Tro och liv

Darwin gjorde det möjligt att vara en intellektuellt hederlig ateist

Publicerad Uppdaterad

Hugo kände en viss stolthet över att kunna bidra med detta citat av den ikoniske evolutionisten Richard Dawkins under klassens biologilektion: ”Darwin visade ju att vi inte längre behöver ta till Gud för att förklara mångfalden hos det biologiska livet. Det räcker med en slumpmässig variation hos organismerna och ett naturligt urval som väljer ut de mest livsdugliga formerna.”

Men Elsa var påläst och kunde inte låta bli att utmana Hugo: ”Men i dag vet vi ju att mycket av variationen beror på tryckfel i arvsmassan, och sådana leder aldrig till någon utveckling.” Hugo svarade triumfatoriskt: ”Sådana mutationer kan visst leda till utveckling. Se bara på bakterier som blir resistenta mot antibiotika.” ”De kanske är positiva men inte utvecklande” förklarade Elsa. ”Det är fördelaktigt för bakterien att överleva en antibiotikaattack, men den gör det på bekostnad av förstörda funktioner. Det är som när de ukrainska trupperna spränger sina egna broar för att hindra ryssarnas framfart. Det är smart för stunden men förstör på sikt. Därför blir också de muterade bakterierna svagare än de omuterade när väl antibiotikan försvunnit. De har avvecklats, inte utvecklats.”

Elsa fortsatte: ”Och hur mycket bakterien än muterar så förblir den en bakterie. Att det skulle vara första steget mot att bli ett högre djur är ett evolutionistiskt önsketänkande som fullständigt saknar stöd i naturen. Mutationer kan kanske vara en källa till biologisk variation, men de kan aldrig förklara en evolution från-sörjan-i-början-till-Örjan.”

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS