Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

500 år sedan den första lutherska trosläran skrevs

Bilden av Kristus som den stränge domaren var förhärskande i början av 1500-talet. Kristus ska förkunnas så att människan vågar sätta sin tilltro till honom, framhävde Melanchthon som blev en centralfigur i det lutherska reformationen.

Tro och Liv · Publicerad 06:00, 27 nov 2021

Den första evangeliska framställningen av den kristna läran skrevs inte av Martin Luther utan av hans vän Philipp Melanchthon (1497–1560). Dennes banbrytande bok Loci Communes kom ut 1521. Luther lovprisade boken och menade att ingen bättre bok fanns under himlen.

Den är startpunkten för arbetet på en samlad läroframställning utifrån reformationens ”Skriften allena” och har haft en grundläggande betydelse, inte bara för den lutherska traditionen utan även för andra protestantiska traditioner.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Optimism om historiskt avtal mellan Israel och Saudiarabien

Mellanöstern. Både Saudiarabien och Israel uttrycker optimism inför ett historiskt avtal som skulle kunna... lördag 23/9 13:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10