Tro och liv
Därför är dagarna mellan påsk och pingst så viktiga
Löftet som vi får av Jesus är att den helige Ande ska finnas för oss och i oss och förklara allting så att vi förstår vad vi läser. (Läs gärna Joh 15:26–16:15)
Ontheroad/Lightstock (AI-genererad bild)
Den första pingsten, som på hebreiska kallas Shavout, gav oss Guds undervisning – Torahn – på berget Chorev (Sinai) för 3 500 år sedan. Det nya förbundet genom Jesus, gav oss sedan "hjälparen" – den helige Ande – för att verkligen kunna förstå undervisningen. I den här texten, undervisar bibelläraren och bibelöversättaren Cherstin Lindberg, om den djupa innebörden i pingsten och varför dagarna mellan påsken och pingsten är så viktig.
Den bibliska bakgrunden till den pingsthelg, som vi snart ska fira igen, finner vi bland Herrens högtider i 3 Mosebok 23. Strikt bibliskt är hela våren en enda lång högtid utan avbrott, från pesach (påsk) till shavuot (pingst). Den är uppdelad i fem olika delar, där några dagar lyfts fram som speciella, medan de övriga är halvhelger, där vardagssysslorna kan skötas parallellt med firandet. Dessa högtider är pesach (påsk), matzot (det osyrade brödets högtid), bikkurim (förstlingsfruktens högtid), omer-räkningen och shavuot (pingst). De tre första firas numera som en del av den judiska påsken.
ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL
2 månader för 10 kr!
KÖP
Världen idag
DIGITAL
129,-
kr/månad
KÖP
Världen idag
PAPPER
189,-
kr/månad
KÖP