Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Mötet med Jesus förändrade Anders Soldhs musicerande

I 58 år levde Anders Soldh utan Gud. Men när han mötte Jesus för sju år sedan förändrades han och hela hans liv för alltid.

Numera åker Anders runt med en egen ensemble i kyrkor för att sjunga och vittna om sin nyfunna tro.

Vittnesbörd · Publicerad 14:00, 21 apr 2020

Redan som sexåring började Anders Soldh spela fiol. Därefter har hans musicerande fortsatt i stor omfattning, och de senaste trettio åren har han arbetat som kompositör och arrangör på professionell nivå. Hans cv är numera långt och välfyllt med olika samarbetspartner genom åren.

Enbart som arrangör har han arbetat med bland andra Kungliga filharmoniska orkestern, Malmö symfoniorkester, Lisa Nilsson, Nisse Landgren och Salem Al Fakir – för att nämna några.

– Jag tror att jag alltid har hållit på med musik, och när jag som åttaåring såg Beatles på tv var det ”kört”, säger han.

Anders kommer från en musikalisk släkt, där flera arbetar eller har arbetat som professionella musiker. För honom själv tog det fart på riktigt i tonåren, då han blev medlem av Bertil Spåmans kör och orkester, som turnerade flitigt och bland annat släppte två skivor.

Det var i den vevan han började skriva arrangemang för kör och orkester, något som blivit en viktig del i hans yrkesbana genom åren.

Musikintresset fortsatte, och förutom att spela i dansband och sjunga i kammarkör utbildade sig Anders till fiollärare.

– På något vis var musiken det enda jag kunde tänka mig att göra, för det var så vansinnigt roligt, säger han.

Efter studier i USA flyttade Anders till Frankrike med sin dåvarande fru och arbetade där som arrangör och kompositör i 13 år. Bland annat jobbade han mycket med den världskände kompositören Michel Legrand, som skrivit musik till nästan 300 filmer och dessutom vunnit tre Oscarsstatyetter för bästa filmmusik.

Under tiden i Frankrike kom Anders i kontakt med ett svenskt missionärspar i en kyrka i Paris. Men själv tyckte han inte att tron var något för honom.

– Jag tänkte att det går så bra ändå, att jag klarade mig bra utan Jesus, berättar han.

Anders och hans fru skiljde sig, vilket gjorde att han 2004 flyttade tillbaka till Sverige och sin hembygd Vikarbyn utanför Rättvik.

– Det var en svår tid när jag kom hem från Frankrike. En dag ”fick jag nog” och körde till Rättviks kyrka, där jag satt i en timme och bad till Gud. Även om jag inte då var en kristen var det till kyrkan jag sökte mig när det var som tyngst, konstaterar han.

Han fann inte sin tro där och då, men träffade ett tag senare sin nuvarande fru – som visade sig vara uppvuxen i en pingstförsamling.

– Jag tänkte att Helene hade något som jag ville ha, även om hon inte var särskilt aktiv i sin tro när jag träffade henne.

Anders letar efter ord för att förklara vad det var som han såg att Helene hade – och som han själv saknade.

– Det är något som strålar ut från kristna människor som är aktiva i tron och har ett aktivt böneliv, säger han.

Sökandet efter det Helene hade – det vill säga tron – gjorde att de tillsammans en dag tog varandra i händerna och bad att Jesus skulle komma in i Anders liv. Det förändrade hans liv för alltid.

– Då kom det som en ström från huvudet och som fortsatte genom hela kroppen, en varm, skön ström. Det var jättehäftigt, minns Anders.

En kort tid därefter lät han döpa sig.

– Efter att jag blivit kristen har jag insett att jag haft ett tomrum inom mig tidigare. Jag tyckte att jag mådde bra och så även tidigare, men nu när jag fått tomrummet fyllt förstår jag att det inte var riktigt så, berättar han.

Anders Soldh hade hunnit fylla 58 år när han kom till tro, men relationen med Jesus förändrade hela honom.

