mörkertal.

Dessutom vet alla att lagstiftningen har en moralisk och psykologisk påverkanskraft. Aga-lagens främsta effekt är den psykologiskt förebyggande effekten. Det är skäl nog att ha en sådan lag. Skulle abortlagen ändras så att gränsen sänks, så skulle detta skicka en stark psykologisk signal som sannolikt skulle minska antalet aborter något. Många kvinnor som innerst inne vill behålla barnet skulle få lite mer mod att motstå pressen.

Det finns också ett rent etiskt argument: Varje skyddsvärd individ är värd skydd, alldeles oavsett pragmatiska hänsyn. Så tänker alla när det exempelvis gäller kvinnlig könsstympning. Knappt någon menar att könsstympning bör tillåtas eftersom ”det sker i alla fall, men med smutsiga knivar, ute i byarna, och en del flickor får infektioner, och vissa dör”. Detta är inte skäl nog att tillåta något i lag. Om något är ont i sig ska det inte tillåtas, för då cementerar man detta onda.

Frånvaron av logik blir kanske allra störst när Emma Henriksson (KD) säger att partistyrelsen tar ställning för den liberala abortlagstiftningen eftersom det ”är rätt i sak”, samtidigt som hon säger att ”varje abort är en individ” (vilket rimligen betyder att varje abort släcker en individs liv) (ViD 22/9). Hur kan det vara ”rätt i sak” att Sverige tillåter cirka 37 000 ofödda barns död? Tycker man så bör man sluta tala om ”skyddsvärde”. Låtsas då inte om att ni står för allas lika värde, när ni inte gör det!

Detta tal om skyddsvärde må låta fint på utsidan, men på insidan innebär det död för tusentals små människoliv. DET ger oss kalla kårar. Därför tar vi i Kristna värdepartiet kraftfullt avstånd från KD:s abortsyn.

I och med att neonatalvården och abortverksamheten börjar överlappa varandra, har en möjlighet uppstått att faktiskt ge fler av dessa ofödda barn ett skyddsvärde. Men då säger KD än en gång nej. Man vill inte att en kvinnas abortbeslut ska stressas fram.
Ingen vet hur många kvinnor som känt att deras abortbeslut var frampressat av omgivningen. Men jag är övertygad om att här finns ett mörkertal.

Ärkebiskopen riktar kritik mot Katolska kyrkan

Abort. – Vissa kyrkor är fortfarande en del av problemet. Det sade Svenska kyrkans ärkebiskop, Antje Jackelén, i ett tal nyligen vid en internationell... lördag 14/12 14:00

Katolska kyrkan tillbakavisar bojkottpåstående

Kritik. Flera länder, däribland USA, valde att markera mot Nairobikonferensen, inte minst på grund av att man anser att abort ”smygs in” genom begrepp som... lördag 14/12 13:50

Sparkade Ann-Sofie Hermansson får nytt jobb

Samhälle. Den tidigare ordförande i Göteborgs kommun, Ann-Sofie Hermansson, får ett nytt uppdrag som statlig utredare. Hon sparkades från sin post efter valet... lördag 14/12 08:00

Skolverket väljer sexualhistoria före minoritetskunskap

Utbildning. Förslagen till ny läroplan som Skolverket tagit fram har kantats av hård kritik. Nu går regeringens egen utredare till storms mot hur kunskap om de... fredag 13/12 14:39

Min man drar sig undan vid konflikter, vad ska jag göra?

Familjefrågan Familjefrågan. Jag och min man är så extremt olika. Vid konfliktfyllda situationer drar han sig undan och vill vara i fred. Han pratar inte gärna om vad han känner... torsdag 12/12 00:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Mission uppe på världens tak

Missionsglimten Jag är uppe i tunn luft. Det känns verkligen, speciellt när man promenerar i motlut. Och inflygningen vi gjorde ...! Den anses vara en av världens...