Arbetsliv

I Eksjö får husvagnsfolket möta Gud på campingsemestern

I år firar Eksjö camping 40-årsjubileum. Den drivs i kristen regi och har öppet året om, även om sommaren är den stora högsäsongen. Foto: Carolina Carpvik
I år firar Eksjö camping 40-årsjubileum. Den drivs i kristen regi och har öppet året om, även om sommaren är den stora högsäsongen. Foto: Carolina Carpvik
Tjejerna som jobbar i campingens restaurang tar en välbehövlig fikapaus på terassen. Fr v: Annie Jönsson, Louise Petersson, Paulina Wetterbro och Frida Frisk. Foto: Carolina Carpvik
Tjejerna som jobbar i campingens restaurang tar en välbehövlig fikapaus på terassen. Fr v: Annie Jönsson, Louise Petersson, Paulina Wetterbro och Frida Frisk. Foto: Carolina Carpvik
Två av campingens volontärer är i färd med att bygga klart den nya scenen inför sommaren. Foto: Carolina Carpvik
Två av campingens volontärer är i färd med att bygga klart den nya scenen inför sommaren. Foto: Carolina Carpvik
Magnus Kullberg är platschef på Eksjö camping. Foto: Carolina Carpvik
Magnus Kullberg är platschef på Eksjö camping. Foto: Carolina Carpvik
Inför säsongen 2022 byggde man en ny scen för sommarens konserter och gudstjänster. Foto: Carolina Carpvik
Inför säsongen 2022 byggde man en ny scen för sommarens konserter och gudstjänster. Foto: Carolina Carpvik
Eksjö camping är en plats där evangeliet ständigt delas, berättar platschef Magnus Kullberg. Foto: Carolina Carpvik
Eksjö camping är en plats där evangeliet ständigt delas, berättar platschef Magnus Kullberg. Foto: Carolina Carpvik
Platschefen Magnus Kullberg är något av en allt-iallo på campingen. Mobilen ringer hela tiden och han svarar glatt på olika frågor. Foto: Carolina Carpvik
Platschefen Magnus Kullberg är något av en allt-iallo på campingen. Mobilen ringer hela tiden och han svarar glatt på olika frågor. Foto: Carolina Carpvik

Eksjö camping innebär inte bara fina semesterupplevelser för gästerna. Under årens lopp har många människor här fått möta Jesus för första gången – eller hittat tillbaka till sin barndoms tro.– Kan vi fortsätta så här i 40 år till vore det ju fantastiskt, säger Magnus Kullberg, campingens platschef.

Publicerad Uppdaterad

Vi önskar att få vara en oas för människor, både för dem som önskar själslig frid och för dem som vill möta den uppståndne Jesus.

Magnus Kullberg

Eksjö camping

Drivs av: En ideell förening med kristna förtecken.

Personal: Sju personer jobbar året om och 40 anställs under sommaren.

Besökare: Cirka 100 000 daggäster under sommaren varav en tredjedel bor på campingen.

Omsättning: 10 miljoner kronor per år.

Under björkarnas sommargröna grenverk står vita husvagnar på rad. Solens strålar får vattnet i sjön Hunsnäsen att glittra. Eksjö camping är en grönskande oas mitt i Småland, dit campare gärna söker sig, inte bara från Sverige utan också från flera länder i Europa.

Tanken är inte att vara en vanlig camping. Nej, här är de kristna förtecknen tydliga. Dels genom sommarprogrammet, med barnmatinéer, andakter, gudstjänster och konserter. Men också genom de anställdas egna vittnesbörd.

– Jag har jobbat på andra arbetsplatser och vet att det inte alltid är populärt att man vittnar om sin tro på jobbet, säger platschef Magnus Kullberg. 

– Här behöver ingen vara rädd för att prata om Gud. Det ser vi nästan mer som en ”skyldighet”.

Hammarslagen ekar från ett bygge vid strandkanten. Två av campingens volontärer är i full färd med att färdigställa en ny scen inför sommarsäsongens start. Därifrån ska det kristna budskapet förmedlas i såväl tal som toner under månaderna som ligger framför.

Det finns flera kristna gårdar och campingar i Sverige. Till många av dem vallfärdar kristna familjer när de ska på semester. Riktigt så ser det inte ut i Eksjö – här är 95 procent av campinggästerna inte alls några vana kyrkobesökare.

– Vi kanske får berätta evangeliet för dem för allra första gången, säger Magnus.

För föreningen som driver campingen är det primära målet inte att driva ett företag, utan att finnas till för att alla människor som besöker dem ska få chansen att höra det kristna kärleksbudskapet.

– Under åren har detta resulterat i att människor har lämnat sig till Jesus, låtit döpa sig i sjön eller hittat tillbaka till tron igen, berättar Magnus.

