Ty det är bättre att lida för goda gärningar, om det skulle vara Guds vilja, än att lida för onda gärningar.
1 Petrusbrevet 3:17

Världen idag

Fotbollsproffset Carly älskar att berätta om Jesus

Amerikanska fotbollsstjärnan Carly Wickenheiser har sedan sin ankomst till Sverige fått möjlighet att spela för allt större klubbar. Carly är kristen, tror att Gud öppnar dörrar och vill använda sin karriär som en plattform för evangeliet om Jesus.

– Jag älskar att tala om min tro med dem jag möter, säger hon.

Ung · Publicerad 07:00, 16 maj 2023

Världen idag träffar allsvenska fotbollsstjärnan Carly Wickenheiser på ett kafé i hennes nya hemstad, Kristianstad i nordöstra Skåne. Carly konstaterar att det regnar oftare i Skåne än i hennes amerikanska hemstad, St Louis, men betonar att hon trivs förträffligt bra här.

– Jag älskar Sverige och jag älskar USA. Människorna här i Sverige är fantastiska, säger hon och ler vänligt.

St Louis är en idrottsstad av rang. NHL-ishockeylaget St Louis Blues samt basebollaget St Louis Cardinals är två exempel på välkända storklubbar. I staden finns även MLS-fotbollsklubben St Louis City SC. Carly berättar att fotbollen, eller soccer som sporten kallas i USA, är populär i hennes amerikanska hemstad.

– Jag har alltid tyckt om att idrotta och började spela fotboll redan i ung ålder.

Familjen Wickenheiser kan utan tvekan benämnas som en riktig hockeyfamilj. Pappa Doug Wickenheiser, som avled efter svår sjukdom innan Carly hunnit fylla två år, hade en lysande spelarkarriär i världens bästa hockeyliga, NHL. Pappans kusin Hayley Wickenheiser anses av många bedömare vara världens bästa damhockeyspelare genom tiderna.

– Jag gillar hockey och har sett många matcher, berättar Carly.

Men för Carlys del blev det satsning på fotbollen. I slutet av mars 2019 landade hon för första gången på svensk mark.

– En dörr öppnades. Jag bad till Gud och upplevde frid över det. Jag vill vara i Guds plan för mitt liv, säger hon.

Den öppna dörren handlade om möjligheten att spela fotboll i Skellefteåklubben Moröns BK, på den tiden hemmahörande i landets näst högsta damserie, Elitettan.

Hur beskriver du dig själv som fotbollsspelare?

– Jag är väldigt mycket en ”nummer sex”, en defensiv mittfältare. Jag springer mycket och gillar att vinna tillbaka bollen från motståndarna, säger hon och instämmer i Världen idags påstående om att förhindrat motstån­darmål är lika mycket värt som ett eget gjort mål.

– Min ambition är även att lägga passningar som hjälper mina lagkamrater att göra mål, tillägger Carly.

Efter två säsonger i Västerbotten stod det klart att Carly spelat så bra att allsvenska KIF Örebro valde att värva henne. Efter två lyckade säsonger i Närke presenterade Kristianstads DFF (KDFF), som tillhör de tippade topplagen i damallsvenskan, i höstas Carly Wickenheiser som sitt nyförvärv inför säsongen 2023.

– Carly är en fysisk och löpstark defensiv mittfältare som senaste åren även utvecklat sin offensiva förmåga. Carly kommer att bidra med mycket både i defensiven och offensiven med sin skicklighet och sin energi, sade KDFF:s tränare Elisabet Gunnarsdottir till klubbens hemsida i samband med att värvningen offentliggjordes.

Carly är själv exalterad inför att spela i en klubb som anses ha en realistisk chans att vinna SM-guld.

– Först öppnade Gud dörren till Örebro och sedan hit till Kristianstad. Jag är superexalterad över möjligheten att få spela i den här klubben. KDFF är en toppklubb med ambition att vinna allsvenskan, säger hon, och tar en klunk av drickyoghurten som hon valde i stället för kaffe.

– Jag dricker mycket kaffe, men har redan hunnit dricka flera koppar i dag, säger hon och skrattar.

Carly växte upp i ett kristet hem och längtade tidigt efter att finna samma trygga tro som hennes mamma alltid utstrålat när hon ensam tagit hand om henne och syskonen.

– Jag har alltid haft en tro på att Gud finns. Men det var under min tid på college som jag lärde känna Jesus på det personliga planet och gav hela mitt liv till honom. Mitt livs bästa beslut, säger hon.

Vad betyder din relation med Gud för dig i dag?

– Min relation med Gud genom Jesus betyder allt för mig, när jag spelar fotboll eller vad jag än gör. Jag läser Bibeln och umgås med Herren i bön.

Carlys upplevelse är att människor i Sverige mer sällan talar om tro och livsåskådning, i alla fall vid jämförelse med den större öppenhet hon och många andra upplever finns i USA. Själv väljer hon att vara frimodig med sin kristna tro inför lagkamrater och andra människor.

– Jag älskar att tala om min tro med dem jag möter. Människor blir ofta intresserade av att få höra mer om den, berättar hon.

Under en period ledde hon bibelstudier med flera deltagande lagkamrater.

– När man delar evangeliet om Jesus till andra människor öppnar Gud dörrar. Många blir intresserade av att lyssna.

Hennes nuvarande kontrakt med Kristianstads DFF gäller denna samt nästa säsong. När fotbollssäsongen är över i början av november får spelarna några veckors semester innan den nya försäsongen startar, strax efter nyår. De lediga veckorna brukar Carly tillbringa hos nära och kära i St Louis, kryddat med ett och annat besök på läktaren när NHL-laget Blues spelar hemma i hockeyarenan Enterprise Center.

– Många av mina vänner är också hemma då. Det är en perfekt tid att få umgås med familjen och fira jul hemma, säger hon.

Intervjun går mot sitt slut och vi beger oss utomhus för fotografering. Om bara en liten stund ska Carly ta sig an ännu en fotbollsträning och till hennes glädje har det slutat regna.

– När man väl är på träningen känns det inte motigt med regnväder, men innan man kommit ur soffan och i väg kan det vara det, säger hon och skrattar.

Bara några dagar efter intervjun reste Kristianstad till Närke för att möta hennes förra klubb Örebro. Det blev en speciell match, med många återseenden av forna lagkamrater, som Kristianstad vann med 4–0.

På sitt Instagramkonto har Carly Wickenheiser skrivit upp bibelversen Psaltaren 16:8: ”Jag har alltid Herren för ögonen. Han är vid min högra sida, jag vacklar inte.

– Livet är inte alltid enkelt, även om man vandrar tillsammans med Jesus, säger hon och betonar:

– Men du kan ha hopp och tro, genom allt.

Jag vill vara i Guds plan för mitt liv.

Carly Wickenheiser

Ålder: 26 år.

Födelseort: Saint Louis, USA.

Nuvarande klubb: Kristianstads DFF.

Tidigare svenska klubbar: Moröns BK, KIF Örebro DFF.

Texas stoppar skolböcker med sexuellt innehåll

USA. Böcker med ”sexuellt explicit” material ska förbjudas från skolbibliotek i Texas, enligt en ny lag... tisdag 30/5 11:00

Den gamla pingsteelden faller än

Bönekrönika ”Guds rike består inte i ord utan i kraft” (1 Kor 4:20). Vid en städning i hemmet härom dagen kom... tisdag 30/5 00:00