Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

25 år med kanaltunneln

Efter närmare tvåhundra år av dividerande stod undervattenstunneln mellan England och Frankrike klar i maj 1994. Nu väcker brexit farhågor om vad som väntar härnäst för den enda fasta länken mellan Storbritannien och Kontinentaleuropa.

Vardag · Publicerad 14:12, 9 maj 2019

Kanaltunneln under Engelska kanalen, mellan Calais i Frank­rike och Folke­stone i England, är med sina 38 kilometer under vatten världens längsta under­vattens­tunnel. Den trafikeras av hög­hastig­hets­tåg med person­transport, internationella godståg samt tåget ”Le Shuttle”, som hanterar transporter för fordon.

När tunneln stod klar den 6 maj 1994, efter en invigning med Storbritanniens drottning Elizabeth II och Frankrikes dåvarande president François Mitterrand, hade byggarbetet pågått i sju år.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...