Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Åsa Fransson vaknade helt frisk efter sonens bön

En kväll fick Åsa Fransson en bön skickad per sms från sin elvaåringe son Ludwig. Nästa morgon vaknade hon pigg och stark och utmattningen som hon sjukskrivits för var som bortblåst.

Vittnesbörd · Publicerad 11:30, 7 apr 2020

Sakta sipprade kraften ur Åsa Fransson. Till sist var hon tömd, orken var slut. Trögt och sakta tog hon sig igenom dagarna.

– Det kunde ta flera timmar att laga mat. Jag hade så svårt att tänka ut vad jag skulle använda. Jag stod där med skärbräda och kniv och tänkte: ”Hur är det nu …? Ja, visst ja, gurka …”

Åsa är en lugn och glad person med stor inre styrka och handlingskraft. Vanligtvis. Men för ett par år sedan förändrades det.

– Att till exempel bjuda hem någon var inte att tänka på, berättar hon.

Familjen Fransson flyttade till Sävsjö för femton år sedan. De trivdes och Åsa fick jobb i församlingen Guds kraft som barnpastor på deltid jämsides med hennes övriga deltidsjobb. Hon tyckte om att vara aktiv, cyklade Tjejvättern och deltog i andra lopp ibland bara för att det var kul.

Åsa har levt med bibelordet om att bära andras bördor, ville gärna vara till lags och ställde alltid upp för andra, både hemma och borta. Men kroppen började ge signaler om att det var dags att tänka om.

– Det blev en successiv nedgång i orken under flera år, och till sist kunde jag bli helt slut bara av att lägga i en tvätt i maskinen. Utmattningen var främst fysiskt, men det var också svårt att hålla tankekedjor.

– Överallt får man tipset att ta promenader, men inte ens det gick, kraften fanns inte, säger Åsa sakligt.

Hösten 2018 fick hon förklarat av läkare att det handlade om utmattningssyndrom.

– Det var skönt att få det bekräftat, bara det blev ett litet steg i att bli bättre.

Sakta, sakta återvände krafterna när Åsa fick vila. Hon försökte göra saker som hon mådde bra av, sådant som lyfte tillvaron lite. Exempelvis att vara med på möten som rörde barnen i kyrkan.

– Men det gick med snigelfart, det hade nog tagit fem år att komma igen, konstaterar hon.

Under våren 2019 planerade församlingen för ett barnläger i juni. Och veckan efter skulle Sebastian Stakset komma med sin stora tältkampanj till Sävsjö. Åsa ville så gärna vara med, men hur skulle hon orka det? 

– Jag gick till Gud med det, och en tanke kom upp i mitt huvud: ”Som din dag är, så kommer din kraft vara.” Det var underbart! 

Med den hälsningen i tankarna deltog Åsa under våren i förberedelserna så gott det gick. Inom sig bar hon en bild av sig själv som frisk i tältet, vilket egentligen var otänkbart.

På måndagskvällen, samma vecka som lägret skulle börja, fick Åsa ett sms medan hon satt på ledarsamlingen. Det var från 11-årige sonen Ludwig. Där skrev han uppmuntrande om henne som mamma och sist i meddelandet skrev han en bön: ”Gud, jag ber att mamma ska bli frisk i natt. Amen.”

– Jag tog det till mig och tackade Gud. Och när jag vaknade var alla krafter tillbaka! säger Åsa med ett stort leende.

– Jag tror inte någon vuxen hade vågat göra så. Det krävdes ett barn för den tron.

Det vardagliga fungerade plötsligt. Hon tog ansvar för barnlägret, allt flöt på och Åsa orkade utan problem.

– Det var som att vända på en hand, säger hon med eftertryck.

– Egentligen var jag förberedd, för jag hade ju sett mig som frisk och helad när vi planerade.

Hon berättade för familjen vad som hänt och glädjen var stor. Ludwig fick bevis för att Gud hör bön.

– Jag kände att jag ville att hon skulle bli frisk när jag skrev mitt sms. Jag var inte helt säker, men jag hoppades, säger Ludwig.

– Man vill ju se själv att det händer saker. Då tror man mer på att Gud finns och man kan lita på att han kan göra saker.

Ludwig tyckte det var skönt att mamma kunde följa med på lägret, och han såg att hon var gladare.

– Det blev skillnad, hon kunde göra mat och städa och sådant igen.

Att be till Gud är för Ludwig en naturlig del av dagen. Och han har berättat om det här speciella bönesvaret för de andra barnen vid en samling i kyrkan. 

– Det känns roligt. Jag vill att andra ska börja be också. Och det är roligt att höra när föräldrar och andra vuxna berättar om mirakler. Det gjorde de när vi grillade marshmallows på en kanothajk.

Han skulle gärna vilja uppleva mer framöver.

– Min bror och min pappa har varit till Sri Lanka, där fick de se människor bli helade framför ögonen. Det verkar spännande och roligt, det skulle jag också vilja vara med om, säger Ludwig.

Åsa är tillbaka i jobbet och hon gläds åt att se hur barnen i kyrkan närmar sig Gud och tron, och flera har fått bönesvar. Hon menar att vuxna inte bara bör se till att förbereda barnen för vuxenlivet, utan räkna med att Gud aldrig ser en människa som för ung.

– Jag är övertygad om att Gud vill använda barnen, bara vi inte hindrar dem utan låter dem komma till honom.

– Jag är så glad över att få leva här och nu. Jag ser att det är mycket på gång här i Sävsjö. Det är en jättehärlig församling och det finns en enhet mellan alla kyrkor här.

Nu utstrålar Åsa Fransson glädje och trygghet. Hon har lärt sig hur hon ska hantera sitt liv. Hon säger att sjukdomstiden blev en mental och andlig process, då hon fick bearbeta hur hon betett sig genom åren.

– Jag fick verkligen hjälp när jag behövde den. Ibland vill man ha allt på en gång, men det är viktigt med Guds tid också.

Åsa konstaterar att det inte räcker med ett helande, hon ska förbli frisk också. 

– Då gäller det att stå för vad som är okej och inte. Det är viktigt att sätta gränser och inte säga ja till för mycket. Och att göra rätt saker, det som Gud avsett för mig.

Det blev en successiv nedgång i orken under flera år, och till sist kunde jag bli helt slut bara av att lägga i en tvätt i maskinen.
Det är roligt att höra när föräldrar och andra vuxna berättar om mirakler.

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00
E-tidning
Senaste magasinen