Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Färger avgörande för rovfåglar

Rovfåglar är kända för sin excellenta synskärpa. Men nu visar en studie att också färgseendet har avgörande betydelse för deras förmåga att uppfatta bytesdjur i naturen.

Vardag · Publicerad 08:00, 9 sep 2019

Studien, som utförts av forskare vid Lunds universitet, bygger på experiment med tama kaktusvråkar. Kaktusvråken är en amerikansk rovfågelart som lämpar sig för den här typen av studier eftersom den är social och lätt låter sig tämjas.

Experimenten, som redovisas i Proceedings of the Royal Society, avslöjar att kaktusvråken har det skarpaste färgseendet av alla djur som hittills undersökts. Om ett objekt har annan färg än omgivningen upptäcker vråken det på dubbelt så långt avstånd som en människa – trots att den är en relativt liten fågel och har ganska små ögon.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...