Vardag

Lev hälsosamt och längre – tack vare fibrer i kosten

Grönsaker såsom broccoli ihop med fullkornspasta är en kalasbra kombo. Foto: Leif R Jansson/TT
Picknick-mat, matig pastasallad med fullkorn, bacon och broccoli Foto: Leif R Jansson / SCANPIX / Kod: 10020 Foto: Leif R Jansson/TT

Personer som äter mycket kostfibrer och fullkorn löper en avsevärt lägre risk att drabbas av sjukdom och förtida död, jämfört med dem som äter mindre av dessa livsmedel. Minst 25 gram bör man få i sig varje dag, visar forskning.

Publicerad Uppdaterad

Resultatet av forskningen, som presenteras i tidskriften The Lancet, innebär egentligen inget nytt under solen. Att kostfibrer och fullkorn är nyttigt har man vetat länge.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS