Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Även honungsbin kan lära sig att addera och subtrahera, enligt forskarna. Foto: Andy Duback/AP/TT

Plus och minus – också en bi-syssla?

Orangutanger, schimpanser, spindlar och fåglar – det är exempel på djur som studier har visat kan räkna addition och/eller subtraktion. Nu hävdar australiska och franska forskare att honungsbin, trots sina små hjärnor, också kan läggas till på den listan.

Vardag · Publicerad 08:00, 21 feb 2019

Huruvida djur kan förstå eller lära sig komplex räkning är en omtvistad fråga. Många arter kan uppfatta skillnaden mellan olika kvantiteter, men mer avancerade övningar, som att förstå exakta siffror eller räknelära, är något som kräver bearbetning på en högre nivå.

Forskare från Australien och Frankrike har tidigare lyckats visa att honungsbin kan förstå begreppet noll. Nu ville de testa om bin också tillhörde skaran djur som kan räkna plus och minus.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...