Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Dubbelt så många fåglar och däggdjur?

Hur många fågelarter finns det på jorden? Hur många däggdjursarter? För inte så länge sedan löd svaret: cirka 8 500 fåglar respektive 4 500 däggdjur. Men i dag vet vi att detta var en grov underskattning. Sannolikt är antalet det dubbla, enligt nya studier.

Vardag · Publicerad 09:00, 28 jul 2019

Varje år tillkommer en stor mängd arter på listorna. Trenden har varit märkbar sedan 1980-talet och blivit allt tydligare de senaste åren.

I dag räknar forskarna med drygt 11 000 fågelarter, en ökning med nästan 30 procent sedan 1986 då den officiella listan (Checklist of the Birds of the World) tog upp drygt 8 800 arter.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...

Nytt projekt: Trampar på spannmål för ökad skörd

Forskare i Lund undersöker om spannmålsskörden kan bli större om grödorna trampas ner. På ett försöksfält utanför Lomma trampas sädesstråna...