Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Glädje och gudsmöten när stora läger gjorde comeback

På två av Svenska Alliansmissionens gårdar, Gullbrannagården och Bödagården, har det under den gångna veckan arrangerats tonårsläger. Och efter två års pandemiuppehåll är man nu tillbaka på samma deltagarantal som innan.

Ung · Publicerad 15:00, 16 aug 2022

Under veckan som gått har Svenska Alliansmissionens Ungdom haft sina tonårsläger Ung Tro på halländska Gullbrannagården och Bödalägret på öländska Bödagården. Efter två år av lokala, mindre läger kunde man återigen samla närmare 870 respektive 270 ungdomar och deras ledare till några dagar av undervisning, gemenskap och gudsmöten.

– Det känns jättehärligt att vi har kommit upp till den nivå som vi brukar vara. Det var lite ovisst hur stort intresset skulle vara, säger SAU:s ungdomskonsulent Andreas Joakimson.

Konceptet är ungefär likadant på båda lägren. Dagarna inleds med en så kallad morgonsoffa, där dagens program presenteras. Förmiddagarna ägnas åt undervisning, med valbara seminarier och bibelstudier följt av samtal i de hemgrupper man tillhör.

På eftermiddagarna erbjuds temasamlingar och olika aktiviteter. Båda gårdarna ligger intill fina sandstränder vid havet, med tillfälle till sol, bad och beachvolleyboll.

– Gårdarna är nyckelplatser för att vi ska kunna ha de här lägren och få fart i vårt ungdomsarbete. Vi känner stor tacksamhet till att våra förfäder satsade och köpte in de här platserna, som nu har utvecklats till stora campingplatser.

På kvällarna är det gudstjänster, nattcaféer, konserter samt nattmöten med bön och lovsång plus lite extra nattprogram för gymnasieungdomarna. Olika lokala lovsångsband medverkar.

– På den senare lovsången på Gullbrannalägret är det nya konstellationer varje kväll. Vi uppmuntrar folk att prova på att leda lovsång på en större scen med full produktion, säger Andreas Joakimson.

I samband med gudstjänsterna ges tillfällen till samtal och förbön och möjlighet att ta olika beslut i livet, berättar han. Deltagarna är på olika stadier. För en del är det första gången de är på läger, andra är mer vana. Vissa är kristna, andra nyfikna på tron.

Lägren bygger på att ideella tonårsledare från olika församlingar kommer och bidrar med det de är bra på. Där får de också möjlighet att tränas för olika uppgifter.

Det finns även en grupp äldre personer som hjälper till med servering och andra praktiska sysslor.

– Det är en viktig faktor för att ledarna ska kunna få tid med sina ungdomar.

Gårdarna är nyckelplatser för att vi ska kunna ha de här lägren.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00
E-tidning
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier