Vardag

Nytt svar på kliandets gåta

Kliande eksem är vanligt och nu hoppas forskare ha hittat ett nytt sätt att angripa problemet.
Kliande eksem är vanligt och nu hoppas forskare ha hittat ett nytt sätt att angripa problemet.

River du sönder huden när klådan blir för svår? En vanlig bakterie kan vara upphov till eländet. Och nu väcks hopp om nya behandlingsmetoder som kan lindra plågan.

Forskare vid Harvard i USA har djupdykt i hur bakterier påverkar nervcellerna. De har upptäckt att den vanliga bakterien Staphylococcus aureus avger ett ämne som påverkar nervcellerna i huden och leder till klikänslan.

Kliande kan vara ett stort problem för många, inte minst för dem som lider av eksem. Forskningen har länge fokuserat på att det är immunreaktioner och inflammationer som ligger bakom kliandet. Personer med eksem får ofta läkemedel som riktar sig mot immunsystemet.

Kliande eksem är vanligt.
Kliande eksem är vanligt.

Men det har också varit känt att personer med eksem ofta har just Staphylococcus aureus på huden.

Genom att studera möss har forskarna nu hittat vilket ämne som bakterien släpper ifrån sig som ligger bakom kliet. Det ämnet är också inblandat i att bilda blodproppar, vilket fick forskarna att testa om ett vanlig blodproppsläkemedel kunde påverka reaktionen.

Och det visade sig att just det protein som får hudens nerver att registrera kliet kunde blockeras med medicinen. När mössen, som hade fått bakterier på huden, också fick läkemedlet slutade de att klia. Forskarna hoppas att man ska kunna testa om medicinen fungerar även på kliande hos människor.

I studien, som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cell, såg forskarna också att hudprover från människor med så kallat atopiskt eksem visade tecken på att de också hade höga nivåer av det specifika ämnet som bakterien avger.

Joan Geoghegan, professor i mikrobiologi och infektion, säger till amerikanska NPR att den här kunskapen gör att vi kan utveckla flera behandlingar som kan hjälpa mot kliande och de skador på huden som uppstår av ett flitigt kliade.

Powered by Labrador CMS