Vardag

Uppsala vill bli europeisk kulturhuvudstad

Kommunstyrelsen i Uppsala har godkänt en ansökan om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029.

Uppsala kommun har beslutat att skicka in en ansökan till Kulturrådet om att bli europeisk kulturhuvudstad 2029. Det skriver kommunstyrelsen i ett press­meddelande.

Publicerad Uppdaterad

Arbetet med att bli europeisk kulturhuvudstad har pågått ända sedan 2018.

”Uppsalas kulturliv skapar delaktighet och engagerar, öppnar nya perspektiv och föder nya idéer. Uppsalas alla kulturutövare har möjliggjort att vi kan lämna in en stark ansökan som kan föra med sig ett internationellt intresse för vår stads kulturliv”, säger Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen, i pressmeddelandet.

Ansökan svarar på de frågor som EU-kommissionen ställer och innehåller den vision som tagits fram för kulturhuvudstadsåret. Visionen går under namnet Between the Lines – som syftar på kommunens kommande investeringar.

Det europeiska kulturhuvudstadsåret

  • Europeiska unionen utser varje år två städer som under ett år får möjligheten att visa upp och utveckla sitt kulturliv som europeisk kulturhuvudstad. Syftet är att lyfta fram den kulturella mångfalden och gemenskapen i Europa och bidra till ömsesidig förståelse mellan medborgarna.
  • Initiativet startade 1985 och sedan 2011 utses varje år städer från två olika medlemsländer till europeiska kulturhuvudstäder. Över 40 städer i Europa har hittills utnämnts till europeiska kulturhuvudstäder.
  • År 2029 kommer en svensk och en polsk stad att utnämnas till europeisk kulturhuvudstad.

Källa: Kommunstyrelsen i Uppsala

Powered by Labrador CMS