Allt började med att några kristna familjer sommaren 1981 bestämde sig för att arrangera tältmöten i en by utanför Eksjö. Året därpå hyrde de den lilla campingen, som då drevs av Eksjö kommun, under tre veckor. Under dessa veckor anordnade de tältmöten med en lite mer modern snarare än traditionell touch.

Kristna rockgrupper gav konserter i tältet och det ordnades filmkvällar och andra arrangemang som lockade folk.

Kommunen gladdes åt de driftiga människorna och frågade om de inte ville arrendera campingplatsen framöver. De nappade på förslaget och sommaren 1982 drog de i gång arbetet med Eksjö camping. Ur detta initiativ har en ideell förening vuxit fram som i dag driver campingen året om – med en tydlig, kristen profil.

Från början var inte församlingarna i Eksjö involverade i arbetet, men numera är de ansvariga för fem gudstjänster under högsäsongen. Flera av dem lånar även ut sin pastor till rollen som campingpastor under en vecka.

– Vi har sett hur campingpastorerna är en nyckel in i kontakten med människor. De har samtal med många enskilda besökare, säger Magnus.

Campingpastorerna håller också andakter i områdets kapell varje morgon och varje kväll.

Varannan torsdag, året om, samlas dessutom en grupp troende personer och ber för campingen och arbetet som bedrivs där.

Under de 40 år som gått har före­ningen genomfört en stor utveckling av verksamheten. I dag arrenderar de inte längre av kommunen utan äger hela campingområdet själva. Där har de bland annat uppfört 23 byggnader, byggt en äventyrsgolfbana och ordnat ställplatser för husbilar. Såväl lekplatsen som restaurangen är nyrenoverade och en ny scen är på gång.

Allt detta har kunnat genomfö­ras tack vare ideella krafter.

– Det som är så fantastiskt är att folk har kommit hit och gjort insatser som vi aldrig hade klarat av själva, säger Magnus

– Det är ett under att det hela tiden kommer in nya människor som tjänar.

Själv har Magnus arbetat på Eksjö camping i 24 år, om än inte i sträck.

– Det är väldigt kul att jobba här. Den ena dagen är inte den andra lik, säger han glatt.

Han promenerar runt på området och visar stolt upp minigolfbanan, vandrarhemmet, stugorna och de säsongsuppställda husvagnarna. Snart kommer det att fyllas på med campare från hela Europa. Mobilen ringer gång på gång och Magnus får svara på frågor som rör allt från beställningar av varor till bokningar av boenden eller frågor om att få komma och sjunga på scenen i sommar.

Magnus är platschef, men tycker inte att titlar är viktigt utan ser sig mer som campingens allt-i-allo. Det finns ständigt något som behöver fixas.

Det finns en önskelista på tolv A4-ark på allt som föreningen vill genomföra framöver. Men varken investeringar eller renoveringar genomförs innan ekonomin tillåter.

– Vi gör ju inte detta för att tjäna pengar. Om det skulle bli pengar över så går de in i verksamheten igen, säger Magnus.

Styrelsen pratar inte om att expandera ytterligare utan mer om att förädla det de redan har. Om föreningen som driver campingen skulle upphöra tillfaller hälften av tillgångarna organisationen Hela människan och hälften till bibelspridarna Gideoniterna – det står inskrivet i stadgarna.

Både bland volontärer och gäster finns människor som tidigare hamnat snett i livet. Det är inte minst för deras skull som campingrestaurangen inte serverar någon alkohol; man vill vara en alkoholfri zon i samhället.

– Vi önskar att få vara en oas för människor, både för dem som önskar själslig frid och för dem som vill möta den uppståndne Jesus, säger Magnus.

Campingen har öppet året om, även om campingfolket främst kommer dit sommartid. Övrig tid är det framför allt restaurangen som lockar med catering, fester, bröllop och minnesstunder. Men även vandrarhemmet och stuguthyrningen drar folk alla årstider.

Antalet gäster är dock som allra flest under sommarmånaderna och det är främst då det satsas på evangelisation genom dagliga arrangemang för såväl barn som vuxna.

– Hur utvecklar vi programmet så att det når ”medelsvensson” på bästa sätt i dag? Det är en fråga vi ständigt jobbar med, säger Magnus.

Redan efter några somrar slutade man arrangera tältmöten och byggde en utomhusscen i stället.

– Vi såg att människorna man ville ha in i tältet satt på terrassen och fikade i stället. Genom att ha programmet på en utomhusscen kunde man nå även dem.

Efter två somrar med coronapandemi visste inte Magnus och hans team hur årets sommar skulle te sig. Därför har de inte hunnit planera något större jubileumsfirande. De har bestämt sig för att inte titta så mycket bakåt, på det som varit, utan i stället fokusera framåt, på att genomföra en så bra sommarsäsong det bara går.

– Den största presenten för oss är att campingen fortfarande drivs i kristen regi. Kan vi fortsätta så här i 40 år till vore det ju fantastiskt!

Powered by Labrador CMS