Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Nu har skaparen till Munken & Kulan gått i pension

För många runt om i landet är Åke Samuelsson känd som skaparen – och rösten – bakom de populära figurerna Munken & Kulan, som genererat skivor i omkring 200 000 sålda exemplar. Nu har Åke gått i pension, efter 45 års tjänst i olika församlingar. Men kanske kan det ännu bli någon mer bok?

Reportage · Publicerad 09:00, 8 jan 2020

Vid årsskiftet tog yrkesbanan slut för Åke Samuelsson, då han klev av samtliga uppdrag i Pingstförsamlingen i Alingsås, där han jobbat de senaste sex åren.

– Jag kommer att ta ett halvår där jag lämnar allt, sedan kommer jag att ta någon uppgift i församlingen som alla andra medlemmar, säger han.

När han nu blickar tillbaka på sitt yrkesliv kan han sammanfatta totalt 45 år i olika församlingar. Men att det ens blev så var ingen självklarhet – trots att han själv växte upp i en missionssläkt.

– Jag hade en mörk gudsbild som barn. Jag var rädd för Gud, och Jesu återkomst var en svår grej för mig. Jag lade mig mer eller mindre alltid med en rädsla att Jesus skulle komma och ta mina föräldrar ifrån mig, berättar han.

Vad kommer en sådan rädsla ifrån om man är uppvuxen i ett kristet hem? Åke tror själv att det var något han snappade upp hos de pastorer han lyssnade till som barn.

– Som barn uppfattade jag det på det sättet, det slog an i mig och fastnade.

Rädslan gjorde att han inte kunde vända sig till Gud, som han ju var rädd för. Han kunde också åka på läger och varje dag lämna sig till Gud, för det var så han trodde att man skulle göra.

Redan som 16-åring höll han själv i tältmöten, innan han blev föreståndare på Bödagården på Öland. I samma veva blev han ungdomsledare i Kristdala utanför Oskarshamn, där han arbetade tillsammans med församlingens pastor, som kom att förändra Åkes bild av Gud.

– Han hade en fadersbild av Gud, inte en bild av Gud som en polis så som jag hade. Han betydde jättemycket för mig.

Åke utbildade sig till fritidsledare och fick en tjänst i Fiskebäckskyrkan i Göteborg som ungdomsledare. Efter en tid reste han i väg med sin fru som Sidavolontärer till Swaziland i två år, innan han kom tillbaka till Fiskebäck och fick en ny tjänst som ungdomspastor och senare som pionjärpastor i församlingens arbete i Åkered, Västra Frölunda.

Parallellt läste han till pastor och blev sedan avskild 1990. Sedan dess har han arbetat som pastor i Åkeredskyrkan och Fiskebäckskyrkan i Göteborg, i Allianskyrkan i Jönköping och de senaste sex åren i Pingstförsamlingen i Alingsås.

– Jag är försiktig med att säga att jag drabbats av Guds kallelse, men jag har alltid haft en inre drivkraft. Jag har alltid älskat att jobba med människor och det har varit mitt huvudspår, säger Åke.

Genom åren har han vid flera tillfällen stött på tuffa motgångar. Som när han kämpat med ekonomin för att kunna försörja sig och sin fem barn stora familj. Eller som när han gick in i väggen i slutet av 90-talet.

– Då trodde jag att jag var färdig som pastor. Men med god hjälp av själavårdare och doktorer kom jag på fötter igen, berättar han.

Ytterligare några år senare gick Åke igenom ännu en stor livskris, då han strax före sin 50-årsdag, i samband med en rutinundersökning, fick beskedet att han drabbats av en aggressiv form av cancer i sköldkörteln.

– Då var livet skört. Det var tunga dagar. Det var tre månader när jag inte visste om jag skulle få vara med året efter, berättar han.

Operationen gick bra och han fick goda besked: cancern hade inte hunnit sprida sig. Men Åke har präglats av den krisen, den ekonomiska kampen och utbrändheten.

– Det gör ju något med en. Jag vet vad ångest handlar om, jag vet hur det känns när självförtroendet är i botten och jag vet hur det känns att få ett cancerbesked. På det sättet känner jag att jag lever lite på övertid, trots att jag inte är lastgammal, säger han.

