Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Solkräm är bara ett sätt att skydda sig mot solens UV-strålning, men ännu bättre är skyddande kläder. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Våra råd om solen fäster inte”

Solkrämen, en vän eller fiende? Hur länge får man vistas i solen? Sommaren är på intågande och det är lätt att bli bländad av alla råd och uppmaningar om solskydd.

Vardag · Publicerad 12:00, 10 jun 2019

Risken att drabbas av hudcancer är tio gånger högre i dag än den var för 40 år sedan. Runt 3 000 svenskar får diagnosen malignt melanom varje år, och cirka 500 svenskar dör till följd av sjukdomen årligen.

Alla klarar en halvtimme i solen om dagen utan solkräm, enligt Olle Larkö som är överläkare på hudkliniken vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet. Men sedan ska kläderna på och blottade kroppsdelar smörjas med solskydd.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...