Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

På öländska Bödagården skiner solen

Har man inte vaknat före klockan 10.00 så gör man det definitivt då – för då drar barnmötena igång i barnmötestältet. Stämningen är på topp och inte ett enda barn sitter still!

Reportage · Publicerad 07:00, 15 jul 2022

Det är sommar och högsäsong på Bödagårdens camping på norra Öland. Det myllrar av avslappande människor i alla åldrar och det märks att det är en utpräglad familjecamping. En camping i medvind som tydligt utvecklas år från år med nya campingplatser och byggnader. Men när Världen idag besöker platsen finns det inte ens en ledig tältplats.

Har man som campinggäst inte vaknat före klockan 10.00 så gör man det definitivt då. Barnmötena drar i gång i tältet, som ligger centralt på campingen. Flera olika barnmötesteam turas om under sommaren. Denna vecka är det ”Mini-Sköjt” som håller i de dagliga barnmötena, och följande veckor täcks av ”Ölmstadsgänget”, ”Familjen Hyllerud” och ”Salong Ester med gäster”.

Barnen är som vanligt i god tid och det är fullt med barn ända från scenen och långt ut på gräsplanen. Barnen och teamet sjunger ”Vi är i Guds familj, ingen kan stå emot oss.” Stämningen är på topp och inte ett enda barn sitter still.

Dagens tema är att älska sin nästa. Men eftersom ämnet är lite svårt behöver man använda den stora ”bibelmackapären” som står på scenen. Det är dock bara ”Professorn” som får använda den.

Med öronbedövande hjälp från barnen i salongen hittar han till slut till tältet och scenen. Efter lite besvär startar han maskinen och ut genom en hemlig lucka kliver två personer från Bibelns tid som berättar om den barmhärtige samariten. ”Professorn” har även uppfunnit en t-shirt-kanon som han är ivrig att demonstrera. Det blir stort jubel, även om kanonen inte har rätt innehåll denna gång.

Samtidigt är det bibelstudium i kyrkolokalen bredvid, med Henrik Steen från Huskvarna som är gårdspastor denna vecka. Veckans tema är ”Jesu lärjungar” och i dag avhandlas ”åskbröderna” Jakob och Johannes, vilka tydligt formas av sin vandring med Jesus.

– Jag vill visa att de här människorna inte var några färdiga helgon från början. Jag vill att man ska uppmuntras. Om vi vill låta oss tränas av Jesus så kan också vi förändras.

Henrik Steen beskriver Bödagården som en fridfull plats med ett tydligt inslag av kristna från många olika sammanhang, men samtidigt med ett relativt stort antal gäster helt utan kyrkobakgrund, samt turister från andra länder.

Några hundra meter bort mot stranden har KRIK, Kristen idrottskontakt, aktiviteter. Det är en ideell ungdomsorganisation med rötter i Norge som kombinerar idrott och tro. Föreningen arrangerar bibelundervisning, professionell träning och gemenskap på kristen grund. Man har under många år varit på plats på Ölandsgården sommartid. Men i år är det lite annorlunda.

– Det är första gången som KRIK har ett fullskaligt ”Training Camp” just här på Bödagården. Tidigare har vi bara arrangerat det utomlands, förklararar Adam Norberg.

När Världen idag besöker ett av deras morgonpass, samlas ett 70-tal deltagare för ett ”Total Fit”-pass. Efter cirka en timme och väldigt många svettdroppar senare, delas den stora gruppen upp på olika idrottsaktiviteter. Några väljer att gå ned mot stranden för undervisning i beachvolley.

Här, vid en av Sveriges absolut största och bästa sajter för beachvolley, möter Världen idag Tomas Arvidsson på Beach Aid. Han är pastor och meriterad volleybolltränare på elitnivå. Tillsammans med andra erfarna ledare har de precis avslutat ett två timmar långt träningspass med sin grupp.

– Vi har ett trettiotal konfirmander från Falköping på plats och vi är här en vecka. Vi använder ungdoms-Alpha i undervisningen. Många spelar i olika klubbar ute i landet och de allra flesta har ingen kyrklig bakgrund. Det här är deras enda kontakt med kristna, säger han.

Det är en av anledningarna till att man har öppnat upp för att deltagare ska kunna vara med i verksamheten under flera år. Kanske finns de framtida ledarna bland dem som går andra året.

En av grundtankarna med Beach Aid är att vara kyrka på bortaplan. På Bödagården har man funnits i ett tjugotal år med olika aktiviteter, bland annat träningsläger och som arrangör för volleybollturneringar.

– Tredje veckan i juli arrangerar vi en större öppen beachvolley-turnering. Över hundra lag kan spela på en och samma dag, avslutar Tomas Arvidsson.

Bödagården

Datum: veckorna 25–32

Samfund: Svenska Allainsmissionen

Hemsida: bodagarden.nu

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Internt stöd för Trump efter razzia

USA. Att den federala polisen FBI har sökt igenom Donald Trumps egendom Mar-a-Lago i Florida har utlöst... torsdag 11/8 14:00

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00
E-tidning
Under perioden 20 juni–19 augusti är kundtjänst endast öppen vardagar kl 10–12.
Magasin
Senaste avsnitten:
Följ Världen idag i sociala medier