Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Efter åtta år i rullstol kan Nea Mustonen gå igen

Trots att hon såg Gud hela hennes son från blödarsjuka hade Nea Mustonen svårt för att tro på att Gud skulle kunna hela även henne från den sjukdom som tvingade henne att ta sig fram i rullstol.

Men en enkel bön skulle förändra allt.

Vittnesbörd · Publicerad 07:00, 6 apr 2021

– Min första rullstol fick jag i april–maj 2013, när jag hade drabbats av EDS, berättar Nea Mustonen från Laxå.

EDS, eller Ehlers-Danlos syndrom, är en medfödd och ärftlig bindvävssjukdom, som bland annat drabbar leder så att dessa hoppar ur led, ibland flera gånger per dag. Den kan även ta sig uttryck i svår smärta och trötthet i muskler och leder. 

För Nea hade syndromet legat dolt ända tills yngste sonen föddes.

– Jag vet om folk [med EDS] som exempelvis kan vara ute och jaga i skogen, medan andra är helt sängliggande och inte klarar sig själva. För mig gick det oerhört fort nedåt. Från 2013 satt jag i rullstol cirka 90–95 procent av tiden.

Under sjukdomstiden fick familjen flytta från huset i Vintrosa utanför Örebro eftersom trapporna där blev övermäktiga och trapphissarna inte alltid fungerade.

– Den här sjukdomen går bara går åt ett håll, förklarar Nea, som blev sjukpensionär och tvingades ge upp sitt jobb som timvikarie inom vården – trots att hon hoppats kunna bli ambulanssjuksköterska.

– Jag studerade till sjuksköterska, men under min sista graviditet ville min pojk komma ut redan i vecka 20. Därför hamnade jag i sängläge.

Det blev en oerhört tuff situation för Nea, som alltid varit på språng och haft många bollar i luften. De många läkarbesöken gjorde att hon i praktiken missade sin yngste sons första år.

Efter ett tips från en sjukgymnast läste Nea på om sjukdomen EDS.

– När jag läste om diagnosen och symptomen var det som att läsa en instruktionsbok om mig själv, säger hon.

Som om Neas sjukdom inte var nog, fick sonen Emanuel diagnosen blödarsjuka när han var tre år. Men sommaren han fyllde fyra blev han mirakulöst helad (se VID 3/4 2019).

– Min son är ett levande vittnesbörd på ett omvälvande gudsingripande! Hans skolkamrater ställde många frågor eftersom de hade följt hans sjukdom länge, fortsätter Nea.

En tid innan sonens helande hade Nea mött en pastor, som sagt att Emanuel skulle bli frisk. 

– Men jag skällde i princip ut honom, för jag visste ju att Emanuel inte kunde blir frisk, minns Nea.

– Jag hade placerat Gud i en väldigt liten, bekväm låda och jag dikterade vad Gud kunde och inte kunde göra. 

Nea är själv pastorsdotter men hade gjort revolt mot en del saker från sin uppväxt, och även hunnit genomgå en skilsmässa.

– Jag var så sårad och trasig att jag sade till Gud att jag aldrig ville ha en man igen. Men om Gud, mot förmodan, skulle sända en man i min väg, så måste det vara en som stämde överens med den kravlista jag satt upp, berättar Nea, som anade att det skulle bli omöjligt.

– Men till Gud ska man aldrig säga aldrig, det tar han som en utmaning. Vi ”förlorar” varje gång, tillägger hon leende.

När Nea sedan träffade Thomas, sin nuvarande make, stämde han på varenda punkt i hennes ”kravlista”, som bland annat innehöll att han skulle ha jobb och körkort, älska hennes barn och tycka om att laga mat.

– Och så skulle han sätta mig på en piedestal, tillägger hon och skrattar.

– Jag som tyckte att jag gjort en absolut omöjlig lista för Gud att uppfylla ...

Plötsligt kunde Nea inte längre förneka att Gud hör bön.

Med sin egen sjukdom plus sonens blödarsjuka blev Nea helt beroende av Gud för att fungera. Hon beskriver sig som sakta vaknande ur en andlig slummer, särskilt det året då Emanuel sedan blev helad.

Men hon hade det svårt rent fysiskt.

– Jag kunde inte ens ta mig upp ur sängen utan hjälp. Jag önskade bli frisk, men jag hade inte tro för att det var möjligt. 

