Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Tron bar Iréne när föräldrarna blev mördade

Den 19 oktober 2011 förändrades Iréne Antbys liv för alltid. På en gård utanför Alingsås hittades hennes föräldrar mördade och hela hennes tillvaro rasade. Nu har Iréne skrivit en bok om händelserna – och inte minst om hur Gud burit henne genom allt mörker. – Mitt i balansgången mellan kaos och frid finns det ändå en klippa att stå på, säger hon.

Reportage · Publicerad 11:30, 24 jan 2020

Det är tisdag den 18 oktober 2011. Iréne Antby ringer till sina föräldrar, som bor på en gård i det lilla samhället Långared, några mil utanför Alingsås. Hon vill höra med mamma vilken storlek hennes pappa har eftersom hon hittat en fin kavaj på secondhand – en kavaj som vore perfekt inför hans stundande 70-årsdag bara tre veckor senare.

Men det var upptaget.

Hon hade senast träffat sina föräldrar på söndagen, två dagar tidigare.

Det skulle visa sig vara sista gången hon såg dem.

Irénes mamma Inger åkte in på gudstjänst i Alingsås den där söndagen, medan pappa Torgny fick stanna hemma på gården då deras kvigor rymt ur sin hage. Men trots att han missade gudstjänsten var han ändå nöjd när Iréne kom och hälsade på samma eftermiddag.

– Pappa sade alltid att jag var ”välkommen åter, om det passar”. Och det hade passat mig bra att komma tillbaka. Men det blev inte så.

På onsdagen skulle Torgny ansluta en kör för att spela på ett äldreboende. En granne skulle hämta honom, men när Torgny inte dök upp på avtalad tid, blev han orolig och gick ner till gården och letade.

Och där gjorde han den fasansfulla upptäckten: Torgny hade mördats ute i ladugården.

Efter att polis tillkallats hittades även Inger död, i boningshuset – även hon mördad.

– Vid kvart i sex på kvällen ringer en av mina svågrar och säger att det hänt något fruktansvärt i Långared, att de hittat två personer döda på en gård och att han var rädd att det var mina föräldrar, berättar Iréne.

Kunde det verkligen vara så? Hon hade svårt att ta in det.

Men väl på plats på gården möttes hon av polisavspärrningar, och när hon fått bekräftat att det var ett par i 70-årsåldern som hittats mördade, förstod Iréne att det var hennes föräldrar. Det återstod inget hopp.

– Jag blev helt kall inuti. Det är svårt att förklara, det flyger runt jättemycket funderingar i huvudet. Det var bara så obegripligt.

Iréne berättar hur hennes mamma alltid varit så omtänksam mot andra, likaså hennes pappa, som alltid varit så förnöjsam med livet. Vem skulle vilja mörda dem? Och varför?

För Iréne och hennes syskon följde en lång mardröm. Iréne fick svårt att sova, för då kom tankarna. Hon höll sig sysselsatt om dagarna så att hon skulle vara dödstrött på kvällen och snabbt kunna somna.

Bara att förlora en förälder är hemskt – men hur hanterar man att förlora båda samtidigt, och dessutom genom att någon annan bragt dem om livet?

– Det är ganska svårt. Det är klart att jag visste att livet inte varar för evigt och att jag skulle förlora dem någon gång. En sjukdom hade jag kunnat acceptera på något sätt. Men att det ligger ett brott bakom blir så svårt att förstå. Vem skulle vilja göra något sådant mot mina föräldrar? Det är inget som är lätt att hantera, konstaterar Iréne.

Tack vare att en observant granne sett en misstänkt bil i området vid ett par tillfällen, och skrivit ner registreringsnumret, kunde två män gripas ungefär en månad efter mordet. De hade då lämnat Sverige och flytt till sitt hemland Polen, där de greps och senare utlämnades till Sverige.

– På ett sätt kände jag kanske en lättnad. Men samtidigt, oavsett om de skulle dömas så gav ju inte det mina föräldrar tillbaka. Det var den överskuggande känslan.

Männen nekade konsekvent mot alla anklagelser, men teknisk bevisning av olika slag pekade på motsatsen. Alingsås tingsrätt dömde männen till livstids fängelse.

Domen överklagades och hovrätten valde att sänka straffet till 15 års fängelse. Detta då det, enligt hovrätten, inte gick att bevisa att männen mördat Torgny, utan bara Inger.

