Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

”Jag vet att de kommer döda mig men jag är inte rädd”

Han är redo att dö för sin tro på Jesus, men anses ändå inte vara en kristen. Andra kristna bedömer att hans tro är äkta, men deras intyg väger lätt i Migrationsverkets vågskål.

Från flyktingförvaret i Kållered, Göteborg berättar Hassan Fazali om Migrationsverkets ”råd” för att undvika förföljelse när utvisningen verkställs.

Reportage · Publicerad 07:00, 2 mar 2021

För att inte bli misshandlad eller dödad uppmanar Migrationsverket honom att ”gömma sin tro”, berättar Hassan Fazali. Han är kristen konvertit sedan två år tillbaka och ska utvisas till Afghanistan, ett land där muslimer som blivit kristna riskerar att dödas om deras tro upptäcks.

– Migrationsverket säger till mig, ”du kan gömma din tro, du behöver inte säga att du är kristen”. Men hur ska jag kunna gömma min tro? De kommer att märka att jag inte är med vid bönen eller läser Koranen, säger han.

Hassan har svårt att förstå Migrationsverkets resonemang. Inför utvisningen har de även gett honom rådet att konvertera tillbaka till islam, berättar han.

– De säger att jag kan lämna kristendomen för den andra religionen. Det gör mig jätteledsen att de säger så till mig.

Hassan levde som muslim i 20 år, men började undra över den kristna tron när han kom till Sverige med flyktingströmmen 2015. Efter något år gick han till en kyrka för att lyssna och försöka förstå vad som skiljde de två religionerna åt.

En tid senare konstaterade han att den kristna tron kändes rätt, tog emot Jesus och lät sig döpas i Svenska kyrkan i Enköping.

– Jag känner mig glad, allt dåligt jag gjort är jag nu fri ifrån. Jag är inlåst, men jag känner mig som en fri person.

– Det är en jättesvår situation, men mina böcker och böner ger mig ett stort lugn.

För två år sedan berättade Hassan för sin äldre bror att han blivit en kristen. Det samtalet avslutades med att brodern klippte familjebandet helt. Enligt sin familj och landsmän är Hassan nu en otrogen, och för det har han flera gånger blivit hotad.

”Jag ska visa dig helvetet så får vi se om Jesus hjälper dig”, berättar han att killarna inne på flyktingförvaret sagt.

– De säger att de inte kan göra mig illa här inne, men att de hoppas åka tillsammans med mig till Afghanistan, tillägger han.

Han riskerar alltså att dö för att han har bytt tro, men vill trots det inte vända sin nyfunna Frälsare ryggen.

– Nu är döden inget problem för mig. Jag vet att de nog kommer att döda mig, men jag är inte rädd. Jag har hittat min väg, min kärlek till Jesus och människor. För mig är det inga problem om de dödar mig. Det viktigaste är att jag hittade vägen och att jag är en fri person i dag, säger han.

Hassans lugn inför den stundade utvisningen är anmärkningsvärd.

Han berättar att en polis vid ett tidigare utvisningsförsök också uppmärksammade det. Vid det tillfället fick Hassan. på grund av en miss, endast tio minuter på sig att packa väskan och sätta sig på bussen för omedelbar utvisning. På vägen till Arlanda frågade en av de två poliserna som satt bredvid honom varför han var så lugn jämfört med andra, som skrek och tjafsade.  

– Jag pekade då på mitt armband där det stod Jesus Kristus och sade att det är han som hjälper mig och att min inre känsla var att jag inte skulle bli utvisad den kvällen, berättar han.

Det tyckte poliserna lät lustigt.

Men väl ute ur bussen, på väg mot flyget, kom en läkare fram som frågade honom om det var han som var Hassan Fazali.

– Läkaren berättade att han läst mina journaler och att de på grund av mitt hjärtfel inte kunde låta mig flyga.

– När vi kom tillbaka till förvaret grät polisen som jag berättat om min känsla för. För mig är detta ett mirakel och det betydde jättemycket, säger han.

Hassan har suttit frihetsberövad i 20 månader. Pastorer och präster har intygat att hans tro är äkta, men Migrationsverket underkänner deras expertis på området.

Av Sveriges kyrkliga är det inte många som ställts inför det val som konvertiterna står inför: valet att antingen överge sin trosövertygelse för att få leva – eller behålla tron och riskera döden.

Utan att tveka väljer Hassan det senare, men är enligt Migrationsverket inte genuint kristen. 

Migrations-verket säger till mig, ”du kan gömma din tro, du behöver inte säga att du är kristen”. Men hur ska jag kunna gömma min tro?

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00