– Jag har blivit mycket lugnare och jag har fått ett helt annat tidsperspektiv. Förr var det bara det här livet som gällde, nu har jag evighetsperspektivet. Det gör att jag kan ta det mycket lugnare och behöver inte pressa fram saker, säger han, och fortsätter:

– Jag lägger mitt liv i Jesu hand och gör sedan mitt bästa. Jag är mycket tryggare i det som händer.

– Jag är otroligt glad att jag hittade fram till tron till slut. Det är helt fantastiskt.

Omgivningen reagerade också positivt när han berättade att han blivit kristen.

– Alla har accepterat det fullt ut, det är ingen som varit negativ. Jag tror de märker att tron är en väldig styrka, menar han.

Tron ändrade också Anders musicerande. Kanske inte rent musikaliskt – den är i ungefär i samma stuk som tidigare. Däremot har hans texter förändrats.

– Det som är så lustigt är att förr, när jag hade ett band, så var texterna urusla. Nu ska jag inte påstå att jag är en fantastisk låtskrivare i dag heller, men det går så mycket lättare att skriva och det blir vettigare texter, för jag har något att ösa ur, säger han.

Förr handlade hans texter ofta om livet där och då; i dag handlar de om olika delar av hans tro.

– Det är olika ämnen som dyker upp. Jag har till exempel skrivit en låt om Jesu återkomst och en som handlar om att det bara finns en Gud, berättar Anders.

Ett par år efter att han blivit kristen bildade han dessutom Anders Soldh Ensemble, en grupp som spelar kristen musik – till en början med enbart andras låtar, men numera med enbart egenskrivet material. Ensemblen är ofta ute och spelar i församlingar på olika platser – och då är alltid vittnesbörd en viktig ingrediens.

– Jag tror det är jätteviktigt att människor får reda på vad tron handlar om. Folk inser när man ger ett vittnesbörd att vi inte bara står där och ljuger. Vi vill inte bara åka dit och visa att vi kan sjunga och spela – det är det sista vi vill – utan vi vill förmedla tro och det glada budskapet, säger Anders.

Efter konserterna får de ibland sms från personer som lyssnat och som tackar Gud för att de varit där.

– Då känns det väldigt meningsfullt, det känner vi allihop i ensemblen. Dessutom har ett par medlemmar en profetisk gåva.

Det är lätt att konstatera att det är stor skillnad mellan att i dag spela i framför allt kyrkor mot att tidigare spelat på bland annat dansbanor. Men det är en skillnad som Anders gillar.

– Det här är det roligaste jag har gjort. Och det viktigaste. Så känner jag.

Nu drömmer han om att tillsammans med sin ensemble få spela i större kristna sammanhang, och de planerar att efter sommaren gå in i studion för att spela in lite av det egna materialet.

– Det skulle vara väldigt häftigt att få sprida vår tro även den vägen, säger Anders.

En dag ”fick jag nog” och körde till Rättviks kyrka, där jag satt i en timme och bad till Gud. Även om jag inte då var en kristen var det till kyrkan jag sökte mig när det var som tyngst.
Det är något som strålar ut från kristna människor som är aktiva i tron och har ett aktivt böneliv.

Anders Soldh

Ålder: 65 år.

Bor: Vikarbyn utanför Rättvik.

Familj: Fru och två barn i Sverige, och två barn i Frankrike sedan tidigare äktenskap.

Yrke: Lärare på Musikkonserva­to­riet i Falun och arrangör och kompositör.

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Sverige är, sin kristna historia till trots, återigen väldigt hedniskt.

Ledarkrönika Vi närmar oss pingsthögtiden med förväntan på att Anden ännu en gång ska få fylla sitt bedjande... torsdag 28/5 00:20
E-tidning
Senaste magasinen

Hundratals nya medlemmar efter ny inriktning

Församlingsliv. På de senaste åtta åren har Pingstkyrkan i Skövde välkomnat 274 nya medlemmar. Det är resultatet av...

Vad händer med djuren efter döden?

Mot väggen ”Vi som tror på Jesus som vår frälsare kommer ju till honom när vi dör eller vid Hans återkomst....

Joel Halldorf, 40 år

Jubilar. Joel Halldorf föddes in i en välkänd pingstfamilj, där han fått både vägledning och inspiration för...