Motivet bakom morden har aldrig kommit fram, men polisens teori är att mördarna trodde att paret hade pengar hemma på gården.

– Det finns vissa rum i mitt hjärta som jag inte öppnar, säger Iréne.

– Jag skulle kunna spela upp filmer i huvudet på hur det gått till, om de var rädda eller om de hann upptäcka något av vad som pågick. Men jag gör inte det.

Trots att de båda dömda mördarna tagit hennes föräldrar ifrån henne har Iréne valt att förlåta dem.

– Ganska snart efter mordet hörde jag på predikan där pastorn pratade om förlåtelse och om att inte låta bitterheten slå rot. Det var något i det som grodde i mig.

– Det är svårt att förlåta någon som inte själv ber om förlåtelse, eller som ens tar på sig vad de gjort, men nånstans var det ändå ett beslut jag tog, berättar Iréne.

– Om jag burit hat, förakt och avsky inom mig så hade det bundit fast mig vid dem. Men jag tror att förlåtelsen befriar.

Trots att hon hade en stark och stabil tro på Gud innan morden, gjorde händelserna att tron stundtals vacklade. Många frågor dök upp, såsom att det står i Psaltaren: ”Alla mina dagar blev skrivna i din bok, de var bestämda innan någon av dem hade kommit” (139:16; SFB98). Hade han då tänkt att Inger och Torgnys dagar skulle sluta på det här sättet?

– Att vara arg på Gud är väl ett starkt uttryck, men jag kunde känna mig oförstående. Hur kunde Gud bara låta detta hända? Jag hade bett för mina föräldrar samma dag som mordet, och ändå hände det. Jag kunde inte få ihop det.

– Men jag visste att det skulle förstöra mig om jag blev bitter på Gud, tillägger hon.

Samtidigt var tron hennes botten.

– När man ramlar så ramlar man inte längre än till botten. Jag hade inte heller någon annanstans att vända mig. Om jag skulle vända mig från Gud, vad fanns då kvar? Jag är ganska trygg i min tro och jag tror att den var avgörande genom det här.

Iréne berättar att hon har en ganska barnslig tro på Gud, och att hon brukar tänka att hon är som ett barn som sitter i Jesus famn och att han håller armarna om henne.

– Jag tänkte ofta på den bilden och det gav mig sådan frid.

För mitt i allt kaos och mörker hade hon ändå en tro som bar henne.

– Det är det som gör tron på Gud så speciell; mitt i balansgången mellan kaos och frid finns det ändå en klippa att stå på, konstaterar Iréne.

Redan några dagar efter morden började hon skriva ner sina tankar i en dagbok, för att hålla ordning på allt som hände i en tid av kaos.

Anteckningarna har hon sedan låtit ligga vilande, av rädsla för att de skulle riva upp alla känslor på nytt. Men ifjol bestämde Iréne sig för att läsa igenom dem, för första gången.

– Jag insåg då att så mycket i dem handlade om tro, om församlingen och om hoppet om ett evigt liv. Jag förvånades av det.

Hon kontaktade ett förlag, och med hjälp av författaren Kerstin Klason har hennes dagboksanteckningar kompletterats med berättelsen om vad som hänt och nyligen getts ut i boken När tillvaron brister.

– Det är lite läskigt, för det känns som om jag lägger ut hela min själ. Det är så personligt.

– Men samtidigt hoppas jag att boken ska få hjälpa någon annan människa. Jag hoppas att läsarna ska få känna att det finns hopp och att de vågar tro på att det håller att tro på Gud.

Om jag burit hat, förakt och avsky inom mig så hade det bundit fast mig vid dem. Men jag tror att förlåtelsen befriar.

Regeringen – upp till bevis för arbetsro i skolan!

Ledare En offentlig debatt har uppstått kring lärarvikarien Hans som tvingades bort från sitt arbete för... tisdag 31/1 00:10

Skaparen av mRNA: ”Riskerna med vaccin överväger nyttan”

Pandemin Robert Malone utvecklade mRNA-tekniken som används i vaccinen mot covid-19 men varnar nu för... tisdag 31/1 15:58

Det står inte väl till med Sverige

Ledare ”Sverige befinner sig i det allvarligaste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget.” Det... tisdag 31/1 00:00