– Det var med Guds kraft som jag kunde klä mig, få i mig frukost – jag blev totalt beroende av Gud. Men jag tänkte att om jag blir frisk kanske jag skulle förlora den där djupa gudsrelationen, att jag skulle ta kroppens helande för givet och så småningom glömma bort det stora Gud gjort.

Många förstod inte hur sjuk Nea verkligen var under de här åren. De såg hennes rullstol, men inte hur det egentligen var fatt.

– Jag är en väldigt stolt person och satte upp en fasad så andra inte alltid märkte hur sjuk jag var. En del vänner sade: ”Du kan ju inte vara sjuk som alltid är så uppåt!”

Men Nea resonerade att det ju inte skulle bli bättre om hon ständigt gick omkring och tyckte synd om sig själv.

– Jag fick ju inte mindre ont för att jag var ledsen.

I sin omgivning hade Nea människor som sade att de trodde att Gud skulle göra henne frisk.

– Jag kunde hålla med om att Gud gör människor friska – men det gällde ju inte mig, förklarar hon, och drar lite på munnen åt de inkonsekventa tankarna.

Trots att hon sett många gudsingripanden i sin familj förväntade hon sig inte att bli frisk själv. Detta trots att hon sett Gud till och med ändra sin sons dna.

Hennes helande kom under en period när Nea hade en av sina allra värsta smärtupplevelser.

– Vi var på en kristen konferensgård när en man kom fram till mig och frågade om han fick be för mig, minns Nea.

Hon svarade att, visst fick han det. Men i sina tankar gav hon inte rum för möjligheten att Gud skulle kunna svara på en enkel bön.

Till en början märkte eller kände hon ingenting.

– När det senare blev en paus bestämde jag och min väninna att vi skulle röra på oss. Ibland klarade jag att gå kortare sträckor och nu behövde jag få lite rörelse. Om jag gick för lite tappade jag muskelkraft och blev ännu sjukare – men gick jag för mycket blev jag sämre av det. Det var en svår balansgång.

Nea hade först tänkt be sin väninnan köra henne i rullstolen, men ändrade sig och ville använda rullstolen som en rullator en liten bit.

Då märkte hon plötsligt att smärtan och stelheten var borta.

– Jag blev så förvånad när jag plötsligt gått 300–400 meter och inte hade ont! Normalt kunde jag inte gå i trappor utan att mina leder hoppade ur, men nu tog jag trapporna utan att ens få ont. Jag kunde sitta på en vanlig stol. 

Senare gick Nea tillbaka från konferenslokalen utan problem eller smärta.

– Jag blev så lycklig, något hade verkligen hänt!

På natten låg Nea vaken och grubblade.

– Om detta var bestående, vad skulle jag göra då? Skulle jag börja plugga igen? Och hur skulle det bli med allt som jag inte klarat förut?

Resten av dagarna på konferensgården gick Nea helt utan rullstolen – och hon gick mycket – utan att smärtan återkom. Det var svårt för henne att förstå att den smärta som gjort henne praktiskt taget ständigt sängbunden nu inte längre fanns.

– Nu har det gått sex månader sedan jag blev helad och jag är ute och går omkring 10 000 steg varje dag. Jag har sagt upp min LSS-assistans och tagit bort alla smärtmediciner, och jag har börjat arbeta som timvikarie i äldreomsorgen igen.

Dessutom funderar hon på att fortsätta studera till sjuksköterska.

– Eller så kommer Herren att visa mig något helt annat, tillägger Nea och ler.

Nea är beredd på att vissa kanske kan komma att ifrågasätta hennes helande, eftersom man inte ”kan” bli frisk, och anklaga henne för att ha fejkat sin sjukdom. Men hon är trygg i sitt mirakel.

– Jag brinner verkligen för att få berätta att Gud är miraklernas Gud, som verkar än i dag, säger hon.

Jag hade placerat Gud i en väldigt liten, bekväm låda och jag dikterade vad Gud kunde och inte kunde göra.
Jag brinner verkligen för att få berätta att Gud är miraklernas Gud, som verkar än i dag.

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Tidigare våldtäktsman bytte kön – sattes i kvinnofängelse

Skottland. Det stormar kring Skottlands försteminister Nicola Sturgeon vars nationalistparti driver på för en... torsdag 2/2 17:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00