Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Talangstjärnan bytte artistlivet mot teologistudier och lovsång

Hon har tävlat i Talang i både Australien och Sverige och har som låtskrivare haft flera listettor i USA. Men en tomhet inombords fick henne att byta spår i livet, och nu släpper hon i stället lovsång på svenska.

Vittnesbörd · Publicerad 11:30, 31 mar 2020

Redan som femåring, när hennes familj bodde på Tjörn där hennes pappa då jobbade som pastor i Missionsförbundet, skrev Sarah Lundbäck Bell sin första låt.

– Jag skrev en text om att Jesus kan göra allt, förutom att sova. Jag försökte mig på min egen lilla teologi, säger Sarah och skrattar. 

Ett par år senare räckte hon upp sin hand på ett tältmöte för att överlämna sig till Jesus. 

– Jag kände redan då att det här är för alltid. Det var en så viktig stund i mitt liv och jag minns att tårarna rann på mig när de bjöd in till frälsning, berättar hon. 

Musikintresset fortsatte spira under uppväxten. Bland annat ledde hon lovsång i kyrkan, och var med och ledde ungdomsarbetet i Loo och Långared utanför Alingsås. Där träffade hon, som fjortonåring, en tio år äldre man. Fyra år senare gifte de sig.  

När Sarah fyllt 21 födde hon sin första son, men livet därefter blev inte alls som hon tänkt sig. 

– Min man träffade en annan kvinna och lämnade mig när vår son, John, bara var fem månader gammal. Han valde bort mig och det var som att mattan drogs undan mina fötter, berättar Sarah. 

Tillvaron rämnade och förändrades helt. Från att ha levt ett lyckligt familjeliv hamnade hon ensam i en lägenhet i Alingsås, utan jobb och med ett barn på bara några månader att ta hand om. Den fruktansvärda upplevelsen av att bli bedragen och lämnad som ung mamma var samtidigt en av de stunder då hon kände att Gud var som närmast.  

Sarah berättar om natten då hon förstod att hennes man träffat en annan kvinna och ville lämna henne, och om hur hon bad och sjöng lovsång, medan tårarna rann. Mitt i förtvivlan över vad som hände kastade hon Bibeln på golvet, och Psalm 23 slogs upp. 

– Jag låg där på golvet och läste texten om och om och om igen. Jag läste in mig själv i tredje person, och lade in mitt namn i texten, säger hon, och berättar att hon såg hur hennes liv upprepade det som redan hänt hennes egna föräldrar och hennes mormor i form av skilsmässor: 

– Jag sade till Gud att jag vägrar tro att du har en b-plan för mitt liv bara för att det känns som att a-planen har kraschat. Jag väljer att tro att din a-plan för mitt liv fortsätter. 

Först flera år senare förstod hon att detta verkligen är sant. 

– Guds plan för våra liv är helt oberoende av vilka som kommer in i våra liv och vilka som lämnar oss. Han har en fantastisk plan med våra liv bara för att han skapat oss och älskar oss så otroligt, säger Sarah.

– När jag ser tillbaka så ser jag att han tog det skadade och det sårade och formade om mig och gjorde något fint, trots det jag varit med om. 

Samtidigt konstaterar Sarah att upplevelserna satte sina spår. Hon har själv gjort saker som hon ångrat på grund av de sår hon haft, men hon menar att hela livet är en resa tillsammans med Gud där hon får fortsätta formas. 

– Jag vill bli den bästa versionen av mig som Gud tänkt, och då behöver jag fortsätta utvecklas och förändras. Gud är inte färdig förrän jag har levt klart här på jorden.

De följande åren träffade hon en ny man och fick två barn till, men smolk lades i bägaren även denna tid då hon drabbades av fibromyalgi och två av hennes barn diagnostiserades med adhd.

I dag ser hon tillbaka även på denna tid som en tuff period i livet.

– När jag har gått igenom tuffa saker så är det Gud jag har kastat mig på. Det är i de mörkaste stunderna som han varit som närmast, och burit mig. 

När barnen blivit lite äldre åkte hon, vid ett tillfälle, till Stockholm för att sjunga på ett bröllop. Medan hon väntade på tåget hem bestämde hon sig, efter mycket vånda och nervositet, för att sätta sig i tunnelbanan och sjunga sina egna sånger. 

