Jesus såg på dem och sade: ”För människor är det omöjligt, men inte för Gud. För Gud är allting möjligt.”
Markus 10:27

Världen idag

Glädje och gudsmöten när stora läger gjorde comeback

På två av Svenska Alliansmissionens gårdar, Gullbrannagården och Bödagården, har det under den gångna veckan arrangerats tonårsläger. Och efter två års pandemiuppehåll är man nu tillbaka på samma deltagarantal som innan.

Ung · Publicerad 15:00, 16 aug 2022

Under veckan som gått har Svenska Alliansmissionens Ungdom haft sina tonårsläger Ung Tro på halländska Gullbrannagården och Bödalägret på öländska Bödagården. Efter två år av lokala, mindre läger kunde man återigen samla närmare 870 respektive 270 ungdomar och deras ledare till några dagar av undervisning, gemenskap och gudsmöten.

– Det känns jättehärligt att vi har kommit upp till den nivå som vi brukar vara. Det var lite ovisst hur stort intresset skulle vara, säger SAU:s ungdomskonsulent Andreas Joakimson.

Konceptet är ungefär likadant på båda lägren. Dagarna inleds med en så kallad morgonsoffa, där dagens program presenteras. Förmiddagarna ägnas åt undervisning, med valbara seminarier och bibelstudier följt av samtal i de hemgrupper man tillhör.

På eftermiddagarna erbjuds temasamlingar och olika aktiviteter. Båda gårdarna ligger intill fina sandstränder vid havet, med tillfälle till sol, bad och beachvolleyboll.

– Gårdarna är nyckelplatser för att vi ska kunna ha de här lägren och få fart i vårt ungdomsarbete. Vi känner stor tacksamhet till att våra förfäder satsade och köpte in de här platserna, som nu har utvecklats till stora campingplatser.

På kvällarna är det gudstjänster, nattcaféer, konserter samt nattmöten med bön och lovsång plus lite extra nattprogram för gymnasieungdomarna. Olika lokala lovsångsband medverkar.

– På den senare lovsången på Gullbrannalägret är det nya konstellationer varje kväll. Vi uppmuntrar folk att prova på att leda lovsång på en större scen med full produktion, säger Andreas Joakimson.

I samband med gudstjänsterna ges tillfällen till samtal och förbön och möjlighet att ta olika beslut i livet, berättar han. Deltagarna är på olika stadier. För en del är det första gången de är på läger, andra är mer vana. Vissa är kristna, andra nyfikna på tron.

Lägren bygger på att ideella tonårsledare från olika församlingar kommer och bidrar med det de är bra på. Där får de också möjlighet att tränas för olika uppgifter.

Det finns även en grupp äldre personer som hjälper till med servering och andra praktiska sysslor.

– Det är en viktig faktor för att ledarna ska kunna få tid med sina ungdomar.

Gårdarna är nyckelplatser för att vi ska kunna ha de här lägren.

Åklagare: Koranbränning inte hets mot folkgrupp

Brott. Den högerextreme politikern Rasmus Paludan polisanmäldes efter att ha bränt en koran utanför... måndag 27/3 21:00

Positivt om Israels regering lyssnar in legitim kritik

Ledare De senaste veckorna har omfattande demonstrationer hållits i Israel mot den nya... tisdag 28/3 00:10

Det är normalt att ropa ut i nöd

Bönekrönika ”Under sin tid här i köttet ropade han högt under tårar när han bad och vädjade till den som kunde... tisdag 28/3 00:00