Reportage

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

I dag leder Torbjörn Lindkvist och hans fru, Marianne, en förbönsgrupp i kyrkan. ”Jag älskar att be för människor för jag vet vad Gud kan göra”, säger han.
I dag leder Torbjörn Lindkvist och hans fru, Marianne, en förbönsgrupp i kyrkan. ”Jag älskar att be för människor för jag vet vad Gud kan göra”, säger han.

Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton år flyttade han tillbaka förra året och gick med i Opalkyrkan.– Cirkeln är sluten. Jag lämnade Tynnered förstörd och kom tillbaka som en helt ny människa, säger han.

Publicerad Uppdaterad

Jag tror verkligen att Gud vill använda mitt trasiga liv för att möta ungdomarna här. Jag förstår deras språk.

Torbjörn Lindkvist

Torbjörn Lindkvist berättar att många av barnen på skolan är oroliga och vill att folk ska sluta skjuta på varandra.

– Jag tror verkligen att Gud vill använda mitt trasiga liv för att möta ungdomarna här. Jag förstår deras språk, säger han.

Torbjörn var skilsmässobarn, hade läs- och skrivsvårigheter och stammade mycket. Hans familj var trasig och han var ofta rädd och ledsen. I högstadiet började han dricka alkohol för att komma bort från verkligheten.

När han var 17 år tog han sin första extasytablett i en lägenhet ett stenkast från den nybyggda Opalkyrkan. Under tolv år var han även huligan i fotbollsfirman Wisemen som följer IFK Göteborg. Han levde dubbelliv och ljög för sina närmaste.

I 20-årsåldern fick han ett års fängelse för grov misshandel.

– Jag var en väldigt hatisk person och såg inget värde i mig själv eller andra människor. Fotbollsvåldet blev som en drog. Varje gång jag slogs tömde jag ut all ilska och hat, men det fylldes på hela tiden.

2007 fick Torbjörn en son och sade då att han skulle förändra sitt liv, men fortsatte ändå som vanligt.

När han började läsa till fritidsledare träffade han en tjej i samma klass som hette Marianne. Hon var uppvuxen i Smyrnakyrkan. De började umgås och Torbjörn berättade om sitt liv för henne. Efter en tid började han förstå att det fanns någon där uppe som älskade honom för den han var och han började se en utväg.

En kväll följde han med Marianne till Smyrnas kafé och kände sig genast hemma. Morgonen därpå vaknade han upp och bara visste att han var troende.

På kvällen åkte de tillbaka till Smyrna. Torbjörn ville se kyrksalen och i samma ögonblick som han gick in genom dörren fick han ett starkt möte med Gud, en värme och kärlek som strömmade emot honom.

– Det var bönevecka och vi klev rakt in i ett bönemöte utan att veta om det. När vi satte oss ner började jag skaka i hela kroppen. Jag blev helt tagen av Guds närvaro och grät i stort sett hela mötet, berättar han.

Torbjörn slutade med droger, bröt med Wisemen och förlorade alla sina vänner.

– Jag blev verkligen pånyttfödd.

– Sedan kom processen. Det blev mycket själavård, jag fick lära mig att tala sanning och insåg hur jag hade betett mig. Det var jättetufft

2009 döpte han sig, och året därpå gifte han sig med Marianne. Han fick också nya vänner med tiden.

Nyligen blev Torbjörn och Marianne ansvariga för en förbönsgrupp i kyrkan.

– Jag älskar att be för människor för jag vet vad Gud kan göra, säger han.

Powered by Labrador CMS