En man som berördes så mycket av hennes musik att han grät fick henne att förstå att hon inte skulle ge upp musiken, som hon lagt på hyllan sedan många år tillbaka. Hon tog ledigt en vecka från sitt lärarjobb för att på nytt åka till Stockholm och sjunga på gatorna. 

Det blev starten på ett nytt kapitel.

En förbipasserande man, mitt i sin stress på väg till ett tåg, kastade ett visitkort framför henne och bad henne ringa upp. Det visade sig att mannen som lämnat kortet var verksam inom musikindustrin, och snart promotades Sarah i USA, England, USA, Tyskland, Japan, Korea och Australien. Hon fick kort därefter ett skivkontrakt, både som artist och låtskrivare, i Asien och Australien. 

– Jag fattade inte vad som hände. Plötsligt åkte jag, som 36-åring, världen runt till mängder av musikbolag för att presentera min musik, och blev skickad på en turné med över 50 spelningar.

Efter en turné i Australien 2008 blev hon uppringd av ett produktionsbolag som ville att hon skulle vara med i den australiska motsvarigheten till tv-programmet Talang. När hon kom hem från den uttagningen ringde även TV4 och ville ha med henne i svenska Talang. 

Helt oberoende av varandra, på två olika kontinenter, tog hon sig vidare till semifinal i båda tävlingarna. 

– Ett par år tidigare drömde jag om att sjunga på något singer/songwriter-ställe i Norge inför kanske hundra personer, och plötsligt stod jag i tv och sjöng för flera miljoner. Det var en otrolig resa. 

För ungefär sju år sedan började Sarah känna en tomhet, trots framgångar inom musiken där hon bland annat skrev låtar som kom etta på prestigefyllda Billboardlistan i USA. I stället kände hon sig kallad att gå pastorsutbildning på ALT – Akademi för ledarskap och teologi. 

– Jag var så trött på att jaga nästa hit och kände att jag ville hjälpa andra och få vara med och bygga Guds rike på ett nytt sätt. 

Under utbildningen fick hon göra praktik i Smyrnakyrkan i Göteborg och det dröjde inte länge innan hon började leda lovsång igen – 23 år efter hon senast gjort det. 

Under 2019 släppte hon sin första lovsång under eget namn, låten ”Lär mig att älska”, och spelar nu in nya låtar. Dessutom har Sarah varit med och skrivit lovsånger till de nya skivorna som Pingst gett ut. 

– Gud öppnade nya dörrar för att jobba med musik igen. Jag hade medvetet vänt mig från musikbranschen när jag började pastorsutbildningen, men Gud hade andra tankar om vad jag skulle göra, säger Sarah, och konstaterar: 

– Jag har aldrig haft någon längtan efter att vara artist. Men om de som lyssnar på mina sånger kan få med sig något som kan hjälpa dem, då sjunger jag med glädje för andra. Och att som lovsångsledare få vara med och leda människor in i tillbedjan är något av det vackraste jag vet.

I dag, nyligen fyllda 50 år, kan Sarah se hur hennes liv haft flera djupa dalar, men att Gud visat sin trofasthet gång på gång. 

– Jag är en bit i Guds pussel. Mitt jobb är att göra den så fin det bara går, med de gåvor jag fått, med min personlighet, med de lärdomar som jag måste göra och med de dörrar som öppnas och stängs för mig.

– Sedan får jag, som Guds barn, lita på att han lägger de bitar som bara han kan lägga. Att få vila i det ger en enorm trygghet. Han lämnar oss aldrig.

Jag sade till Gud att jag vägrar tro att du har en b-plan för mitt liv bara för att det känns som att a-planen har kraschat.
När jag har gått igenom tuffa saker så är det Gud jag har kastat mig på. Det är i de mörkaste stunderna som han varit som närmast, och burit mig.

Sarah Lundbäck Bell

Ålder: 50 år.

Bor: I Alingsås.

Familj: Gift med Hayden. Har tre söner som är 29, 26 och 25 år gamla, och tre bonusbarn på 16, 18 och 20 år.

Yrke: Musikförläggare och låtskrivare. Driver bland annat The Kennel, som har 46 låtskrivare knutna till sig. Är även programledare och projektledare på TBN Nordic.

Intressen: Älskar secondhand, kläder och syr gärna.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10