Åke berättar att han dessutom brottats med Gud hela sitt liv. Men genom allt har en starkare kärlek till Gud växt fram.

– Jag ser det mer som en relation som utvecklas och som djupnar. Man gör saker med Gud och så blir det så. Jag vet inte om det blir färdigt nån gång, tillägger han.

Ända sedan 1982 har namnet Åke Samuelsson kommit att förknippas som mannen bakom figurerna Munken & Kulan. Det hela började av en slump, när han med bara ett par timmars marginal fick hoppa in och för första gången leda ett barnmöte under en konferens.

– Där kan jag säga att jag fick namnet av Gud, när jag ropade till honom, berättar Åke.

Efter några år blev Munken & Kulan ett stående inslag under Hönökonferensen, där mötena spelades in på cd under tolv års tid. Fram till i dag har de 48 inspelade skivorna sålts i omkring 200 000 exemplar. De har även följts av sex böcker, som översatts till norska, danska, ukrainska och ryska.

Berättelserna handlar om två kompisar, Munken och Kulan, där Kulan är en van kyrkobesökare och Munken inte är det.

– Det är två olika människor som löser olika saker tillsammans. Grundelementet är att fläta ihop en vardagshändelse och en berättelse från Bibeln, där bibelberättelsen är en integrerad del av händelseförloppet, förklarar Åke.

Tanken när han formade berättelser var att ge barn en annan uppväxt än den han själv haft.

– Jag ville berätta om Gud på ett annat sätt, som gör att barnen förstår att Gud alltid är på vår sida.

I dag kan inte Åke gå in i en kyrka utan att någon kommer fram och berättar att de lyssnat på hans skivor. Han har till och med suttit på kaféer när personer kommit fram och sagt att han låter precis som rösten på deras cd-skivor med Munken & Kulan.

– Jag har fått höra fantastiska vittnesbörd om människor som lämnat sig till Gud efter att ha hört på skivorna, och vuxna som berättat att de inte själva gått i kyrkan men som köpt skivorna till sina barn och sedan själva suttit och lyssnat på berättelserna. Då blir jag oerhört ödmjukt stolt när jag förstår vad de betytt för människor, säger Åke.

Ett av framgångsrecepten med karaktärerna tror han är att det inte handlar om någon ”superman”, utan om enkla, vanliga barn.

– Det är ingen dunderhonung eller trollspön, utan det är saker som skulle kunna hända på en riktig skola. Det ska finnas en verklig anknytning, man ska känna igen sig.

Förra året spelades tre nya skivor in med Munken & Kulan, och kanske kan det bli fler skivor och böcker framöver. En sjunde bok är under produktion.

– Nu är jag ju i den sitsen att jag får möjlighet till det, konstaterar Åke, men tillägger att han också kommer att sakna kyrkans värld.

– Jag ser det som en jätteförmån att ha jobbat med detta i 45 år. Jag har alltid tyckt att det varit kul att jobba i kyrkor och att få ingå i ett arbetslag. Det kommer jag nog att sakna.

Men predikningar och olika uppdrag lär det bli även framöver, konstaterar han.

– Ja, det tror jag att det blir, men då kan jag välja vad jag vill göra. Det är ett ganska oskrivet blad efter nyår och jag vill ha det så.

Jag är försiktig med att säga att jag drabbats av Guds kallelse, men jag har alltid haft en inre drivkraft.
Jag ville berätta om Gud på ett annat sätt, som gör att barnen förstår att Gud alltid är på vår sida.

Åke Samuelsson

Ålder: 66 år.

Bor: I Alingsås.

Yrke: Nybliven pensionär.

Familj: Fru, fem barn och nio barnbarn.

Intressen: Snickrar gärna i garaget.

Omstart i Ringhals försenas ytterligare

Återstarten av reaktor 4 i Ringhals kärnkraftverk har försenats i tre veckor till och är nu... söndag 29/1 17:00

Israelisk teknik ska få öken i norra Indien att blomstra

Indien. I Israel är man specialister på att få torr mark att blomstra. Nu används israeliska... söndag 29/1 15:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10