Herren gör fattig och han gör rik, han ödmjukar och han upphöjer.
1 Samuelsboken 2:7

Världen idag

Sara Ask vet att Guds ord är sant

Som 18-åring drabbades Sara Ask av cancer. Trots goda utsikter fungerade ingen behandling och läkarna stod handfallna. Men Sara höll fast vid Guds ord och valde att lita på att det som stod där gällde henne.

– Det spelade ingen roll vad läkare och människor sade, jag visste att en dag kommer jag bli frisk, säger hon.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 30 jul 2021

Sara Ask har precis avslutat kvällsrutinerna med dottern Sigrid, 2,5 år, när vi hörs av. Lugnet har lagt sig i huset i Uppsala, där hon och maken, Markus, bor sedan de kommit hem efter fem år i Thailand.

– Vi älskar Asien och det var fantastiskt att få med sig en del av Thailand hem, säger Sara, och syftar på dottern, som de fick möjlighet att adoptera.

Vi backar tjugo år, till gymnasieeleven Sara från Varberg, som blev frälst på en ungdomskonferens i Uppsala. Bara fyra månader senare fick hon ett besked som vände upp och ner på hela hennes tillvaro. Hon blev diagnostiserad med cancer, närmare bestämt Hodgkins lymfom.

– När man får detta som ung är det oftast enkelt att bota, och de allra flesta svarar bra på behandlingen, säger Sara.

– Men inte jag.

Samtidigt som läkarna gav sina besked ljöd en annan röst på insidan av Sara.

– När det gäller Guds ord har jag alltid varit så barnslig i min tro och tänkt att om något står i Bibeln så är det så, berättar Sara.

– Jag kände från början att det här kommer att gå bra, Gud kommer att vara med i det här.

Den ena behandlingen avlöste den andra i form av cellgifter, strålbehandling och benmärgstransplantation. Ibland infann sig längre perioder utan symptom, men sedan kom det ett återfall och nya behandlingar startade.

– Jag fick avsluta mina universitetsstudier i Göteborg och kunde inte arbeta, säger Sara.

I efterhand kan hon inte förstå hur hon kunde ha en sådan bergfast tro när hon fysiskt mådde så dåligt.

– Alla har vi fått tro, men så kan vi få trons gåva som kommer över oss för en specifik tid, säger Sara.

– Jag tror det drabbade mig – för det spelade ingen roll vad läkare och människor sade, jag visste att en dag kommer jag bli frisk.

Sara berättar att det ändå var tungt att ständigt drabbas av så många negativa besked och vistas så mycket på sjukhus. Men hon valde att fylla sig med Guds ord, och många kämpade tillsammans med henne.

– Deras förböner bar mig igenom den här tiden, säger hon.

Men det fanns också andra röster, som hon behövde stänga ute. Personer som påstod att hon bara lurade sig själv när hon höll fast i tro.

– Jag har alltid varit noga med vem jag lyssnar till och låter tala in i mitt liv, säger Sara.

2007 blev början på en vändpunkt i Saras liv. Trots att hon var svårt sjuk valde hon att flytta från Västkusten till Märsta för att gå bibelskola. Att börja varje dag med lovsång och bön och sedan ägna sig åt bibelstudier beskriver Sara som något helt fantastiskt.

Även hennes vårdsituation förbättrades när hon bytte sjukhus till Akademiska i Uppsala.

– Den läkare jag fick då var en av de absolut främsta lymfomläkarna i Sverige, säger Sara.

– Han trodde alltid på mig, även om ingen behandling fungerade den här gången heller.

Men så befann sig Saras läkare på en konferens i USA, där han fick höra talas om en ny metod som bara testats på sexton personer, men med framgångsrika resultat. Han frågade Sara om hon var beredd att bli den sjuttonde.

– Han sade också att det inte fanns någonting mer han kunde göra, det här skulle vara min enda chans, säger Sara.

Men Sara kände inte att det här var hennes enda chans – Gud var hennes enda hopp. Förvissad om att Gud samverkar med läkarvetenskapen frågade hon Gud hur hon skulle välja.

– Jag tror att Gud verkar i vår vilja och gärning, och jag upplevde att jag ville göra detta.

Läkaren fick den nya medicinen godkänd i Sverige, en medicin som Sara skulle ta under ett års tid. Efter behandlingen skulle hon, för andra gången, genomgå en benmärgstransplantation. Efter nästan tio års kamp mot cancern hade de nu hittat en donator och transplantationen skulle göras.

