Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Så bestäms djurens livslängd

Vad bestämmer ett djurs livslängd? Länge trodde forskarna att det hängde samman med kroppsstorleken – stora djur förväntades bli äldre än små djur – men det stämmer inte.

Vardag · Publicerad 09:00, 1 aug 2019

Nu visar en studie att livslängden kan bero helt på en annan sak – hur snabbt delar av vårt dna bryts ner. Det hävdar forskare i en ny studie som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vårt dna, våra arvsanlag, är förpackat i cellernas kromosomer. De yttersta ändarna på kromosomerna kallas telomerer – och dessa har på senare år visat sig ha betydelse för hur gamla olika djurarter blir.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...