Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Samtalet i taxin blev starten på ett nytt liv

Med en sjukskrivning från jobbet, en ätstörning, en cancersjuk mamma och en stulen bil, kändes livet rätt eländigt för Sara. Misslyckat och hopplöst. Men en taxiresa skulle komma att bli vändpunkten då chaufförens ord ”Gud har en plan för ditt liv” tände en liten gnista av hopp i hennes hjärta.

Vittnesbörd · Publicerad 10:00, 17 mar 2020

Vi träffas i kafédelen av second hand-butiken Öppen hand, eller ”Macken” som den kallas av de flesta, i Alunda några mil utanför Uppsala. Butiken, som erbjuder en charmig mix av begagnade kläder och prylar, korv, fika och möjlighet att tanka bilen, drivs av Furuhöjdskyrkan, som numera är Sara Spets hemförsamling. Hon trivs här och brukar ta ett besök med jämna mellanrum, ibland ensam eller tillsammans med familjen som består av maken Kristian och dottern Elvira på 2,5 år.

För bara några få år sedan var allt detta otroligt avlägset, och Gud, Jesus och kyrka var inget hon tänkte på speciellt ofta.

– Jag är utbildad ingenjör, vilket nog ställt till det lite för mig när det kommer till att tro, säger Sara och skrattar lite.

– Det ligger naturligt i mig att vilja förstå och kunna förklara saker till hundra procent, vilket ju inte alltid går när det kommer till att vara kristen. Men jag har förstått att det inte behövs, och att Guds kärlek bygger på nåd. Den tryggheten vilar jag i i dag.

Sara är uppvuxen i Östhammar tillsammans med sin mamma och pappa. Den kristna tron var inget som praktiserades i hemmet, men hon gick varje vecka till Svenska kyrkans barnverksamhet, något hon tyckte väldigt mycket om.

– Det var en sådan varm känsla i kyrkan, minns hon.

– Jag gillade inte skolan speciellt mycket då barnen inte var så snälla mot mig, men i kyrkan var det tryggt och alla behandlade mig väl. Jag älskade måndagar då jag fick gå dit.

Men relationen till kyrkan tog slut efter hon konfirmerat sig, vilket inte gav henne så mycket, och Bibeln som hon fått där hamnade på en hylla för att samla damm.

I stället satsade Sara, som alltid varit en högpresterande ”duktig flicka”, på utbildning. Efter studenten flyttade hon, med bra slutbetyg från gymnasiet, till Luleå och studerade till civilingenjör. Efter examen började hon arbeta på Forsmark som härdfysiker och flyttade även till Forsmarks bruk.

– Jag jobbade där ett bra tag och levde fortfarande mycket med känslan av att jag behövde vara duktig hela tiden, berättar Sara och tar en klunk ur sin tekopp.

– Jag jobbade hårt och fick min identitet i det; jag var inte så mycket annat liksom. När det blev förändringar i personalstyrkan fick jag mycket ansvar lagt på mig, och till slut höll det inte. Jag kraschade och blev sjukskriven. Det blev lite kris för mig där, då jag kände mig vilsen utan jobbet.

Tidigare i livet hade Sara haft problem med ätstörningar, och nu när livet ruskats om kom problemen tillbaka. Hon blev så dålig att hon till slut blev inlagd på sjukhuset i Uppsala i ungefär fyra månader.

Hon fortsätter berätta.

– Den här perioden var så otroligt rörig och det var mycket som hände på en gång. Förutom att jag själv var sjuk så fick min mamma cancer. Hon opererades och började med strålbehandling. Efter varje behandling kom hon till mig och vilade, och där var vi tillsammans i ett kalt sjukhusrum. Det var en märklig känsla.

– Sedan hade mina föräldrar inbrott i sitt hus och min bil blev stulen. Det kändes allmänt eländigt helt enkelt. Jag kände mig så misslyckad. Jag hade inte klarat av mitt jobb och visste knappt vem jag var. Min mamma blev till sist av med sin cancer, vilket jag är väldigt tacksam för.

Det var när Sara kommit ur den värsta krisen med matproblematiken och blev utskriven från sjukhuset – en mycket läskig känsla – som Gud försiktigt började knacka på hennes hjärtas dörr. Hon var fortsatt sjukskriven och åkte regelbundet till sjukhuset för dagvård, där hon fick hjälp att äta lunch och hitta tillbaka till sunda rutiner. Hon blev beviljad sjuktaxi.

– En sen eftermiddag blev jag hämtad av en taxichaufför jag aldrig åkt med tidigare, berättar Sara.

– Han var glad och pratsam, vilket chaufförerna inte alltid är, och vi kom snabbt in på djupa samtal. Han undrade vad jag hade för livsplaner och när jag sade, att jag inte hade några tittade han på mig och sa: ”Gud har en plan för ditt liv”.

– Kristian, som han hette, var väldigt rak på sak. Jag blev nyfiken på det han berättade och lite på honom också, han var en trevlig man, säger Sara och ler lite.

De två höll kontakten och pratade mycket om tro, livet och annat och när Kristian till slut frågade om hon ville följa med på gudstjänst i Furuhöjdskyrkan var hon inte sen med att tacka ja.

– Jag visste inte alls vad jag skulle förvänta mig och var rätt nervös innan, men så snart jag kom dit kände jag mig väldigt hemma och fick tillbaka den goa känslan från kyrkans barnverksamhet.

Sara gick också en Alphakurs, och det hon hörde om och upplevde av Gud kändes alltmer självklart, även om hennes ingenjörshjärna gick på högvarv. Hon brottades med tankarna om prestation, men kapitulerade till slut. Hon ville ju ha Jesus i sitt liv.

Efter en söndagsgudstjänst bad hon en frälsningsbön tillsammans med Kristian. Han hade under hela processen varit tydlig med att han inte kunde dela livet med någon som inte delade hans tro.

– Att han höll hårt på den principen blev ett vittnesbörd för mig, en bekräftelse på att hans tro var verklig och viktig, berättar Sara.

Det dröjde dock inte alltför länge efter Saras beslut att bli kristen innan de också blev ett par, och senare samma år friade Kristian efter ett församlingsläger. Sara sade ja direkt. Efter giftermål och en tid tillsammans kom också dottern Elvira till världen.

– En terapeut jag hade under sjukhustiden undrade vad jag önskade mig om jag fick drömma fritt. Jag tänkte att jag tog i ordentligt när jag sade att jag ville bo i ett hus på landet med min man och barn. Det var fem år sedan och nu är det precis så. Helt otroligt vad livet har vänt ändå.

– Det var ju ingen bön eller så, men Gud hörde uppenbarligen, säger Sara och ler.

Vägen hit har helt klart varit en, ibland knagglig, resa för Sara, men hon upplever att hon funnit en trygghet i sin tro på Gud som hon kan vila i. Hon är fortfarande sjukskriven från sitt jobb, men tar sakta men säkert steg i rätt riktning. Relationen till Jesus hjälper henne framåt. Hon aktiverar sig, bland annat i församlingens sociala arbete ”Nytänk”, och finner allt fler ljusglimtar i vardagen.

– Jag drömmer om att i större utsträckning få hjälpa andra människor och visa Guds kärlek på olika sätt. Det har inte alltid legat i mig, men jag har insett att jag mår bra av att göra saker för andra.

– Mitt liv har en mening nu; det känns inte hopplöst som tidigare. Jag kan vila i att Gud har en plan för mig även om omständigheter kan vara tuffa emellanåt. Livet blir inte automatiskt problemfritt för att man blir kristen, men tron kan bära genom allt även om vi ibland tvivlar.

– Det har gjort mig ödmjuk, och jag har insett att jag inte klarar mig själv. Jag behöver inte prestera för att duga och vara älskad. Guds nåd är nog. Det ligger en stor frihet i att förstå det. Jag är så tacksam, säger Sara.

Livet blir inte automatiskt problemfritt för att man blir kristen, men tron kan bära genom allt, även om vi ibland tvivlar.
Jag har insett att jag mår bra av att göra saker för andra.

Sara Spets

Ålder: Snart 40

Familj: Maken Kristian och dottern Elvira 2,5 år

Bor: På en gård i Stavby utanför Uppsala

Intressen: Familjen, handarbete och pyssel

Gör en ledig dag: Går gärna i skogen med familjen eller gör utflykter till någon lekpark eller second hand. Fika är en favorit

 

Antisemitism och vandalisering när Förintelsens offer hedrades

Helsingborg. Ett minnesmärke för Förintelsen, som finns i Helsingborg, utsattes under helgen för vandalisering.... måndag 30/1 19:00

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Vilka orsaker finns till att Adam måste vara en historisk person?

Teistisk evolution (del 3/7). Paulus utgår från att Adam var lika historisk och lika verklig som Abraham, Mose och Jesus. Det... tisdag 31/1 00:00

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00