Reportage

Kvinnor dubbelt drabbade vid förföljelse

Sara Bornold, inspiratör och kommunikatör på Open Doors.
Sara Bornold, inspiratör och kommunikatör på Open Doors.

Förföljelsen av kristna är på många håll i världen stor, och ofta drabbas kvinnorna extra hårt. Det konstaterar Sara Bornold på Open Doors. – Vi måste förstå att religion är en faktor som gör kvinnor extra sårbara, säger hon i samband med Internationella kvinnodagen.

Publicerad Uppdaterad

Vi ser hur Gud verkar i de här områdena och hör om mirakel där människor mitt i hopplöshet hittar tröst i Guds ord.

Sara Bornold, Open Doors

Vid gränsen mellan Kina och Nordkorea utsätts många kvinnor för trafficking och gifts bort med kinesiska män. I Afghanistan utnyttjas kvinnor ofta som sexslavar till Talibankrigare och i Afrika används våldtäkt som ett strategiskt vapen för att splittra familjer och kristna samhällen.

I Latinamerika våldtas pastorers döttrar som ett sätt att hota pastorerna och i Pakistan är det vanligt, och socialt accepterat, med trafficking där kristna kvinnor kidnappas och gifts bort med muslimska män.

Situationen för kristna kvinnor är på många håll tuff, konstaterar Sara Bornold som är kommunikatör och inspiratör på Open Doors och för många läsare bekant som krönikör i Världen idag.

– Kvinnor är ofta extra sårbara och ofta dubbelt utsatta genom förföljelse på grund av sin tro och på grund av sitt kön, säger hon.

I en rapport som Open Doors tagit fram om könsbaserad förföljelse visar det sig att män oftare dödas på grund av sin tro, än kvinnor som i stället oftare utnyttjas sexuellt.

– I Afrika är det ibland så vanligt att kvinnor blir utsatta att familjer håller sina flickor hemma från skolan för att skydda dem från att bli våldtagna, säger Sara och nämner Nigeria som ett land där våldtäkter systematiskt används för att undergräva kristna samhällen.

Men allt är ändå inte nattsvart. Sara berättar om en kvinna i Nepal som blev kristen men som förföljdes av sin familj och lämnade tron – för att nu ha kommit tillbaka igen.

– Vi ser hur Gud verkar i de här områdena och hör om mirakel där människor mitt i hopplöshet hittar tröst i Guds ord, säger hon.

Nu på Internationella kvinnodagen vill Sara Bornold passa på att uppmärksamma just att förföljelsen ofta drabbar kvinnor extra hårt.

– När regeringar arbetar för kvinnors rättigheter så är det viktigt att lyfta fram vikten av religionsfrihet. Våldet mot kvinnor är ofta strategiskt och vi måste förstå att religion är en faktor som gör kvinnor extra sårbara, säger Sara Bornold.

– Det finns mycket att göra för kvinnor, speciellt ute i världen. Så kvinnodagen är en viktig dag att uppmärksamma på olika sätt, menar hon.

Powered by Labrador CMS