Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Smyrnakyrkan – trofast aktör i missionen på Balkan

Smyrnakyrkan i Göteborg är sedan decennier tillbaka engagerade i missionsarbete på Balkan. Församlingen stödjer såväl församlingsverksamhet som socialt arbete i regionen.

En viktig del av Smyrnas engagemang är att stödja insatser för barn, såsom läxhjälp och lägerverksamhet.

Tro och Liv · Publicerad 15:00, 7 apr 2022

Smyrnakyrkan Göteborg är engagerade i missionsarbete på olika platser runt om i världen. Kopplingen till Balkanländerna härrör sig ända från 1970-talets stora arbetskraftsinvandring från forna Jugoslavien till Sverige.

– Vi har bland annat varit med och byggt en kyrka i Belgrad samt samarbetat med såväl hjälporganisationen Bread of Life som lokala kyrkor, säger Agneta Kuhlin, missionsansvarig i Smyrna, till Världen idag.

I dag är församlingens stöd i mångt och mycket riktat mot pionjärarbete och församlingsplanteringar i Serbien samt Nordmakedonien. Smyrna ger även ekonomiskt stöd till socialt arbete för behövande serber och romer.

– Vi stödjer till exempel läxhjälp eftersom utbildning är betydelsefullt. Skolor säger till elever som inte klarar läxorna att de kan vända sig till pingstkyrkan för att få hjälp.

Socialt arbete bygger relationer som resulterar i vittnesbörd om Jesus. Ett exempel är den gången ett pastorspar erbjöd fruktodlare hjälp med att plocka ihop säsongens äppelskörd.

– Att bygga Guds rike är ett strategiskt och kreativt arbete.

Smyrna bidrar även till att olika läger för barn ska kunna genomföras.

– Barnen får göra upplevelser de annars aldrig får vara med om, säger Agneta Kuhlin.

Det sociala arbetet omfattar även människor som hunnit bli lite äldre.

– En jätteviktig del av vårt engagemang. Under pandemin har vi stöttat utdelning av matkassar. Hårda restriktioner har drabbat svårt i form av arbetslöshet, det finns stora behov.

Förhoppningen är att en konferens för andliga ledare i regionen ska kunna äga rum i maj.

– På grund av pandemin har den ställts in två gånger, senaste konferensen hölls i Sarajevo 2019, berättar Agneta Kuhlin.

I nordöstra Serbien, nära gränsen till Rumänien, arbetar Hässleholmsbördiga missionärsparet Jon och Margareta Pitik. I slutet av januari arrangerade församlingen ett missionskafé där paret Pitik var på plats för att berätta om sitt arbete på Balkan. Agneta Kuhlin berättar att församlingen då och då arrangerar liknande samlingar. Det är viktigt att givarna får återkoppling, menar hon.

– Det är en glädje för den som ger att få veta att gåvorna bidrar till ökad framtidstro hos människor på andra platser i världen.

Att bygga Guds rike är ett strategiskt och kreativt arbete.

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Vår nykorade nationalfjäril har fått vind i seglen

Den långlivade citronfjärilen är på frammarsch i Sverige – framför allt bryter den ny mark längst... torsdag 30/6 04:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–5 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier