Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

USA:s utrikesminister John Kerry skakar hand med palestinska myndighetens ledare Mahmoud Abbas i Kario i samband med en konferens om återuppbyggnaden av Gaza 12 oktober. Foto: Carolyn Kaster / AP / TT

Erkännande försvagar fredsprocess

Debatt · Publicerad 08:59, 17 nov 2014
Detta är en opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

När vänsterregeringen beslutade sig för att erkänna en palestinsk stat är det inte ett bidrag till fredsprocessen och en tvåstatslösning, utan ett bidrag till en palestinsk stat som inte har trycket på sig att erkänna Israel. Därmed försvårar man de facto en tvåstatslösning samtidigt som man bryter upp och försvagar den enda relevanta fredsprocessen där EU och USA är pådrivande.
Det finns ett brett samförstånd om att fred mellan israeler och palestinier förutsätter en tvåstatslösning. Det är också en förutsättning för Israels framtid som ett demokratiskt föredöme i en region präglad av diktatur, förakt för mänskliga rättigheter och förnedring av kvinnors rätt.

Att utan krav på respekt för Israel, utan att kräva en stat som har kontroll över sitt territorium mot dem som vill driva krig, och utan att kräva reformer som ger män och kvinnor värdiga villkor som medborgare, erkänna en palestinsk stat, bidrar inte till fred eller till det förtroende som fredsprocessen kräver. Tvärtom försvagar man möjligheten att ställa krav på den palestinska statsbildningen och därmed Israels förtroende för den fredsprocess som finns.
EU står inför många utmaningar som rör den grundläggande ambitionen att bidra till fred. Rysslands aggression och krig i Ukraina är ett hot mot Europas fredliga gränser och berör inte bara Ukraina utan alla Rysslands grannar. Det kräver ett enigt och starkt EU med en gemensam utrikespolitik.

Sönderfallet och extremismen i Mellersta Östern i sin helhet, från Syrien till Irak och Libyen till alla de regimer som bekämpar en demokratisk utveckling, kräver en gemensam utrikespolitik och en förmåga att dra en kraft mot de islamistiska grupperingar som predikar förtryck och krig. Där ingår det Hamas som den svenska regeringen vill ge ett erkännande som regering, med den makt man har över människors liv i Gaza.
Den svenska vänsterregeringen har försvagat Sveriges roll i fredsprocessen, och de steg man ensidigt tar, försvårar för den gemensamma utrikespolitik som är avgörande för fredliga framsteg. Det är en politik tvärtemot kvinnors rätt, fred och säkerhet som Wallström sagt sig vara nytänkande om.

Gunnar Hökmark
delegationsledare Moderaterna Europaparlamentet
debatt@varldenidag.se 

Elise fick vittna om Jesus Kristus i Svenska Dagbladet

Media. – Berätta för mig om din tro, säger Svenska Dagbladets journalist till 85-åriga Elise Lindqvist,... fredag 30/7 13:06

Kravallerna i Sydafrika och hoppet om Guds dom

Ledare Den senaste tidens kravaller i Sydafrika har skakat om en hel värld. Inte sedan... lördag 31/7 00:10

Om kärlek för Jesus varit det som känns bra just då hade vi varit förlorade för alltid.

Gästkrönika Kärlek. Vad är den? Vad gör den? Hur definieras den? De kanske mest berömda Bibelorden om kärlek är... lördag 31/7 00:00

Landet som jag som jude alltid kan lita på och luta mig emot

Israelkommentar Jag skriver denna artikel samma dag som min mamma firar sin födelsedag. Det vill säga inte sin...

Kulturförståelse skapar mer möjligheter till gemenskap

Kommunikation är nyckeln till tillit i en relation, oavsett kultur. Med en rätt kulturförståelse...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier