Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Plötsligt blev Gud ”på riktigt” för Alexander

Trots sitt väletablerade, sekulariserade yttre var det något som skavde inom Alexander Norén, ett tomrum som karriär och prylar inte kunde fylla.

Men begreppen klarnade när han en dag beslöt besöka en kyrka och drabbades av den djupa insikten att tron på Gud var något verkligt.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 3 aug 2021

Alexander Norén är en mix mellan två olika världar, hans far kommer från Ecuador och hans mamma är svensk. De två möttes i Belgien, där Alexanders mamma då jobbade och hans pappa studerade.

De stannade kvar i Belgien några år, men när föräldrarna senare separerade flyttade Alexander med sin mamma till Stockholm, där han fortfarande bor.

– När jag växte upp var min mor en brinnande kommunist och uppväxtmiljön var allmänt sekulariserad, minns Alexander.

– Jag vet inte om någon i släkten som har en kristen bakgrund. Själv ryckte jag på axlarna när frågor om tro kom på tal – för mig var det bara ritualer och jag hade ingen aning om vad den kristna tron egentligen rörde sig om.

Alexander säger sig ha gjort något av en omvänd tonårsrevolt genom att tidigt engagera sig i Moderaterna och redan som ganska ung bli invald som fritidspolitiker i Stockholms kommun. Efter studier i statsvetenskap fick han jobb som management-konsult och marknadsanalytiker inom vårdföretaget Carema. Han gifte sig och blev med tiden far till tre söner.

Därefter övergick Alexander från den mjuka till den hårda sektorn och fick anställning vid Skanska Sverige, där han nu arbetar som analyschef.

Det gick bra för Alexander och han skaffade sig en del statusmarkörer. Men mitt i den framgångsrika karriären kunde han inte frigöra sig från den gnagande känslan av att något ändå saknades.

Då kom en oväntad vändning.

– Efter skilsmässan från min första fru hade jag gått in i ett nytt förhållande, och ett av mina tre bonusbarn hade fått kontakt med en kristen församling. Som kyrkopolitiker hade jag inte fått någon positiv bild av kyrkan, det verkade mest handla om kulturell och social samvaro. Tron verkade inte ha så stort utrymme, reflekterar Alexander.

Alexanders bonusbarn, Sebastian, hade varit på informationsträff hos Folkungakyrkan, något som väckte Alexanders nyfikenhet. Han tog själv reda på kontaktuppgifter till kyrkan och skickade ett mejl, där han presenterade sig kort och undrade om han kunde få komma på en gudstjänst, eller om det bara var till för medlemmar.

– Jag fick snabbt svar att gudstjänsten var för alla och att jag självklart var välkommen.

Så i april 2019 gick Alexander till den nyrenoverade kyrkolokalen vid Folkungagatan, på Söder i Stockholm.

– Jag satte mig lite försynt längst bak och lyssnade till sång och predikan. Efter gudstjänsten erbjöds fika, och när jag satt mig vid ett bord med en kopp kaffe, kom en man fram till mig och presenterade sig som Christer Roshamn. Han upplyste mig om att han inom några veckor skulle tillträda som ny pastor där.

Sedan ställde Christer den otippade frågan, ”vad ser du?”.

I den stunden upplevde Alexander något som han, en sekulariserad genomsnittssvensk, aldrig varit med om förut. Han hade ansett sig vara en rationell och resonerande person, och att se syner var inte något som ingick i hans verklighet. Men efter att pastorn ställt den märkliga frågan ”såg” Alexander något för sin inre syn.

– Som svar på Christers fråga beskrev jag min syn. Jag såg som ett rum, där alla mina synder och misstag var samlade. Det var en så skrämmande syn att jag inte ville gå in i rummet.

– Då sade Christer: ”Men om du går in i rummet tillsammans med Jesus och han förlåter alla dina synder, skulle du då våga?” När jag förklarade att, ja, i så fall kunde jag tänka mig det, kände jag mig alldeles upprymd. Christer bad då en bön med mig och när jag blundade fick jag en bild av flödande energi. Det kom som en total överraskning, förklarar Alexander.

Följande vecka träffades Christer och Alexander igen. Den här gången var församlingens andra pastor, Maria Furusand, också med. Christer läste ur Bibeln och undrade om Alexander ville veta mer om vad den kristna tron handlar om. Han gav honom också en läsplan att följa för egen läsning i Bibeln.

– Jag var ju helt oerfaren, så jag undrade om meningen med att vara kristen var att följa de tio budorden. Maria förklarade att de visserligen är bra levnadsregler, men att det är mer än så, att det djupast sett handlar om en personlig relation med Gud.

Nu följde en tid då Alexander fick alltmer klart för sig att det kristna budskapet var något verkligt, inte bara en filosofi, en livsåskådning eller en åsikt. Det var en revolutionerande upptäckt, som att en ny värld öppnade sig.

– Det var som att ta på sig nya glasögon. Plötsligt såg jag klart det som jag inte ens hade kunnat föreställa mig förut. Oförklarligt drabbade insikten mig vad frälsningsbegreppet egentligen handlar om, nämligen att få sina synder förlåtna.

– Samtidigt insåg jag att det fanns vissa mindre goda vanor som inte var bra för mig och som jag därför behövde sluta med. Ingen försökte pracka på mig några nya moralregler, utan det var en insikt som drabbade mig inifrån, försäkrar Alexander.

Alexander fick också klart för sig att han behövde bli döpt och få begrava sitt gamla liv, och en kort tid efteråt döptes han och bonussonen Sebastian i Folkungakyrkan. Under hösten som följde deltog Alexander i en Alphakurs i kyrkan.

– Nu började jag förstå sammanhangen och det gav mig en enorm glädje. Det stod klart för mig att Gud finns på riktigt och att det går att ha en personlig relation med honom, säger Alexander.

– Jag insåg också tydligt att jag måste lämna destruktiva mönster i livet bakom mig. På jobbet förstod man ingenting av det jag så entusiastiskt pratade om, och omvärldens reaktion gjorde mig nedstämd.

Alexander berättar att han, i takt med att han började bygga upp en relation med Gud i bön, började känna ett främlingskap i sin ”gamla värld”. I gengäld fick han kontakt med en andlig verklighet, som han inte hade vetat fanns.

– Tron ger mig styrka i vardagen. Den är som en inre kompass, som ger glädje, hopp och vägledning så att jag kan välja rätt väg. Just insikten att detta är på riktigt är det som är själva grejen. Man kan faktiskt prata med Gud och få svar, eftersom Jesus har gett oss en direkt uppkoppling till Gud.

– Tidigare var jag så inkörd på ett spår som ledde bort från Gud och in i slaveri under mänskliga begär, stolthet, materialism, sökande av bekräftelse och andra ytliga saker, förklarar han.

Alexander hävdar bestämt att han absolut inte vill återvända till det liv han levde förr. I stället vill han fortsätta utvecklas i sin relation med Gud.

– Jag vill fortsätta leva ett liv där Gud är starkt närvarande i min vardag. Det nya liv jag fått är helt oumbärligt för mig. Vi människor är helt enkelt skapade för att ha en relation med Gud – allt annat är onaturligt, försäkrar Alexander.

Jag såg som ett rum, där alla mina synder och misstag var samlade. Det var en så skrämmande syn att jag inte ville gå in i rummet.
Vi människor är helt enkelt skapade för att ha en relation med Gud – allt annat är onaturligt.

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10