Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Gud bytte Anelles depression mot bubblande glädje

Redan som 17-åring blev Anelle Rulander Egserius både utbränd och deprimerad. Men efter en enkel bön grep Gud in, och från en dag till en annan hade allt förändrats.

– Det var som att han gav mig ett helt nytt liv och fyllde mig med en enorm glädje.

Ung · Publicerad 07:00, 20 apr 2022

Hösten 2015 började Anelle Rulander Egserius gymnasiet, samtidigt som det var många från andra länder som sökte skydd och stöd i Sverige. Hon var engagerad i kyrkan och väldigt involverad i församlingens arbete med ensamkommande flyktingar. 

– Jag såg det stora behovet och ville finnas där för dem som förlorat allt och kommit till ett främmande land. 

Hennes stora engagemang ledde till slut till att det blev för mycket, och i början av 2016 blev hon sjukskriven på heltid. Hon fick diagnosen utmattningsdepression och orkade knappt komma upp ur sängen.

– Det var som att orken aldrig kom tillbaka hur mycket jag än vilade. Om jag ansträngde mig kunde jag under en vecka klara av en aktivitet på två timmar, men sedan var jag utslagen i två dagar efteråt. 

Anelle upplevde sjukdomen som ohanterbar när varken läkare, psykologer eller mediciner tycktes kunna hjälpa henne. Det blev också svårt för henne att förhålla sig till den tro hon hade på Gud.

– Jag hade sett honom göra fysiska mirakel, men vad kunde Gud göra med något psykiskt som inte går att ta på? Vad kunde han göra åt min situation? 

Varje sommar brukade Anelle åka på pingströrelsens sommarkonferens, Nyhemsveckan. Trots att hon mådde dåligt kände hon att något inom henne manade henne att åka dit, vilket hon också gjorde.

– Jag åkte dit helt livrädd. Dels för att jag visste att jag inte skulle orka med en konferensvecka, dels för att jag inte ville att någon skulle märka hur dåligt jag mådde.

Under första gudstjänsten ut­tryckte Anelle en enkel men ärlig bön till Gud. 

– Jag gav upp, kapitulerade helt inför Gud och sade: ”Jag orkar inte mer, du måste göra något. Hjälp mig.”

Hon hade ingen förväntan på att något skulle hända och hon kände inget speciellt där och då. 

Men nästa morgon när hon vaknade i husvagnen var någonting annorlunda. 

– För första gången på ett halvår orkade jag gå upp när jag vaknade på morgonen. Jag kände redan när jag satte mig upp i sängen att det var någonting som var annorlunda. Det var som att mörkret jag levt i det senaste halvåret var borta.

När hennes mamma strax därefter fick se henne tappade hon hakan, och själv var Anelle lika förvånad. Hela den kommande veckan hade hon energi att vara med sina vänner och engagera sig i aktiviteter – en mängd av intryck som var helt otänkbara för henne att klara av bara en vecka tidigare. 

– Jag fick energi, kraft och glädjen tillbaka och slutade faktiskt ta alla mina mediciner den veckan, för jag märkte att jag inte behövde dem längre.

Hon beskriver den dramatiska förändringen som att hon gick från känslan av att inte ha ett liv, till att ha fått ett liv av Gud. Hon betonar att vägen till förbättring sedan dess har varit en resa och att det är viktigt att inte lägga pressen på sig själv att allt måste ske på en gång.

– Men det Jesus gjorde den veckan var helt fantastiskt. Han befriade mig från ett mörker jag inte visste hur jag skulle ta mig ur. 

Under hösten klarade hon av att gå i skolan 75 procent, en markant skillnad från att vara heltidssjukskriven. Människor runt omkring henne började reagera på hennes snabba förbättring. 

– Min psykolog sade: ”Det är sällan jag blir imponerad, men nu håller jag på att ramla av stolen”, för att det var en så pass dramatisk vändning. 

Anelle gick från att inte orka sätta sin fot i skolan till att gå dansandes till skolan varje morgon på grund av glädjen hon fått från Jesus.

– Det var som att Gud inte enbart gav mig tillbaka mitt liv, han gav mig också ”liv i överflöd” som det står om i Johannesevan­geliet 10:10.

I dag, trots hennes mörka erfarenhet, uttrycker hon till och med tacksamhet över den värsta perio­den i hennes liv. Inte för att perio­den var rolig på något sätt utan för att Gud använder det hon gått igenom till något gott.

– Jag är tacksam framför allt för hur jag mår i dag, men också att jag faktiskt fick uppleva att Gud håller genom allt.

Efter hennes period av sjukdom har Anelle insett hur många det är som lever med det hon blev helad från. Det har lett till en kombination av att både kunna känna med dem som mår dåligt och att vilja leda dem till Jesus. 

– Det är svårt att vara tyst om Guds kraft efter det jag fått uppleva, speciellt när jag vet hur många som befinner sig i ett mörker likt det jag befann mig i. Jag vill att alla ska förstå att det finns hopp och en väg framåt, hur mörkt och tungt det än må vara. 

Anelle förstår att det nästan kan kännas provocerande för den som brottas med psykisk ohälsa att höra att det finns hopp.

– Jag blev nästan arg ibland när jag hörde folk säga till mig att saker skulle bli bättre. Men när jag i dag ser tillbaka på min situation förstår jag att jag behövde höra de där orden som retade mig då. Därför tänker jag fortsätta säga till dig som kämpar att det alltid finns hopp. 

Hon beskriver det som att hon lurades av lögnen att Gud inte var med henne när hon mådde dåligt.

– I dag när jag tittar tillbaka ser jag att Gud var med i varje steg. Han lämnade mig aldrig, oavsett vad mina känslor sade till mig då. Jag är övertygad om att detsamma gäller för dig.

Jag vill att alla ska förstå att det finns hopp och en väg framåt, hur mörkt och tungt det än må vara.

Anelle Rulander Egserius

Ålder: 22 år
Bor: Göteborg
Favoritbibelord: Jesaja 43:1
Sysselsättning: Studerar halvtid på ALT och arbetar med kristen media och evangelisation via bland annat Radio Hopes morgonprogram Hope Morron.
Intressen: Att umgås med människor, måla, spela musik och gå till kyrkan.

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier