Tro och liv

Missio Dei förändrade kyrkans missionsarbete i grunden

Utför vi mission i vårt eget eller en organisations namn måste vi fråga oss vem som blir förhärligad. Det är viktigt att vi förstår att ingen människa och inget sammanhang äger missionsuppdraget. Det är Guds mission, skriver Mats-Jan Söderberg.

Några teologer utvecklade en syn att Gud är större än församlingen och att han verkar i världen, vilket innebär att världen ibland behöver missionera den ovetande och stelbenta kyrkan. Evangelisering byttes ut mot humanisering och att det finns flera vägar till Gud genom olika religioner, skriver Mats-Jan Söderberg.

Publicerad Uppdaterad

När jag kom hem efter drygt tjugo år som evangeliserande och församlingsplanterande pastorsmissionär påbörjades en nutidsorientering av svensk kyrklighet. Vid mitt tillträde som missionsföreståndare på Folk & Språk, Wycliffe Sverige, 2016 stötte jag bland annat på uttrycket och begreppet Missio Dei, Guds mission. Märkligt nog hade jag aldrig tidigare hört talas om det och nyfiket försökte jag förstå mig på detta för mig märkliga begrepp.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS