Men var nu starka och låt inte modet falla, för ert arbete ska få sin lön.
2 Krönikeboken 15:7

Världen idag

Euroklubben, en lyxfälla

Debatt · Publicerad 05:45, 12 maj 2010
Euron är och förblir ett politiskt projekt. De ansvariga politikerna ville sola sig i glansen av de blanka euromynten. Den amerikanska dollarn utgjorde både förebild och konkurrent.
Utan att vara nationalekonom, förstod jag tidigt att eurosamarbetet aldrig kommer att fungera. Orsaken är människan. Människan är ingen robot. Människan är irrationell. Man skulle kunna tro att herr A och fru B alltid uppträder, alltid beslutar, alltid tänker, alltid känner på exakt samma sätt varje måndagsmorgon klockan 08.00.
Detta måste ha varit tesen som eurobyggarna grundade eurotanken på. Om herr A och fru B skulle vara robotar hade eurosamarbetet varit en garanterad framgång. Nu är så inte fallet.
Grekland har varit smart nog att lura sig in i euroklubben. Bedriften var inte svår då de ansvariga politikerna var lättköpta. Driften att skapa euron var starkare än förståndet att komma ihåg kurs A i nationalekonomi.

Politikerna trodde att detta var ett naturvetenskapligt projekt, typ: D-mark + franc + pesetas = framgång. Det är otroligt obegripligt hur man har lyckats skapa tro för att dessa ekvationer ska fungera i verkligheten.
Ekonomi är samhällsvetenskap. Det betyder att man försöker hitta samband. Nu har vi svaret. Om herr A lurar fru B är fru B körd. Herr A kommer aldrig att straffas, utan hela klubben straffas.

Finns det någon framtid för euron och dess medlemmar? Ja, men då måste alla medlemmar slaktas för att sedan återuppstå, typ krig och fred. Efter kriget är alla så sargade att ingen kan säga att vi tillförde mer till euroklubben än någon annan. Då kan euron blomstra. Därför kallas euroklubben för ett fredsprojekt...
Verkligheten överträffar dikten våren/sommaren 2010. Lyxfällan i kubik.

Roger Enqvist
Eslöv

Fokus på klimat och corona väntas under Bidens styre

USA. Det så kallade murbygget mot Mexiko stoppas. USA återinträder i såväl Parisavtalet som... torsdag 21/1 08:00

Låt inte USA-politik söndra Andens enhet

Ledare Den senaste tidens händelser i USA har skapat nya konfliktlinjer inom kristenheten. Även här i... torsdag 21/1 00:00

Expansionen av ditt hjärta och glädjen i din själ går tillbaka till vad du ser.

Ledarkrönika Jag har en gps i bilen, en sådan där som är integrerad i instrumentbrädan. Många av mina bilfärder... torsdag 21/1 00:00