Ett par veckor dessförinnan blev också Sara och Markus ett par.

– Tänk att han valde mig, när han inte hade några mänskliga garantier, säger Sara.

Veckorna efter transplantationen, när donatorns vita blodkroppar skulle börja bekämpa cancern, såg läget först dystert ut.

– Man mäter i procent hur mycket de nya blodkropparna tar över, och det som borde ligga på 95–100 procent låg på runt 10 procent, förklarar Sara.

Markus sammankallade då en bönekedja.

– Jag har [den medicinska] grafen kvar – från det att de började be går kurvan stabilt upp och transplantationen blir fullkomligt lyckad, säger Sara och minns det som i går.

Nu har det gått snart nio år och Sara har inte haft ett enda återfall. Hon är friskförklarad och fullkomligt bubblar av liv och framtidstro.

Sara och Markus gifte sig 2013, ett år efter den lyckade transplantationen, och har nu tillbringat några år på missionsfältet.

Sara har fortfarande kontakt med både donatorn och läkaren som hjälpt henne så mycket. Numera är metoden Sara blev behandlad med standard i Sverige, men för läkaren är Saras friskförklaring ett uppenbart mirakel.

– Han säger att det är det största som hänt i hans karriär.

Saras kärlek till Guds ord har inte förändrats, hon har samma bergfasta tillit till Ordet som under sjukdomsåren.

– Jag tycker mig kunna se inom delar av kristenheten att man börjar gå ifrån Guds ord på ett sätt som är lite skrämmande, säger Sara.

– Man vänder och vrider så att Bibeln ska passa in i vårt samhälle i vår tid.

Hon tror att helande kan vara ett känsligt område för många, och det är inte alltid enkelt att veta hur man ska bemöta människor.  

– Jag vet inte varför inte alla blir helade – men jag vet att Guds ord är sant! säger Sara.

Hon understryker att Gudsordet inte är några ramsor eller formler man ska läsa ett visst antal gånger för att det ska bli sant. Det är viktigt att aldrig lägga den pressen eller prestationen på någon som är sjuk.

– Men det är farligt när vi börjar förminska Gud och ändra på vad Ordet säger om helande, fortsätter hon.

– Att tro på Guds ord handlar om att veta att det som Jesus gjorde på korset tillhör mig, han behöver inte göra det igen, det är redan klart.

När det gäller Guds ord har jag alltid varit så barnslig i min tro och tänkt att om något står i Bibeln så är det så.
Jag har alltid varit noga med vem jag lyssnar till och låter tala in i mitt liv.
Jag har [den medicinska] grafen kvar – från det att de började be går kurvan stabilt upp och transplantationen blir fullkomligt lyckad.

Sara Ask

Familj: Maken Markus och dottern Sigrid (2,5 år).

Bor: Uppsala.

Citat: ”Remember the day when you prayed for the things you have now.” (ung: Kom ihåg den dag du bad för det du nu har.)

Trend: Allt fler judar flyttar till Israel

Imigration. Under 2021 har hittills fler än 20 000 judar anlänt till Israel för att bosätta sig i landet.... söndag 17/10 20:00

Återstart av luftförsvar tecken på helt nödvändig tillnyktring

Ledare Cirkeln sluts. I Världen idags allra första nummer (28/9, 2001) uppmärksammades riksdagens beslut... lördag 16/10 00:10

EU:s överstatlighet utmanas av Polen

Ledare EU-domstolens fördragsfästa juridiska överhöghet utmanas när den polska författningsdomstolen i ett... lördag 16/10 00:00

2 700 år gammal toalett hittad i Israel

Israel. Vid arkeologiska utgrävningar i Jerusalem påträffades nyligen en cirka 2 700 år gammal toalettstol.... söndag 17/10 14:00

En helt vanlig söndag i Istanbul

Missionsglimten Jag bor i Istanbul, Turkiet, tillsammans med 15 miljoner andra. 98 procent av dem är muslimer och... lördag 16/10 00:00

Trend att unga säger upp sig – kan bli möjlighet för kyrkan

Ledare Har du hört talas om ”the great resignation”? Uttrycket, som kan översättas ”den stora... fredag 15/10 00:10
E-tidning
Senaste magasinen
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier